Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

CURENJE INFORMACIJA Direktor Vodovoda ne zna je li DORH- u prijavio vlastite djelatnike!

27.11.2018. 14:01
CURENJE INFORMACIJA Direktor  Vodovoda ne  zna je li DORH- u prijavio  vlastite  djelatnike!


Došlo je do nevjerojatnog raspleta situacije u zadarskom Vodovodu. Nakon što je prije dva mjeseca javno izjavio da je podnio dvije  kaznene prijave zbog iznošenja dokumenata iz tvrtke, direktor ove tvrtke  Tomislav Matek danas ne zna je li podnio te prijave! Upravo to je kazao  jučer nakon što smo ga pitali je li podnio te prijave, s obzirom da su nam  u Općinskom državnom odvjetništvu rekli da ih nije podnio.  
Naime, istražujući jednu od najbizarnijih situacija u gradskim tvrtkama kada je direktor izjavio da je tužiteljstvu prijavio vlastite djelatnike,  provjerili smo je li to doista učinio te je li protiv djelatnika Vodovoda pokrenuta istraga. Međutim, u Općinskom državnom odvjetništvu kažu:
– Vezano za Vaš upit izvješćujemo Vas da ovo državno odvjetništvo nije  zaprimilo takvu kaznenu prijavu, stoji u odgovoru prvog čovjeka ODO-a,  Ivice Škare.


Tihi štrajk radnika
Podsjetimo, sve je počelo s pitanjem SDP-ova vijećnika Antuna Novoselovića na sjednici Gradskog vijeća 6. rujna kada je gradonačelniku kazao da ima dokumente iz Vodovoda "vezano za nepravilnosti koje se događaju više godina u tom trgovačkom poduzeću". O tome je poslao i  priopćenje javnosti upozoravajući da je "mandat Tomislava Mateka, direktora zadarskog Vodovoda obilježen  nizom skandala i nevjerojatnom  količinom bahatosti koja je rezultirala općim nezadovoljstvom radnika  ove gradske tvrtke".
– Podsjetimo na tihi štrajk radnika koji su upozorili na svoj položaj,  loše uvjete rada, niske plaće i stalne prijetnje koje provodi sam direktor.  Pogodovanja pojedincima kojima se opraštaju enormni dugovi za vodu,  kao što je bio slučaj s Teniskim klubom kojemu je oprošteno više od  40.000 kuna, dok naši sugrađani dobivaju opomene i prijetnje isključivanjem vode za 100 kuna. Tvrtke lokalnog moćnika čija su sjedišta u Zadru,  na adresi Gaženička bb, imaju konstantna dugovanja od 300.000 –  500.000 kuna i zasigurno im se ne prijeti isključivanjem, dok „mali čovjek“ strepi nad neplaćenim računima. Gradonačelnik Dukić upoznat je s  cijelom situacijom, ali ne poduzima ništa da se ovoj samovolji stane na  kraj i da se zaštite interesi građana. Upravo zbog njegove nemoći Matek  se nastavlja bahatiti na način da je za sebe naručio automobil vrijedan  više od 300.000 kuna s kožnim sjedalima i svom dodatnom skupom  opremom, izjavio je tada SDP-ov vijećnik. 


Tko je dokumente dao Novoseloviću?
Na pitanje sa sjednice Gradskog vijeća 4. listopada dobio je odgovor  od direktora Vodovoda u kojemu ovaj navodi  da je riječ o fizičkoj osobi  "koja je višestruko upozorena opomenama na nepodmireni račun koji je  dospio na naplatu 30. rujna 2017. godine".
– Obzirom da račun nije plaćen dana 2. kolovoza 2018. godine, podnesen je prijedlog za ovrhu radi prekidanja zastare potraživanja. Naime, istina je da se radi o dugu od 100 kuna, ali pravo je pitanje koliko je takvih  potrošača i koliko bi iznosio umnožak takvih potraživanja na mjesečnoj  odnosno godišnjoj razini, kada se ne bi podnošenjem prijedloga za ovrhu prekidala zastara potraživanja i osigurala njegova naplata, odgovorio  mu je Matek potvrđujući kako je podnio dvije kaznene prijave.
– Uprava društva smatra da su "bavljenje istragama" tko je dokumente  tvrtke dao vijećniku Novoseloviću, obveza i poslovno odgovorno ponašanje, obzirom da se radi o kršenju, kako zakonskih propisa, tako i internih akata Društva, odnosno, posljedično tome, kršenju obveza iz radnog odnosa. Iz navedenog razloga nadležnim institucijama podnesene  su dvije kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja, a ovom prilikom  poziva se vijećnik Novoselović da se, kao savjestan građanin, odazove i  surađuje s nadležnim institucijama u cilju razotkrivanja eventualnog kriminala i eventualnih kriminalnih radnji u "Vodovodu", navodi Matek u  odgovoru Novoseloviću.




