Tko su »štanceri« i kako ih prepoznati

Slika korisnika martinazd
Masovni uzgoj i prodaja pasa
Ženke uglavnom provode čitav svoj život služeći kao sredstvo putem kojeg štancer zarađuje, pretjerano ju pareći i zatim prodajući njene štence. Takve ženke najčešće ubijaju kad navrše pet ili šest godina, kada se više ne smatraju mladima i jako plodnima
Štence se najčešće drži u neodgovarajućim uvjetima

Masovni uzgoj i nekontrolirana prodaja pasa raširen je problem, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Mnogo je »uzgajivača« kojima je cilj godišnje uzgojiti što je više moguće štenaca, prodati ih i na njima zaraditi. Profit je jedino što im je bitno, dok se ne zamaraju s dobrobiti i zdravljem same životinje. Takav masovni uzgoj uglavnom je obilježen malim, prenapučenim i prljavim kavezima u kojima se psi drže sve dok su od koristi »uzgajivaču«. Štenad koja se uzgaja u takvim uvjetima često pati od pothranjenosti, a mnogi štenci umiru od parvoviroze ili budu zaraženi bolestima koje prenose buhe i krpelji. Masovni uzgoj, odnosno štancanje pasa vrši se bez obzira na genetsku kvalitetu roditelja, a parenje pasa koji su u bliskom srodstvu je učestalo. Sve to za posljedicu ima rađanje štenaca s raznim genetskim poremećajima i abnormalnostima. Također, psi žive u nehigijenskim uvjetima te su često izloženi izmetu raznih drugih pasa što infekcije čini učestalim problemom. Kako je već rečeno, štanceru je jedino profit na pameti te štedi gdje god može. Kupovat će najjeftiniju, hranu niske kvalitete, koja ne sadrži potrebne nutrijente, često pse drži u loše ili nikako izoliranim kavezima gdje su izloženi svim vremenskim (ne)prilikama te im ne omogućava odgovarajući veterinarsku skrb.

Traumatizirani štenci

Ženke se prisilno pare, a drže ih na životu samo dok su još u mogućnosti razmnožavati se. Ženke uglavnom provode čitav svoj život služeći kao sredstvo putem kojeg štancer zarađuje, pretjerano ju pareći i zatim prodajući njene štence. Takve ženke najčešće ubijaju kad navrše pet ili šest godina, kada se više ne smatraju mladima i jako plodnima. Štanceri prodaju štenad prije nego je ona spremna odvojiti se od majke, a sve samo kako bi napravili mjesta za novu štenad. Upravo zbog toga što ih se prerano odvaja od majke, štenci kasnije mogu patiti od ozbiljnih problema s ponašanjem. Nerijetko ljudi, čak i kada znaju porijeklo nekog štenca i uvjete u kojima je došao na ovaj svijet, odluče kupiti ga od štancera misleći kako će mu time spasiti život nesretnoj životinji i pružiti joj sretan dom i ljubav koja joj nedostaje. Međutim, oni ne shvaćaju da kupnjom psa od štancera unose novac u industriju nekontroliranog i masovnog uzgoja, potiču takvu masovnu proizvodnju štenaca, a čime se zatvara začarani krug nekontrolirane proizvodnje i prodaje. Masovni uzgoj i nekontrolirana prodaja pasa utječe na sve nas i dok god vlade diljem svijeta ne osvijeste da je potrebno donijeti nove i postrožiti postojeće zakone kojima će se kažnjavati takva postupanja, najbolje rješenje je buđenje svijesti kod ljudi, a kako bi bili pažljiviji kod kupnje pasa. Kada kupujete psa, uvijek prvo razmislite o opciji udomljavanja. Skloništa za životinje prepuna su prekrasnih pasa koji jedva čekaju biti nečiji najbolji prijatelji. Ako ste sigurni da želite kupiti psa određene pasmine, odnosno određenih karakteristike, uzmite si dovoljno vremena kako bi pronašli legalnog i odgovornog uzgajivača. Takav uzgajivač rado će odgovoriti na sva vaša pitanja o štencu i njegovim roditeljima te o njihovom zdravstvenom stanju i rezultatima obavljenih pregleda. Isto tako, legalan, odgovoran uzgajivač neće oklijevati pokazati vam mjesto i uvjete u kojima je štenac proveo prvih par mjeseci svog života.

Neodgovorni i netransparentni

Nikada nemojte kupiti psa od uzgajivača koji odbija pokazati vam svoju uzgajivačnicu i uvjete u kojima drži životinje. Neodgovorni uzgajivači općenito su manje transparentni. Kako je već rečeno, štenci iz masovnog uzgoja često obolijevaju i imaju razne zdravstvene probleme čije liječenje košta pravo malo bogatstvo (ako je liječenje uopće moguće). Odgovorni, legalni uzgajivači testiraju zdravlje svojih pasa prije parenja, a kako bi bili sigurni u dobro zdravlje njihovih štenaca. To ne jamči da će se štene roditi potpuno zdravo i da se nikad neće razboljeti, ali to je najbolje što možete dobiti. Upravo zbog svega gore navedenog toplo vam preporučamo da prilikom kupnje psa koristite World Dog Finder stranicu. možda će vam duže trebati da pronađete raspoloživog željenog psa ili u trenutku kada pretražujete neće biti legla pasmine koju želite, ali u konačnici čekanje će se isplatiti. World Dog Finder je web stranica čija je glavna ideja i misija iskorijeniti sve »štancere«, nekontroliranu prodaju pa čak i krijumčarenje pasa te upozoriti ljude na uzgajivačnice koje drže pse u lošim uvjetima jer im je zarada važnija od dobrobiti životinja. World Dog Finder surađuje samo s provjerenim, ovlaštenim i odgovornim uzgajivačima te se svi podaci o uzgajivaču i njegovoj uzgajivačnici redovito provjeravaju, a neovlaštenim i/ili neodgovornim uzgajivačima, kod kojih se jave indikacije da se radi o masovnoj proizvodnji, se profil na stranici briše.(World Dog Finder)

https://www.worlddogfinder.com/hr 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)