Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski se Talijani moraju pomiriti ili – na sud

27.11.2017. 20:08
Zadarski se Talijani moraju pomiriti ili – na sud


Desetak članova Skupštine Zajednice Talijana Zadar organiziralo je u ponedjeljak navečer konferenciju za medije na kojoj su izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u ovoj udruzi za koju tvrde da ju je "u potpunosti privatizirala njezina dugogodišnja predsjednica Rina Villani". Igor Karuc jedan od članova Zajednice Talijana, a koji je – kako se čulo – na izvanrednom Zboru članova Zajednice Talijana 28. svibnja izabran za predsjednika ove udruge, jučer je pred novinarima ustvrdio kako se u radu uprave na čijem je čelu Rina Villani može pronaći niz nepravilnosti, a koje se odnose na netransparentno vođenje financija, pa sve do neažuriranog popisa aktivnih članova jer je navodno prilikom glasovanja, koje je organizirala Villani na drugoj Izbornoj Skupštini 22. svibnja, Uredu državne uprave Zadarske županije dostavljala tri različita popisa članova, s brojevima od 493 do 701 aktivnih i podupirućih članova Zajednice Talijana, a na istoj je ona izabrana za predsjednicu ove udruge.
Zbog činjenica da Zajednica Talijana trenutno ima dva predsjednika, Ured državne uprave je 25. listopada donio rješenje kojim se prekida postupak, prema zahtjevu Zajednice Talijana Zadar za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje i likvidatora u Registar udruga RH, a zbog rješavanja pitanja popisa redovnih članova koji čine Zbor članova, a iz kojega proizlazi Skupština Zajednice Talijana Zadar. Kako između ostaloga stoji u obrazloženju Ureda državne uprave, prekid postupka će trajati dok se sukob između članova ne riješi mirenjem ili pred Općinskim sudom.
– Mi prihvaćamo da se izađe na ponovne izbore i to uz reviziju broja članova, a čiji smo mi popis dostavili Uredu državne uprave. Spomenuto je i podizanje kaznene prijave zbog navodnih falsificiranja nekih potpisa. Prema ažuriranoj listi radi se o 200-tinjak aktivnih članova, a ima i propusta Ureda državne uprave, čulo se na sastanku. Mijenjao se Statut Zajednice, a zanimljivo je kako je bez znanja Skupštine Rina Villani na 4- satno radno vrijeme primila svog muža, naglašeno je. Također smo digli kaznenu prijavu zbog računa koje je napravio njen sin, a koji studira u Zagrebu i to će vjerujemo pokazati proširenje istrage, kazao je Igor Karuc.


opširnije u tiskanom izdanju od utorka, 28. studenoga