Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Etnografska spomenica Raven” – vrijedan dio narodne kulture

27.11.2018. 13:35
“Etnografska spomenica Raven” – vrijedan dio narodne kulture


Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Državnim arhivom u Zadru i Državnim arhivom u Bjelovaru organizirao je jučer predstavljanje knjige "Etnografska spomenica Raven". Riječ je o prvom izdanju biblioteke Arhivska spomenica u okviru koje će se nastaviti objavljivati etnografske i školske spomenice, izvorno arhivsko gradivo. Knjiga, čija je promocija održana u čitaonici Državnog arhiva u Zadru, do sada je prezentirana u lokalnoj zajednici u sklopu Dana europske baštine 2018. godine s temom dostupnosti informacija o kulturnoj baštini, i rezultat je suradnje dviju institucija, Državnog arhiva u Bjelovaru i Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.
Kako je istaknula pročelnica Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru dr. sc. Danijela Birt Katić, riječ je o rukopisu nastalome između 1940. i 1952. godine koji je zapisala učiteljica Stana Štrk na temelju razgovora sa žiteljima malog mjesta Raven, u okolici Križevaca.
– Kroz razgovor s ljudima o njihovoj svakodnevici – od načina odijevanja, uređivanja kuća do vođenja domaćinstva i gospodarstva, nastao je taj zapis koji je vrijedan dio narodne kulture i svjedoči o načinu života u tom mjestu, kaže dr. sc. Danijela Birt Katić, koja još ističe da je rukopis etnografske spomenice Raven u sklopu obaveza kolegija, Stručna praksa i Stručna praksa i terensko istraživanje prepisala studentica Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru Magdalena Đurasek koja potječe iz toga kraja, te ga u suradnji s ravnateljicom arhiva Martinom Krivić Lekić priredila za objavu.
Inače, prezentacija ove knjige u Zadru dio je programa „Dana Odjela za etnologiju i antropologiju“ kojim se obilježava 15 godina osnivanja ovog zadarskog sveučilišnog Odjela.