Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SLASTIČARNICA “L’ORCHIDEE” Kolače nazvala po pjesmama Beatlesa

27.11.2018. 13:15
SLASTIČARNICA “L’ORCHIDEE” Kolače  nazvala  po  pjesmama  Beatlesa


Gdje u Zadru pojesti dobar kolač? Pitanje koje je mučilo sve  sladokusce i na koje do prošlog proljeća, ako izuzmemo nekoliko restorana koji su u okviru svoje ponude imali i još uvjek imaju i pokoju slasticu, nije bilo odgovora. No, danas imamo odgovor – itekakav.
U Kazališnom prolazu 2, u blizini crkve Gospe od Zdravlja, otvorena je  u svibnju slastičarnica „L'orchidee“ Teute Babajko Jamičić, nekadašnje  novinarke, a danas slastičarke.
Ona se, nakon što je prošla sve novinske forme, prateći dnevno–političke teme, no i sve ostale, specijalizirala za kulturu objedovanja te pred  kraj svoje novinarske karijere usredotočila na gastronomiju postavši urednica gastro priloga Zadarskog lista „Spiza“. Otkrivši do tada skriveni talent za kulinarstvo i sve ono što se vrti oko toga, Teuta Babajko Jamičić se  odlučila prekvalificirati i umjesto da samo piše o jelima, u njenom  slučaju prije svega o omiljenim joj slasticama, kolače je odlučila i naučiti  praviti kao što je to napravila i prije nekoliko godina i kolegica joj Mladenka Šarić. Svjesna tragične činjenice da u Zadru ne samo da ne postoji  slastičarnica u pravom smislu riječi, već da ni po kućama ne egzistiraju,  uz časne iznimke, kolači na onoj razini koja ide uz riječ – kolač, završila  je slastičarsku školu, a onda i još jedan tečaj, usavršavajući svoje umijeće  i proučavanjem stručne literature, spremna da krene u „avanturu“ zvanu  – francusko slastičarstvo, ili u prijevodu – izradu kolača od najkvalitenijih namirnica, od sezonskog domaćeg voća i to isključivo monoporcije.


Od "Spize" Zadarskog lista do francuskog slastičarstva
– Radeći na prilogu „Spiza“ zainteresirala sam se za izradu kolača, tim  više što do tada nisam imala priliku upoznati se s francuskim slastičarstvom, konkretno izradom monoporcija od više slojeva i struktura,  rađenih od isključivo najkvalitetnijih namirnica. Koristim isključivo izvorne namirnica, koje nisu prerađene, poput prave čokolade, orašastih  plodova, slatkog vrhnja, maslaca, sezonskog voća… i to bez umjetnih  dodataka kojim se pojačavaju okusi i produžuje rok trajanja. Zaronila  sam doslovno u jedan potpuno novi svijet koji do tada nisam poznavala  jer jednostavno toga u Zadru nije bilo! Usavršavajući se postajala sam  itekako svjesna da dobar kolač mora biti skup, da ga ne možemo izbacivati kao na traci, da pravo slastičarstvo zahtijeva ne samo vrhunske namirnice i znanje već i specijalizirani prostor i opremu te adekvatnu temperaturu radnih prostorija. Dobar kolač ne može koštati 10 ni 15 kuna,  dobar kolač je delicija u kojoj se, ne samo uživa, već se i poklanja kao vrijedan poklon, kao jedna od kruna gastronomije, iskrena je Teuta.
Poduzetnica je za svoj naum dobila i bespovratna sredstva EU fonda  za samozapošljavanje što joj je omogućilo da otvori  „L'orchideeu“. Otvaranju je predhodio rad kod drugih poduzetnika no, kako dodaje, sve dok  se nije sama upustila u posao, nije bila u prilici raditi kolače upravo onako kako je htjela, zapravo kako se to i treba raditi.


Ne želi žrtvovati kvalitetu da bi dobila na količini 
– Svi vlasnici koji zapošljavaju radnike razmišljaju prije svega o profitu,  a pravo je slastičarstvo skupo i gotovo da nema nikoga od njih koji će biti  spremni dati vam odriješene ruke. Naravno, više ili manje, no tek sada  kada sama radim mogu pripremati kolače onako kako to zahtijeva struka. A to znači, koliko namirnica, koliko vremena – toliko i kolača. Jednostavno postoji limit i ako želite biti dosljedni ne možete izbacivati više od  onoga što vam vaši proizvodni kapaciteti dozvoljavaju. Znaju mi ljudi  naručiti veće količine nego što u datom trenutku mogu proizvesti, no na  takva traženja moj odgovor je uvijek isti, uvijek je – ne! Ne želim žrtvovati  kvalitetu da bi dobila na količini, to nikako! Svaki moj kolač, monoporcija, priča je za sebe, gradi se poput male tortice, te osim truda, zahtijeva i  dosta vremena, i dok radim sama vrlo dobro znam koliki su moji kapaciteti. Unatoč tome, monoporcije neću mijenjati tortama, one su kakve jesu, rezanje ne bi trpjele jer ih radim bez umjetnih dodataka koji na neki  način drže kolač i konzerviraju ga, objašnjava dalje Teuta.
Dakako, to ne znači da slastičarnica „L'orchidee“ nema torte! Dapače,  torte se izrađuju po narudžbi, za što se slastičarka specijalizirala pa iz  njene kuhinje izlaze vizualno nevjerojatno raskošne torte, za sve prigode, od raznih proslava preko rođendana do vjenčanja. Bogatu ponudu  torti, redovito prati i tzv. slatki stol, koji podrazumijeva raznovrsne kolačiće u mini verzijama.




Razmišlja o proširivanju radnog tima 
Zanimljivost „L'orchidee“ je i u nazivu kolača. Zajedno sa suprugom  Ivanom velika ljubiteljica Beatlesa, Teuta je sve svoje kolače nazvala po  imenima njihovih pjesama pa u njenoj vitrini danas možete uživati u  Circlesu, Lady Madonni, Carol, Ebonyju, Ivoryju, Miss Lizzy, Savoy truffleu i Because.
– Ivan i ja smo dugo mozgali koja bi pjesma išla uz koji kolač i priznat  ću vam malo je tko to primijetio, smije se Teuta.
Dodaje da su kvalitetu njenih slastica prepoznali prije svega domaći  turisti, koji u Zadar dolaze iz svih krajeva Hrvatske, kao i strani turisti iz  sredina koje cijene vrhunsko slastičarstvo i znaju što je dobar kolač.
– Otvorili smo u svibnju, tako da su turisti, osobito oni domaći, vrlo brzo našli put do nas i prepoznali nas. Divno je znati da ljudi, kad dolaze u  Zadar, iz ovih ili onih razloga, ciljano dolaze kod nas da bi kušali naše kolače. Ponosna sam na to! I na ljude iz struke, zaista iz cijele Hrvatske pa  čak i inozemstva, koji su bili kod nas. Sa Zadranima je malo teže, no razumljivo je jer nudimo nešto novo, no oni koji jednom dođu, vraćaju se i  krug naših klijenata se širi. Najdraže mi je kad dođu puni dojmova i jedva čekaju probati nešto novo. Njihova preporuka nam je najveće priznanje i najveća reklama, ponosna je Teuta koja najavljuje za sljedeću godinu i proširivanje radnog tima, o čemu ozbiljno razmišlja, kako bi ponuda  kolača bila još bogatija.


Carol (Frangipane tart s jabukama i  karamelom)
Prhko tijesto:
190 g maslaca
50 g šećera u prahu
20 g bademovog brašna
60 g jaja
190 g brašna
Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Ohladiti preko noći u hladnjaku.  Razvaljati u 6 malih ili jednom velikom obruču za tart. Peći 7 minuta na 175 stupnjeva da tijesto bude gotovo pečeno. Ohladiti.
Frangipane (krema od badema) s jabukama:
100 g bademovog brašna
100 g šećera u prahu
100 g jaja
100 g maslaca
5 g limunove korice
100 g dinstanih jabuka
Izmiješati bademovo brašno, šećer, jaja, maslac i limunovu koricu te preliti preko  prhkog tijesta. Utisnuti jabuke te sve skupa ispeći do kraja, dok ne porumeni.
Mekana karamela:
60 g šećera
60 g slatkog vrhnja
45 g maslaca
Napraviti karamel na suho. Deglazirati s vrućim slatkim vrhnjem. Kuhati zajedno  do 108 stupnjeva, dodati maslac, ohladiti i izraditi štapnim mikserom. Karamelom  premazati tartove.
Bavarska krema od karamela:
65 g šećera
75 g slatkog vrhnja
60 g žutanjaka
4 g želatine
185 g tučenog slatkog vrhnja
Napraviti karamel na suho i deglazirati vrućim slatkim vrhnjem. Temperirani karamel postepeno spojiti s tučenim žutanjcima pa zajedno kuhati do 83 stupnja. Dodati namočenu želatinu i ohladiti. Kad krema bude temperature 25 do 28 stupnjeva  umiješati tučeno slatko vrhnje. Kremu staviti u kalupe, zalediti te glazirati. Glaziranu  kremu staviti na tart i dekorirati mrvičastim tijestom od badema i listićima čokolade.