Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POSLJEDNJA POČIVALIŠTA Sudionici obišli dva zadarska groblja i znamenitosti Nina

27.11.2018. 16:45
POSLJEDNJA POČIVALIŠTA Sudionici obišli  dva zadarska  groblja i  znamenitosti Nina


Dva puna dana aktivnosti, teorijske i praktične, pripremili su djelatnici zadarske tvrtke Nasadi d.o.o. na čelu s agilnim direktorom Lenkom Ugrinićem i njegovom zamjenicom Zrinkom Prusac.
Naime, u Zadru se organizirala treća po redu Specijalizirana konferencija naslova: Kako obnoviti i bolje valorizirati groblja u jugoistočnoj  Europi, odnosno Adriatic Cemetery Days. Zadarska tvrtka Nasadi d. o.o  bila je suorganizator a časopis Komunal organizator.
Dok se teorejski dio predavanja održavo u hotelu Kolovare, praktični  dio na terenu u Zatonu, Ninu, Petrčanima,  na groblju Belafuži i na zadarskom Gradskom groblju. Prvi dan posjetilo se Groblje na Belafuži  koje je osnovano 1925. godine od mještana, žitelja Belafuže, Puntamike  i Brodarice, podrijetlom iz Sutomišćice na otoku Ugljanu. Započelo je s  prvim ukopom pokojnog Marka Petrića da bi se danas nakon 93 godine  postojanja na površini od 20.000 metara kvadratnih nalazilo 1540 grobnih mjesta. Od 2013. grobljem Belafuža upravljaju djelatnici zadarske  tvrtke Nasadi.


Održavanje čempresa
U neposrednoj blizini Groblja smješteno je drevno svetište Gospe  Maslinske a oko svetišta novosagrađena Župna crkva Uznesenja  Blažene Djevice Marije. Zamjenica direktora istaknula je okupljenim  gostima kako se svake godine obrezuju čempresi, njih 250, uklanjaju se  suhi i nasađuju novi primjerci. Direktor Lenko Ugrinić napomenuo je  kako tvrtka Nasadi u odnosu na nekadašnje Društvo groblja Belafuža  upravlja na višoj razini. Vodi se potpuna dokumentacija, pokojnici se  upisuju u grobne očevidnike pa se u svako doba može otkriti o kojem  se pokojniku radi.
Posjetitlo se i krunidbenu crkvicu svetog Nikole u Prahuljama kod  Nina u kojoj se prema narodnoj predaji krunilo sedam kraljeva. Također i hrvatski Betlehem, grad Nin, kolijevku hrvatske države, fotografirali se ispred kneza Branimira, Grgura Ninskog. Zborili o kralju Tomislavu, Kraljevskoj plaži, Petru Krešimiru IV i Dmitru Zvonimiru kao i  ninskoj prepoznatljivosti, ostavštine knezova Bribirskih.  Posjetili i najmanju "katedralu na svitu", crkvu Sv. Križa, crkvu svetog Anselma, te  ostatke najvećeg rimskog hrama na istočnoj strani Jadranskog mora. Uz  bogatu večeru i šampionska vina orgnazirao se mini show program, Izbor kraljice iznenađenja u Petrčanima u restoranu Kraljevskih vinograda. Međutim, svi nazočni bili su orni drugog dana za razgledavanje Zadarskog groblja koje je osnovano i izgrađeno 1820. godine. Za nepune  dvije godine bit će dvjestogodišnjak. Jedno je od šest hrvatskih grobalja  s međunarodnim certifikatom. Član je (ASCE) Association of Significant Cemeteris in Europa, jedno od 179 članica gradskih grobalja u 22  zemlje Europe.


