Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BLAGDANI POČINJU Legendarna »Crvena jabuka«, paljenje svijeće, puštanje lampiona, klizalište i predstava na ledu

27.11.2018. 10:32
BLAGDANI POČINJU Legendarna  »Crvena jabuka«, paljenje svijeće, puštanje  lampiona,  klizalište i  predstava na ledu


Gotovo pet punih tjedana uživat ćemo u programu „Adventa na  Viru“, manifestacije koja je sa prvim svojim izdanjem osvojila otočane,  virske vikendaše, turiste i sve posjetitelje iz okolnih mjesta. Prvog dana  prosinca na spektaklu otvorenja svirat će legendarna „Crvena jabuka“, a  kao i prošle godine otvorit će se zimsko klizalište uz paljenje prve adventske svijeće. Svake subote uslijedit će novi koncert velikih domaćih  glazbenih imena, poput vječnog Nene Belana i njegovih „Fiumensa“ (8.  prosinca), grupe „Dalmatino“ (15. prosinca), Giuliana i splitskih „Diktatora“ (22. prosinca), dok će za Božić 25. prosinca na adventskoj pozornici nastupiti neizostavni Dražen Zečić sa svojim „Banana bendom“. U  Novu 2018. godinu uvest će nas svojim koncertom i odbrojavanjem Luka  Nižetić, uz pomoć benda za zagrijavanje i dobro raspoloženje. Koncertima i paljenjima adventskih svijeća nisu iscrpljena sva događanja, jer će  se za najmlađe tradicionalno organizirati zabavna radionica i uprizoriti  doček Svetog Nikole uz animacijski program „Samarcande“ (6. prosinca), a potom će sličan program biti i za Svetu Lucu (13. prosinca). Djedu  Mrazu i njegovim poklonima virski mališani radovat će se u jutarnjim satima 20. prosinca, dok će 26. prosinca uz nastup sjajne splitske grupe  „Tip Top“ organizirati tradicionalna Božićna biciklijada Zadar – Vir, koja  u prosincu ove godine doživljava i slavi značajan jubilej – 25. izdanje.  Tim povodom na nagradnoj tomboli dijelit će se umjesto jedne čak dvije  bicikle – Mountain Bike i City Bike, a svi sudionici dobit će i kape Djeda  Mraza. Svaka subota s koncertom hrvatskih estradnih zvijezda bit će u  znaku paljenja adventskih svijeća i puštanja lampiona.


Ispuniti blagdanska očekivanja
– Vjerujem kako ćemo bogatim programom s večernjim koncertima,  radionicama za djecu, zimskim klizalištem te lijepo uređenim Trgom  svetog Jure ispuniti sva blagdanska očekivanja i svima stvoriti lijepu atmosferu za obiteljsko okupljanje, druženje i zabavu – kaže Nina Peroš,  event menadžerica destinacijske kompanije „Vir turizam“, koja uz sponzorstvo Općine Vir organizira cjelokupna događanja. Kako je iskustvo organizacije adventskog eventa svih proteklih godina bilo više nego pozitivno, cjelokupna priča ponavlja se i ove godine s programom koji su  prepoznali svi Virani i njihovi gosti.
– Cilj nam je kreirati programe i manifestacije koji u druženju, zabavi i  veselju okupljaju stanovnike otoka, okolice Vira i cijele Zadarske županije. Također i sve naše vikendaše želimo vratiti na otok u vrijeme tih manifestacija i blagdana, odnosno dati im lijepi povod da vikende provode  na otoku – ističe Peroš kako virska destinacijska menadžment kompanija  provodi programe sadržane u master planu turističkog razvoja, uz bitnu  odrednicu sadržaja svih programa – promociju Vira kao obiteljske destinacije.


Prepoznatljivo i simpatično
Organizacijski i događajno „Vir turizam“ pokriva cijeli blagdanski i  praznični period od početka prosinca do prvih dana siječnja, odnosno  od manifestacije „Advent na Viru“ i „Božića na Viru“ do tradicionalnog  dočeka Nove godine na otvorenom te klapskog koncerta (3. siječnja) u  crkvi svetog Jurja. Animacijski program radit će prepoznatljiva i simpatična lica iz „Samarcande“ zajedno s Plesnim klubom „Lana“ iz Rijeke,  koji je ove godine na televizijskom spektaklu „Supertalent“, dok će voditelj programa „Adventa na Viru“ biti svima poznati Igor Jelenić Toto. Postavljanje klizališta izvodit će tvrtka „Arctic“, a na otvorenju klizališta Virani i njihovi gosti moći će uživati u predstavi na ledu koju će izvesti Klizački klub „Medo“ iz Zagreba.(Virski list)




