Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Posedarska djeca prikupljaju novac za vršnjake iz Burkine Faso

26.11.2016. 23:00
Posedarska djeca prikupljaju novac za vršnjake iz Burkine Faso


Osnovna škola Braća Ribar Posedarje provodi akciju “Advent u srcu” s kojom se uključila u UNICEF-ov humanitarni projekt “Škole za Afriku”. Tim povodom osmočlana udruga “Veliko srce” predvođena psihologinjom Krasnom Jokić u školskom atriju jučer je organizirala veliki Božićni humanitarni sajam “Advent u srcu”, s vlastito urađenim božićnim predmetima i ukrasima, koji su prodavani po simboličnoj cijeni.
– Djeca su otvorila vrata svojih malih, a toliko velikih srca i plemenite duše, ponosno govori Krasna Jokić.
Posedarska škola s područnim školama u Islamu Latinskom, Podgradini, Ždrilu, Slivnici Gornjoj i Slivnici Donjoj broji 266 učenika.
– Novac se sakuplja za djecu iz Burkine Faso, zemlje čije ime na najzastupljenijim domaćim jezicima Mossi i Dioula znači “zemlja poštenih ljudi”, ali je to ujedno i jedna od najsiromašnijih država svijeta, obznanila je Jokić.
U udruzi je osmero učenika
Ovaj se projekt temelji na ideji da se prikupljajući sredstva, kaže, kod mladih potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta.
– Cilj je uključiti učenike u važna globalna pitanja i osnažiti ih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti, te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu u tome, poručila je ova psihologinja.
U udruzi “Veliko srce” je sedmero učenika 6. a razreda: Ivo Nekić, Laura Klanac, Lea Klanac, Mareta Brala, Nikolina Lerga, Mihaela Kalac i Renato Rončević te učenica 8. a Sara Milak.
– Želja nam je afričkoj djeci dati nešto što nas neće osiromašiti, a njima će puno značiti. Prepuni smo emocija, ljubavi, radosti i skromnosti, rekla je Sara Milak.
Odlazak u školu, druženje s vršnjacima, smijeh, igra i radost prava su to i potreba djece diljem svijeta, kao i odrastanje u sigurnom okruženju ispunjenom ljubavlju i razumijevanjem.
– Humanost ne znači samo lijepo misliti već i djelovati, a humanost postoji samo ukoliko činimo humana djela, poručile su Lea i Laura Klanac.
Za Božić je najvažnije zadržati osjećaj brižnosti i dobronamjernosti, ali je dobro znati da je Božić samo jedan dan u godini, a ne jedini dan u godini kada bismo trebali biti takvi.
– Ukrasne predmete i ukrase radili smo nekoliko dana, a za materijal smo koristili iz prirode, naročito uokolo škole, pojašnjava Ivo Nekić.
Nije toliko ni bitan novac, puno je veća vrijednost projekta da djeca razvijaju socijalnu osjetljivost.
– Žao nam je što su gladni i ne mogu svi ići u školu pa nam puno znači da im mi možemo pomoći, kazali su Mareta, Mihaela, Rennato i Laura.
Ovogodišnju akciju je pokrenula psihologinja Jokić i, vjerovali ili ne, učenica prvog razreda Antonela Klanac.
Akciju pokrenula učenica 1. razreda
– Prvašica Antonela je umjesto da kupi čokoladu i bombone počela prikupljati novac za siromašnu djecu. Uz podršku učiteljice Maje Knežević u humanu akciju uključio se cijeli razred, ponosno ističe Jokić.
U akciji je već nekoliko godina uključena i Marina Francuz, vlasnica hostela Sunset u zadarskim Arbanasima.
– Svakog mjeseca gospođa Francuz donira za siromašnu djecu. Nemam riječi s kojim bi joj se zahvalila, emotivno će posedarska školska psihologinja.
Prema riječima humanitarke Krasne u Burkini Faso samo četiri posto djece ide u školu, iako se napredak u toj zemlji u posljednjih deset godina vidi, dodaje, jer je udio djevojčica u tom postotku s 25 porastao na 75 posto.
– Puno se već vrtića i škola izgradilo, a ovaj puta pažnja je usmjerena na gradnju alternativnih centara za učenje, prilagođenih nomadskom načinu života, naglasila je Jokić, koja je protekle godine sudjelovala u projektu “Ravnopravnost za svu djecu”, akciji kojom se postiglo da se djeca iz siromašnih obitelji ne osjećaju pogođenima i isključenima zato što ne sudjeluju u dnevnoj podjeli obroka u školi.
Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, smještena na zapadnom dijelu afričkog kontinenta, bez izlaza na more.
– Gotovo polovina djece u Burkini Faso prisiljena je raditi, a nešto više od 690.000 djece živi bez roditelja. Broj djece koja pohađaju programe predškolskog obrazovanja iznosi tek oko četiri posto, navodi.
Djeca u Burkini Faso uglavnom kasno kreću u školu, često ponavljaju razrede i prekidaju školovanje, dijelom i zbog slabe učinkovitosti i niske kvalitete obrazovnog sustava.
– Dogovarali smo se da pokrenemo neku akciju za pomoć siromašnima preko cijele godine. Prikupljamo novac, školski pribor i osobne potrepštine, zaključila je Krasna Jokić.