Turistička valorizacija groblja
Odlično informirani Lenko Ugrinić, direktor Nasada započeo je svoja  izlaganja istaknuvši kako su groblja oaze mira, ogledala povijesnog i religijskog identiteta. Od direktora Ugrinića doznajemo o nedostatku kapaciteta Gradskog groblja Zadar te o problematici glede planiranja i izgradnje novog zadarskog groblja. Zborilo se i o turističkoj valorizaciji i  idejnoj promidžbi Gradskog groblja. Razgovaralo se o potrebama za izmjenom Zakona o grobljima, komunalnom gospodarstvu, implikacijama na Sektor, o EU fondovima koje se loše koristi, nedovoljno, ili skoro  pa nikako.
Na Gradskom groblju nisu samo zaštićeni nadgrobni spomenici već i  čempresi, jednom godišnje se podšišaju  geometrijski poput ravnala.  Posjet groblju je bio zanimljiv, pogotovo pri posjeti Starog talijanskog  groblja koji je pod zaštitom Ministarstva kulture pune 44 godine. Bila je  to šetnja kroz povijest velebnih grobova i nadgrobnih spomenika, poznatih zadarskih plemića, političara, umjetnika, liječnika, profesora,  tvorničara… Prave pravcate galerije na otvorenom. Nazočne je sa specifičnostima nadgrobnih spomenika i značenjem njihovih flornih obilježja upoznala mr. sc. Diana Glavočić, povjesničarka umjetnosti iz Rijeke.




Grobovi znamenitih Zadrana
Nedaleko od ulaza primjećujemo prvo sagrađenu grobnicu plemićke  obitelji Abelić. U svojoj punini ističe se obiteljska grobnica plemića Borelli djelo poznatog kipara Ivana Rendića. Primjećuju se nadgrobni  spomenik talijanskih proizvođača likera Luxardo, tvrtke koja je osnovana u Zadru 1821. godine. Također grobnice kao i ukrašeni nadgrobni  spomenici obitelji proizvođača likera poput Vlahova, Driolia. Prisjećamo se i obitelji Battara koja je tiskala prve novine na hrvatskom jeziku naslova Il regio Dalmata – Kraglski Dalmatin, koje su izlazile u Zadru od 1806. do 1810. godine. Galerija do galerije, secesija i flora, prepoznatljivosti obitelji arhivista Botnera, arhitekta Mazoni. Evo i grobnice obitelji Eugena Godinga, industrijalca, zahvaljujući upravo njemu  Zadar je dobio prvu električnu rasvjetu, godine 1894., samo 12 godina  nakon New Yorka, prve rasvjete u svijetu. I prvi kirurg zadarske Bolnice  Ergovac pokopan je u Zadru. Posljednje počivalište našli su i poznati  Zadrani, Francesco Tomasich, Vjekoslav Lilienberg, barun koji je stependirao dalmatinske studente na austrijskom Sveučilištu. Međutim,  grobnica Francesca Tomasicha, hrvatskog baruna i prvog guvernera  Dalmacije je jednostavna, bez nadgrobnog spomenika. Svatko ima svoj  spomenik, partizani NOB-a, centralno mjesto a branitelji Domovinskog  rata Centralni križ, mjesta pijeteta za preminulima. Talijani, također,   Centralni Spomenik visok četiri metara a površine 50 metara kvadratnih u kojem se nalazu kosti 98 talijanskih vojnika smještenih u 88 grobnica. 


Groblje u Crnome
Novo groblje u Crnome imat će 18. 000 ukopnih mjesta. Doznajemo,  kako je prošle godine na Gradskom groblju postavljena nova nastrešnica, kako bi se tijekom sunčanih dana i padalina olakšalo formiranje  sprovoda i pogrebne kolone. Za zadarsko Gradsko groblje je zanimljiv i  podatak. Ukopi su odvojeni od grobnice. Odnosno, otkopava se zemlja  metar od vratiju grobnice. Kolika je to prednost, pokazao je slučaj prilikom najveće zabilježene poplave u povijesti  Zadra, prošle godine u  mjesecu rujnu. Grobovi nisu bili poplavljeni već samo  ceste uz posljednja počivališta. Grobovi dihtaju poput hermetičkog poklopca, zato i  nema neugodinih mirisa kao kod mnogih drugih groblja,  istaknut  će s  ponosom direktor Nasadi, Lenko Ugrinić.