Za svakoga ponešto 
Vrhunski koncerti, dječji animacijski programi, paljenje adventskih  svijeća, program na klizalištu i škola klizanja s predstavom na ledu u  sklopu otvaranja klizališta, tradicionalna biciklijada, paljenje lampiona  svake subote – sve to nudi ovogodišnji spektakl manifestacije „Advent  na Viru“, koji je od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i specijaliziranog časopisa „Way to Croatia“ bio proglašen najboljim adventskim događajem na ruralnom dijelu obalne Hrvatske. Osim puštanja  lampiona, druženja na zimskom klizalištu i uživanja u koncertima, svi  posjetitelji adventskih subotnjih večeri moći će uživati u tradicijskim i  blagdanskim gastro delicijama po domaćoj recepturi – kroštulama, fritulama, vaflima, kao i u kuhanom vinu, vrući čajevima, kobasicama, pivu i drugih blagdanskim delicijama. Iz destinacijske menadžment  kompanije „Vir turizam“, organizatora gotovo petotjednih adventskih i  novogodišnjih događanja na Viru, poručuju kako će ovogodišnje izdanje manifestacije u svemu nadmašiti prošlogodišnje.
– Svake subote imat ćemo večernje paljenje adventske svijeće i puštanje lampiona uz nastupe poznatih pjevača i grupa, dok u prijepodnevnom dijelu programa imamo bogati dječji i zabavni program. Bit će za  svakoga ponešto – naglašava destinacijska menadžerica kompanije „Vir  turizam“ Nina Peroš raznovrsnost ovogodišnjeg adventskog programa  na Viru.


Program otvorenja, subota 1.  prosinca
Svečanost otvorenja manifestacije „Advent na Viru“ počet će u 18 sati  u subotu 1. prosinca, a počet  će s mješovitom virskom klapom „Puntadura“ koja će izvesti nekoliko prigodnih božićnih pjesama. Nakon  paljenja 1. adventske svijeće, 20-minutni nastup ispred pozornice imaju virske curice iz plesnog kluba „Zara“, a potom nastupa „Crvena jabuka“. Virsko klizalište također će imati program otvorenja od 18 sati  kada će nastupiti izvođači Klizačkog kluba „Medo“ s programom uprizorenja poznatih likova iz crtića, poput „Štrumfova“, „101 Dalmatinca“  itd. Svi zainteresirani koji još nisu savladali vještinu klizanja, pozivaju  se na upis u školu klizanja koja će s istim cijenama i programom raditi  i ove godine. Prošle godine termini održavanja škole klizanja bili su ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i nedjelja, a za cijenu od 200 kuna  polaznici osim pet treninga po 45 minuta, dobivaju opremu i ulaznice  za klizanje.


Kompletan program »Advent na  Viru«
6. prosinca (10:00 – 12:00): „Dolazak Svetog Nikole na Vir“; jutarnji  dječji program, radionice i animacija. Izrađivat će se čizmice i dekoracije uz mini disko i igre.
8. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 2. adventske svijeće, puštanje lampiona i koncert Nene Belana & „Fiumensa“.
13. prosinca (10:00 – 12:00): „Božićna bajka sa Svetom Lucom“; jutarnji dječji program, radionice i animacija. Najmlađi će se učiti sijanju  pšenice uz mini disko i igre, a Sveta Luce priprema i poklone.
15. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 3. adventske svijeće, puštanje  lampiona i koncert grupe „Dalmatino“.
20. prosinca (10:00 – 12:00): „Djed Mraz na Viru“; jutarnji program,  podjela poklona školskoj i vrtićkoj djeci. Gledat će se predstava „Čarobni  trenutci s Djedom Mrazom“, dok će se na radionici izrađivati pisma. U  posjet dolaze Olaf i Elsa.
22. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 4. adventske svijeće, puštanje  lampiona i koncert Giuliana i benda „Diktatori“.
25. prosinca (20:00 – 23:00): Božić; koncert Dražen Zečić i „Banana  bend“.
26. prosinca (12:00 – 15:00): 25. biciklijada Zadar – Vir; „Božićna biciklijada“.
31. prosinca (20:00 – 01:00): Novogodišnja noć; koncert Luke Nižetića  i benda. 
3. siječnja (17:00 – 18:00): Koncert božićnih pjesama; klapa „Puntadura“ i druge klape u crkvi svetog Jurja.