"Nemam povratnicu"
S obzirom da je taj  dopis star gotovo dva mjeseca, logično je bilo provjeriti je li Odvjetništvo pokrenulo istragu po prijavama direktora Vodovoda i protiv koga je istraga pokrenuta. I dok u ODO-u kažu da prijavu nisu  niti primili, Matek nam u petak odgovara da ih je podnio te da samo mora provjeriti kojega je datuma to bilo, predlažući da ga nazovemo za desetak minuta. U ponovljenom pozivu pak napominje da "zna da je išlo",  ali nema osobe koja to vodi te da ga nazovemo u ponedjeljak.
U ponedjeljak se ponovila ista situacija. Matek kaže da nema povratnicu s tim podacima te na naše pitanje kako nam nije bitan datum nego  samo odgovor je li podnio kaznene prijave protiv djelatnika ili nije, odgovara:
– Mislim da jesam. Rekao sam da ću to prijaviti i vjerojatno jesam, ali  sada ne mogu provjeriti podatke.
"Smatram korektnim prijaviti ih"
S obzirom da neuobičajenu situaciju vezano za ovu prijavu, pitali smo  ga smatra li korektnim prijaviti vlastite djelatnike?
– Nisam ja prijavio djelatnike, nego nepoznatu osobu, ne znam tko dila te podatke. Imamo pravilnik po kojemu je djelatnik dužan prijaviti ako  vidi neke nepravilnosti pa ako nešto znaju da ja radim protuzakonito,  slobodno neka prijave, dapače, ističe Matek napominjući kako smatra  korektnim prijaviti ih "jer to nisu korektni djelatnici".
– To su neradnici koji imaju dosta slobodnog vremena i bave se glupostima, umjesto da se bave svojim poslom. Prijavi me, ali stavi svoj potpis,  ja sam za to, ja tako funkcioniram. A ti koji mlate tim papirima neka slobodno odu i prijave nadležnim institucijama zašto sam ja prijavio. Prijavio sam jer želim da dođu ovdje u Vodovod, uzmu papire i kažu jesam li  ja to napravio ili nisam. E, zato sam prijavio, mene zanima da se ovo raspetlja, poručuje na kraju Matek.
Uskoro će se znati hoće li se i kako ovo pravosudnim putem "raspetljati", s obzirom da direktor Vodovoda očito još uvijek ne zna je li podnio  kaznene prijave ili nije.


Novoselović: Matek se brani  neistinama i zastrašivanjima
– Nisam dobio nikakav odgovor niti stav gradonačelnika Dukića na moje postavljeno vijećničko pitanje u svezi niz nepravilnosti u TD Vodovod, ali sam ga, što je krajnje nevjerojatno, dobio od direktora Mateka. Umjesto da gradonačelnik Dukić po iznošenju argumentiranih činjenica i dostavljenih dokumenata koji ukazuju na niz nepravilnosti reagira na način da osobno naloži da se istraže navodi, on daje mogućnost direktoru Mateku da se osobno brani neistinama i, što je najgore, i novim zastrašivanjima prema djelatnicima  podnoseći novodno kaznene prijave. Očito je da je  djelatnicima Vodovoda, kao i građanima grada Zadra, voda došla do grla jer njihova  upozorenja što se sve događa u Vodovodu ne prestaju. Prije par dana smo također  upoznati  da su djelatnici Vodovoda, sumnjajući u nove nepravilnosti koje ukazuju i  na možebitne kriminalne radnje, izvjestitili nadležne institucije, kao i gradonačelnika  Dukića koji i dalje šuti i ne poduzima ništa, iako je dobro informiran što se sve u Vodovodu događa, kaže Novoselović.