Drago Marić ispravio je nepravdu prema Krešimiru Ćosiću

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Molio bih da mi oprostite na emocijama jer sam bio previše  vezan uz Krešu i ovu knjigu. Nakon što sam je napisao, mnogi su me pitali zbog čega naslov - Čovjek s Olimpa, smatrajući možda da ga previše  "uzdižem", idealiziram... Zbog svih njih sada odgovaram kako sam radeći i pišući ovu knjigu, razgovarao s preko 70 sugovornika i to ne samo  iz svijeta sporta, već i kulture, znanosti, prosvjete, medicine - i svi su mi o  Kreši rekli isto: Krešimir Ćosić je bio vizionar , osebujan čovjek koji je  živio i izvan granica svoje sredine - ukratko,  bio je čovjek ispred svoga  vremena. Krešo je čovjek s Olimpa, a ova je knjiga moje životno djelo -  rekao je jučer vidno dirnut i preplavljen emocijama Drago Marić jedan  od najpoznatijih zadarskih umirovljenih novinara i publicista koji iza sebe ima objavljenih 25 knjiga o povijesti zadarskog sporta, o ljudima i događajima koji su bili duša ovoga grada i zauvijek ostavili traga, kao što je i  Drago Marić odavno svojim radom i pisanjem, zadužio Zadar za sva vremena.

Riječ je o promociji knjige o najvećem od najvećih - Krešimiru Ćosiću,  prvom Hrvatu koji zauzima počasno mjesto u Kući slavnih i koji je bio  jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Promocija je održana u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru i to upravo na jučerašnji dan -  Krešin rođendan, a došli su mnogi štovatelji velikog Kreše i oni koji su ga  voljeli i poznavali, među kojima je bila i njegova supruga Ljerka Ćosić te  sestra Gordana, ali i nekolicina predstavnika Mormonske crkve u Zadru.

O knjizi je govorio i jedan od recenzenata, Nebojša Gunjević, koji je  naglasio kako je knjiga napisana prije četiri godine te kako je beskrajno  sretan i ponosan da je napokon, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali  njezinu neprocjenjivu vrijednost, a riječ je o ljudima iz tvrtke TDA Brod  d.o.o. iz Slavonskog Broda i iz Zadarske tiskare -  ugledala svjetlo dana.   Dodao je i kako je u knjizi više od 200 objavljenih fotografija o Kreši te  nekoliko crteža.

- Da se rodio u nekom drugom narodu o Kreši bi već bile napisani deseci knjiga i ne bi bilo dijela njegova života koji ne bi bio pomno prostudiran. Nažalost, mi smo o najvećem europskom košarkašu i najvećem  hrvatskom sportašu izdali samo jednu. Drago Marić na Krešimira Ćosića  gleda pogledom što ga je ovaj silno velik Zadranin, jedan od najvećih u  prebogatoj povijesti Grada zaslužio: s ogromnim poštovanjem i prijeko  potrebnom osjetljivošću i nježnošću - kao spomenik nulte kategorije -  napisao je među ostalim, u svojoj recenziji knjige - Čovjek s Olimpa Nebojša Gunjević.

Krešimir Ćosić rodio se na jučerašnji dan, a napustio je ovaj svijet 25.  svibnja 1995. godine u bolnici u američkom gradu Baltimoreu uslijed  teške bolesti u 47. godini života.

U knjizi Čovjek s Olimpa, Drago Marić je napisao sve poznato, ali i ono  manje poznato o životnom putu Kreše Ćosića i opisao ga kao čovjeka, ali   i supruga, oca, sina, brata, humanitarca i najvećeg košarkaškog velikana  svih vremena.

Na jučerašnju promociju knjige o Krešimiru Ćosiću nije došao iskazati  dužno poštovanje i duboku, iskrenu zahvalnost za sve što je učinio za  Zadar i Hrvatsku, kao i čovjeku koji je knjigu napisao Dragi Mariću - nitko od čelnih ljudi Grada i Županije i nitko od čelnika iz Košarkaškog kluba Zadar. Ostaje i gorka činjenica da je knjiga tiskana nakon pune četiri  godine čekanja i to - zahvaljujući nakladniku iz Slavonskog Broda.

Sramota!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno