Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VISIT ME AGAIN – LOVE ZADAR Zadrom inspirirane razglednice darovali kao originalane suvenire

27.11.2018. 10:06
VISIT ME AGAIN – LOVE ZADAR Zadrom  inspirirane  razglednice  darovali kao  originalane  suvenire


"Visit me again – love Zadar" (posjeti me opet, volim Zadar)  naziv je projekta Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, čije je peto izdanje održano jučer u Gradskoj knjižnici Zadar. Projekt, spomenuto, ide  pet godina za redom, a uključuje izradu vizitki, grafika, majica, razglednica… koje izrađuju učenici kako bi se usavršili u svom obrazovanju te  pripremili za eventualnu buduću i komercijalnu izradu spomenutih  stvari. Ove su godine izrađivali razglednice, njih desetak, učenici 4.a razreda, pod vodstvom profesorice Mirne Oštarić Kerr.
Učenici su pokazali kako vide Zadar te svoje razglednice dijelili posjetiteljima knjižnice.
– Poanta je da djeca prikažu svoj grad onako kako ga vide svojim  očima. To znači da su slobodni ilustrirati što god žele. Ove smo se godine  odlučili na gradske motive za razliku od prošlih kada su učenici primjerice prikazivali kroz svoje ilustracije kako sjede na kavi ili kako doživljavaju zadarske devojke ili su, pak, prikazivali Mladena Grdovića, kao simbol grada Zadra, objašnjava Oštarić Kerr i dodaje kako je u startu ideja  bila privući turiste natrag u Zadar pa su zato projekt tako i nazvali i prve  godine dijelili turistima vizitke s tim sloganom.
Ideja koja je, sudeći po reakcijama posjetitelja Gradske knjižnice Zadar naišla na pozitivan odjek. Poklonjena se razglednica nije odbijala.
– Mislim da ne treba govoriti kako nam danas izgledaju suveniri i to  uglavnom kineski suveniri. E ovo je nešto drugačije, ovo je naš autohtoni  proizvod, ovo je naš grad kroz naše oči, a da ne govorim da je ovo prilika  da učenici nauče kako proizvesti nešto i kako to prezentirati što će im zasigurno koristiti kada se u budućnosti budu ovim poslom bavili i profesionalno, zaključila je profesorica Oštarić Kerr.
Dijeljenje razglednica organizirano je u povodu Dana grada Zadra, a  Oštarić Kerr najavljuje i izložbu za koju još uvijek nije određen datum, a  koja bi, kako planiraju, trebala uključivati ne samo ovogodišnje razglednice već i radove prošlih godina.