Poruka u boci čekala skoro 100 godina!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U crkvi Gospe od Karmela pronađena vremenska kapsula iz 1922. godine
U boci su bile spomenica, moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para i jedna zamotana cigareta - španjulet. Pronađena je prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmela. Po uređenju crkve, boca će biti izložena, a 2022. godine će biti postavljena nova vremenska kapsula - točno 100 godina nakon što je postavljena ova
DRUŠTVO SILBA
Španjulet i moneta Kraljevine SHS, iako je Silba još bila pod talijanskom okupacijom

Kako prenosi Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe u tekstu arheologa i predsjednika Društva, Eugena Motušića, prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, prije nekoliko dana je pronađena vremenska kapsula postavljena po obnovi crkve 1922. godine.

Spomenica govori o restauraciji Mostira

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke "Diana" začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake. U bočici se nalazio sljedeći sadržaj: na papiru plavom tintom ispisana "Spomenica", jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para (od 21. ožujka 1921. godine) i jedna zamotana cigareta (španjulet).
Istraživanja je proveo Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti te predsjednik Društva koji je prilikom razgrađivanja zazida niše otkrio bočicu. Nakon dokumentiranja pronalaska, na licu mjesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj bez oštećivanja bočice i malte u koju je bila utisnuta. Pri pronalasku su bili prisutni članovi Društva, Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin.
U Spomenici piše: "Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić. Silba dne 19 lipnja 1922. Špiro Lazarin Zamarija Marinić F. Gaspić
P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja F. Gaspić"- Raspitivanjem kod starijih Silbenjana, te pregledom arhivskih spisa utvrdili smo da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi ravnateljstva "Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi" – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese. Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu "Spomenicu" i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja "Zadruge", a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora, stoji u tekstu na stranicama Društva.

Crkva za misu i izložbu

Budući je nekadašnja franjevačka crkva Gospe od Karmena od 1878. g. u vlasništvu Općine Silba (darovnicom obitelji Paulina), oni su u vrijeme talijanske okupacije kao najistaknutiji predstavnici sela sastavili "Spomenicu", brižno je pohranili i radi dodatne vjerodostojnosti priložili monetu Kraljevine SHS čime su izrazili i politički stav prema okupaciji Dalmacije.
Nakon obnove o trošku Jurja Barbića, crkvu je 10. 7. 1922. svečano blagoslovio tada umirovljeni zadarski nadbiskup, Olibljanin mons. Vinko Pulišić, a prema Kronici župe Silba, misu je uz nadbiskupa slavio župnik don Hinko (Riko) Brnetić i mjesni svećenici don Šime Matulina, don Joso Lovrović, don Šime Lovrović, don Ivan Bogdanić, don Vinko Rasol, don Ivo Silvestrić (koji je održao govor), don Fausto Motušić, don Kažimir Sambunjak – a od stranih svećenika: don Mijo Ćurković, župnik Dikla, don Ante Peroš, župnik Banja, don Ivo Pulišić, župnik Oliba, don Frane Antunović, župnik Privlake, don Pacifik Car, župnik Sutomišćice, don Mirko Didović, župnik Božave, p. Bone Zec, provincijal trećoredaca u Zadru i o. Kerubin Šišek, trećoredac nasl. u Zadru.

Postavit će se nova

Po pronalasku vremenske kapsule Eugen Motušić je obavijestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju provodi Zadarska nadbiskupija, a financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Ovogodišnji radovi obuhvaćaju ožbukavanje njene unutrašnjosti, te prvu fazu elektrifikacije koju financira Grad Zadar. Crkva Gospe od Karmena će nakon obnove, osim sakralne funkcije, imati i namjenu stalne izložbe sakralne baštine otoka Silbe te će se u njoj izložiti vrijedne umjetnine i liturgijski predmeti koje su za sedam silbenskih crkvi i kapela donirali mjesni kapetani i pomorci.
- Time će se realizirati davna inicijativa naših djedova, a svoje mjesto u postavu naći će i vremenska kapsula naših pradjedova koja će se prezentirati na svojoj poziciji u niši. Prema naputku gosp. Igora Miletića – pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru, nakon dovršetka tekuće obnove crkve postaviti će se nova vremenska kapsula. Godine 2022.! Pozdrav svim potomcima onih koje spominje "Spomenica"!, stoji na kraju teksta u čijem potpisu stoji "napisao i pozdravlja Eugen Motušić". 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
:)

Monika