Prvo reciklažno dvorište na području Obrovca

Slika korisnika valentinam
U organizaciji Udruge tehničke kulture Faust Vrančić
Iskoristit ćemo stare kontejnere koje smo dobili od komunalnog poduzeća. Popravit ćemo ih, obojati i oslikati te postaviti u školsko dvorište pod nadstrešnicu koju također planiramo izgraditi. Bit će to prvo takvo reciklažno dvorište na području grada Obrovca i primjer drugima, navode u udruzi
Reciklažno dvorište kojeg su uredili učenici Srednje škole Obrovac

Udruga tehničke kulture Faust Vrančić, čiji je osnivač Srednja škola Obrovac, pokrenula je hvalevrijedan projekt "Reciklirajmo" na čelu s voditeljem Darkom Tokićem. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade “Kajo Dadić” iz Splita, a u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva". U njoj je sudjelovalo 30 volontera: srednjoškolci, članovi partnerskih udruga, profesori, osnovnoškolci i ostali građani.

Opći cilj akcije „Reciklirajmo“ je doprinos razvoju lokalne zajednice, a u udruzi napominju kako će se njome direktno poboljšati uvjeti i kvaliteta življenja građana, naročito mlađe populacije.

Velika građanska akcija

- To je veliki prioritet naše udruge kao prijavitelja iz jedne od najsiromašnijih općina u Republici Hrvatskoj čija lokalna vlast zbog skromnog proračuna ne prepoznaje ovaj aspekt kao prioritet. Građani i organizacije civilnog društva prepoznali su važnost akcija kao što je ova „Reciklirajmo“ koja će se odvijati u suradnji s velikim brojem građana i udruga. Na suradnju su nam se odazvali Srednja škola Obrovac, Taekwondo klub Obrovac, Matica Obrovčana, Ekološka udruga Zrmanja i gradsko komunalno poduzeće Infragrad. Planiramo umrežiti organizacije različitih djelatnosti te njihove članove u zajednički projekt kojim će se otvoriti vrata i za buduće suradnje - kažu u udruzi, dodajući kako planiraju iskoristiti mnogobrojne vještine svojih i članova navedenih organizacija kako bi zajedno u jednoj velikoj građanskoj akciji poboljšali kvalitetu življenja svojih sugrađana te razvili svijest o volonterstvu i društvenom angažmanu.

- Članovi naše udruge su djeca i mladi koji će ovom izvannastavnom aktivnošću uz stjecanje znanja i vještina, odnosno tehničkim aktivnostima, usvojiti navedene vrijednosti. Poziv građanima na sudjelovanje uputit ćemo putem plakata Facebook i web stranice pomoću kojih će se moći u potpunosti upoznati s akcijom. Provedba akcije je planirana kroz tri mjeseca kroz koja planiramo izraditi reciklažno dvorište i to na način da ćemo iskoristiti stare kontejnere koje smo dobili od komunalnog poduzeća, stare kontejnere ćemo popraviti, obojati i oslikati te postaviti u školsko dvorište pod nadstrešnicu koju također planiramo izgraditi, bit će to prvo takvo reciklažno dvorište na području grada Obrovca i primjer drugima kako se recikliranjem starih kontejnera može napraviti reciklažno dvorište - navode u udruzi.

Zaustaviti iseljavanje mladih

Srednja škola Obrovac čini doista sve kako bi mladima osigurala što kvalitetniji život u ovom malom gradiću, te zadržala što više mladih koji zbog teške ekonomske situacije odlaze u druge krajeve. Naime, posljednjih je mjeseci aktualan zakon kojim će uskoro svi građani morati razdvajati otpad, a gradovi i općine osigurati uvjete za to. Obrovačka srednja škola u tom je smislu već osigurala uvjete za reciklažu i u skromnim uvjetima Obrovca sudjelovala u ovoj akciji.

Treba napomenuti kako ovo nije prvi ovakav projekt financiran od strane Zaklade Kajo Dadić. Naime, Ekološka udruga Zrmanja 2014. godne putem ovog modela financiranja izradila je 15 klupica koje su postavljene duž obrovačke rive, a ove je godine putem ovog modela financiranja izradila streee workout park na školskom igralištu. Zavičajni klub Janko Mitrović osigurao je sredstva za izradu klupa i stolova na izletištu u Zelengradu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Obrovac1980
Dvadesetak djece na slici. Zvuči tužno, ali na tu sliku je stala skoro sva mladež koju ovaj gradić sa dvije ulice i nekoliko zgrada ima... Pusti, prazni i tužni su i Obrovac i Karin i Kruševo i Žegar...