Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

LTH peti put najbolje veliko poduzeće u Zadarskoj županiji

28.11.2019. 07:00


U zadarskom hotelu Kolovare jučer je dodijeljena Zlatna kuna najboljim poduzećima u Zadarskoj županiji u 2018. godini. U sklopu 2. proširene sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Zadar, zlatna kunu u kategoriji malih trgovačkih društava dobila je Angelina Charter d.o.o. iz Biograda. Najbolje srednje trgovačko društvo je HSTEC d.d. iz Zadra, a najbolje veliko trgovačko poduzeće je LTH Metalni lijev iz Benkovca.
Obraćajući se nazočnima, predsjednik zadarske komore Darijo Jurin je rekao da iz godine u godinu, Zadar i njegova županija bilježe sve bolje gospodarske rezultate.


Dobri gospodarski rezultati
– Oni se ogledaju u sve većem broju zaposlenih i padu nezaposlenosti. Ogledaju se i u nagradama, poput najbolje luke koju je osvojila Gaženica, najbolje velike marine D-Marin Dalmacija Sukošan Bibinje i najbolje male marine, Olive island marine u Sutomišćici. Prvi čovjek Turisthotela Frane Skoblar dobio je na Danima turizma nagradu za životno djelo. Samo u ovoj godini imali smo 500 novoosnovanih poduzeća. Dosadašnji trend je bio 80 do 100 poduzeća godišnje. Sve se to prepoznaje i u drugim krajevima Hrvatske. Sliku upotpunjuje podatak da je dobit iskazalo 100 poduzeća više nego prošle godine, rekao je između ostalog Jurin.


»LTH Metalni lijev je ove godine osjetilo recesiju. Ova godina bila je različta od drugih i mi smo u recesiji jer je potražnja na tržištu pala. Razlozi su trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Brexit i sl.
Milivoj Knežević, direktor




Naglasio je da je početkom ove godine postojala mala bojazan da će i gospodarstvo Zadarske županije upasti u recesiju, ali se to, kako je kazao, unatoč vanjskim utjecajima neće dogoditi. No u samom prilogu o laureatima, direktor nagrađenog LTH Metalnog lijeva, Milivoj Knežević, rekao je da je njihova tvrtka osjetila recesiju.
– Ova godina bila je različta od drugih i mi smo u recesiji jer je potražnja na tržištu pala. Razlozi su trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Brexit i sl. No mi nismo tu da plačemo jer je u ovom slučaju ključna riječ optimizacija. Radimo sve kako bi 500 naših zaposlenika imalo budućnost. Trump će se dogovoriti s Kinom, Velika Britanija s EU, a ako prodaja padne još, mi ćemo se dogovoriti s kupcima, naglasio je Knežević.


Vezani za automobilsku industriju
Različita tumačenja Komore i nagrađenih u kuloarima su nam objasnili specifičnoću položaja tvrtke LTH-a. Objašnjenje je glasilo kako je proizvodnja LTH-a vezana za automobilsku industriju koja jest u recesiji, ali ona nije zahvatila ostalo zadarsko gospodarstvo.


4.755 poduzeća iz Zadarske županije predalo je godišnja financijska izvješća za 2018. godinu


Inače, osnova za natjecanje za Zlatne kune bila je da sva poduzeća moraju prije svega iskazati dobit. Iz konkurencije se na samom početku isključuju javna i komunalna poduzeća, poduzeća koja su prethodnu godinu zaključila s gubitkom, te poduzeća s manje od 10 zaposlenika. Ovo je bio mali paradoks jer je u brošuri navedeno da su se u konkurenciji srednjih poduzeća natjecale i Ceste Zadarske županije. No na jučerašnjoj sjednici zamjenila ih je Tankerska New Generation. Nakon toga prilazi se izračunu pokazatelja iz bilance stanja i računa dobiti i gubitka za sva poduzeća. U Zadarskoj županiji za 2018. godinu 4.755 poduzeća predalo je godišnja financijska izvješća, a kriterije za Zlatnu kunu zadovoljilo je ukupno 389 tvrtki iz Zadarske županije tj. 336 malih poduzeća, 42 srednja poduzeća i 11 velikih poduzeća.