Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za nuspojave se raspituju oni koji istovremeno uzimaju više lijekova

27.11.2018. 13:04
Za nuspojave se  raspituju oni koji  istovremeno uzimaju  više lijekova


Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provela je ovih dana  kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja, koju HALMED i HFD provode drugu godinu za redom, odvijala  se putem društvenih mreža od 19. do 23. studenoga, u sklopu Europskog  tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave.
Ove je godine Europski tjedan bio usmjeren na poticanje prijavljivanja  sumnji na nuspojave lijekova zabilježene u dojenčadi i djece, te tijekom  trudnoće i dojenja. U provedbi kampanje sudjeluju 32 regulatorna tijela  za lijekove iz Europske unije i svijeta.
Koliko su zadarski pacijenti svjesni važnosti upoznavanja s uputom o  lijeku prije njegova korištenja, a posebno s mogućim nuspojavama, upitali smo zadarske ljekarnike. 
– Za moguće nuspojave najviše se raspituju pacijenti koji istovremeno  uzimaju više lijekova odnosno terapija, pa u slučaju promjene lijeka žele  znati hoće li im njihova kombinacija možda izazvati neke od nuspojava  navedenih u uputama. Inače, o nuspojavama se kupci rijetko raspituju,  osim ukoliko sami ne primijete neki od simptoma koji povezuju s lijekom, a najčešće se radi o blagim nuspojavama poput svrbeži, mučnine,  glavobolje, doznajemo u jednoj zadarskoj privatnoj ljekarni, gdje još dodaju da je važno čitanje upute o lijeku jer nepridržavanje načina primjene lijeka može imati posljedice za zdravlje pacijenta.
Upravo stoga HALMED već drugu godinu provodi kampanju kojom  želi podići svijest građana o odgovornoj potrošnji lijekova, te poziva sve  pacijente, ali i zdravstvene radnike, da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti  primjene lijeka.
Inače, Europski tjedan svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave uspostavljen je u sklopu EU projekta Strengthening Collaboration  for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE) Joint Action, a u  provođenju kampanje sudjeluje i Uppsala Monitoring Centre, suradni  centar Svjetske zdravstvene organizacije koji vodi Svjetsku bazu nuspojava.