Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DR. FREIDOON GHAZI: Kardiolog kojem srce kuca za Zadar

27.11.2017. 11:00
DR. FREIDOON GHAZI: Kardiolog kojem srce kuca za Zadar


Freidoon Ghazi jedan je od dvojice ovogodišnjih dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Zadra i prva osoba koja nije hrvatski državljanin, a dobila je ovo priznanje. Međutim, iako nije rodom iz našeg grada, ljubav američkog kardiologa dr. Ghazija i Zadra traje više od 20 godina.
S njim smo razgovarali neposredno nakon primanja nagrade gdje nam je u kratkom razgovoru ispričao kako se osjeća te kako je ova dugogodišnja povezanost započela.


Od 1998. počasni građanin Zadra
– Bio sam zaista počašćen i ponizan ovom nagradom jer je nisam očekivao. Sama čast je bila i nominacija. Mislim da nagradu ne zaslužujem jer sam učinio samo mali trud kako bih pomogao dovesti kardiološke usluge u Zadru na najvišu razinu. I vidim da se to i dogodilo zbog talentiranih kardiologa koji žive u Zadru i rade u bolnici. Jako su entuzijastični i vješti u onome što čine, rekao je skromno dr. Ghazi.
Istaknuo je kako je ovo bilo dugo putovanje za koje vjeruje da će biti još uspješnije u budućnosti kako nove tehnike i razvoj u kardiološkim operacijama budu napredovali u budućnosti.
U Zadar je došao prvi put poslijeratne 1995. godine. Sjeća se da je tada boravio u hotelu Albin, jedinom koji je mogao primiti goste, jer su u svim ostalim hotelima boravile izbjeglice.
– Vidio sam uništenje i grozote koje su učinjene ovom gradu i ljudima i to je bila prekretnica kad sam počeo razmišljati o tome što ja mogu učiniti kako bih pomogao ljudima, ispričao je Ghazi. Tijekom ovih dvadeset godina radio je s liječnicima kroz brojna predavanja i praksu, te donirao dvije kardio-angio sale. Također, donirao je nekoliko kardioloških uređaja uključujući pacemakere i defibrilatore, kao i kardiološke katetere i stentove.
Zbog svoje angažiranosti 1998. godine proglašen je počasnim građaninom grada Zadra. Ovako snažno prijateljstvo s liječnicima započelo je vrlo brzo i svake godine postaje sve jače.


Razgovor o robotičkim operacijama
– Ljubav prema onome što radim i ljubav prema Hrvatima je ono što me vodi da sve godine barem jednom dođem do Hrvatske, odnosno Zadra. Toplina i gostoprimstvo koje imaju Hrvati me osvojilo na prvu. Način kako smo primljeni to je ono što me naglano da pomislim kako će ovo biti jedno dugo prijateljstvo, ispričao je dr. Ghazi.
Istaknuo je kako će i dalje dolaziti u Zadar najmanje jednom godišnje kako bi radio s kolegama i pomagao građanima ovog grada. Dodao je kako je razgovarao s dr. Zekanovićem o mogućim robotičkim operacijama i sličnim naprednim tehnologijama jer još uvijek ima velike planove za posao. Istaknuo je kako zadarska kardiologija u ničemu ne zaostaje za onima u Americi, već kako se i u ovoj bolnici rade neke najnaprednije operacije koje se ne izvode u nekim bolnicama većih američkih gradova.
Na privatnom planu rekao nam je kako mu se Zadar svidio tako jako da čak razmišlja o kupovini kuće za odmor kako bi odlaskom u mirovinu mogao s obitelji dolaziti u Zadar na odmor te ponekad i radti u bolnici.
Za kraj je istaknuo kako želi čestitati liječnicima i medicinskom osoblju zadarske Opće bolnice jer su proaktivni i moderni u tome što rade te iskazao nadu kako će se napredak bolnice i dalje nastaviti.