Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Autodidakt u usponu

Autor: Julijana Bačić

26.12.2008. 23:00
Autodidakt u usponu

Foto: Julijana BAČIĆ



U utorak se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu svojom novom samostalnom izložbom predstavio Stipe Zrilić, zadarski župan i veliki zaljubljenik u likovnost. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, u organizaciji Matice hrvatske i Gradske knjižnice Benkovac, a sve to u sklopu projekta „Zapis 2008″ – Zavičajni pisci i slikari.
Kako je sam autor likovnih djela podrijetlom iz benkovačkog kraja, točnije Bruške, otvorenju izložbe su nazočili brojni Benkovčani, ali i stanovnici okolnih mjesta koji su u autorovim likovnim djelima prepoznali mnoštvo motiva iz ovog kraja. Uvodna riječ na samom otvaranju izložbe pripala je ravnatelju Gradske knjižnice Benkovac Mili Mariću, koji je pozdravio sve prisutne, te predstavio članove benkovačke Glazbene škole. Mladi benkovački glazbeni talenti nastupili su na gitari i pijaninu, te znatno pridonijeli svečanoj atmosferi prilikom otvaranja izložbe. Nakon Marića, prisutnima se obratio gradonačelnik grada Benkovca Mirko Erstić, koji je proglasio izložbu otvorenom, te profesor Boris Žuža, kritički se osvrnuvši na ovu izložbu slika.
– Evidentno je da umjetnika viđena motivika zaokuplja na osobit način, bilo da je riječ o slikovitosti krajolika šireg zavičaja zanimljivim elementima graditeljstva tradicionalnog tipa ili monumentalnosti pojedinih sakralnih objekata, ali ponekad i interesa za prizore iz svijeta animalistike te prikaza ljudske figure. Iako autodiktat, u autorovom slikarskom pristupu primjetne su i promjene u načinu slikanja, evidentne u sve slobodnijim potezima kista, što stvara dojam izraženijeg ritma, istaknuo je Žuža kazavši kako navedene osobitosti upućuju na sličnost s poetikom slikarstva hrvatske naive iz njenog početnog razdoblja.
Osamnaest likovnih djela ovog autora, oslikanih u tehnici akrilnih boja na platnu, privuklo je mnoštvo poklonika likovne umjetnosti. Zrilićev slikarski izričaj, kako je istaknuo u svom predgovoru Žuža, najsugestivniji je u prizorima fenomena velebitskih masiva, šumovitih proplanaka, snježnih impresija u Lici, dalmatinskog krajolika, prepoznatljivog po sveprisutnosti kamena, vinove loze i maslina te mediteranske makije okružene plavetnilom mora i nebeskog svoda.
Ova izložba nije prva u Zrilićevom likovnom stvaralaštvu. Svoja djela je izlagao na nekoliko humanitarnih i skupnih izložbi u Zadru, Biogradu n/M, Salima, ali i izvan Hrvatske, sudjelovavši na izložbama; World Peace Art Exhibition u Tokyu, u Galeriji „Old Court House” u Woodstocku, u Illinoisu, SAD, te Češkoj, a održao je i jednu samostalnu izložbu u Zadru. Također, Zrilić je sudjelovao i u radu nekoliko međunarodnih likovnih kolonija, koje su se održavale na području Zadarske županije. Međunarodna likovna kolonija održana je prošle godine u Bruškoj, Zrilićevom rodnom mjestu, a da bogatstvo motiva iz Bukovice nije prepoznao samo Zrilić, posvjedočili su i likovni umjetnici iz nekoliko europskih država, koji su bili oduševljeni ljepotama dalmatinskog kraja i bukovačkog krša.
Zadarski župan, Stipe Zrilić amaterski se bavi slikarstvom, a svoj je talent intenzivnije počeo iskazivati u zadnjih desetak godina, uglavnom u tehnici akrilnih boja. Zrilić je ujedno i član Matice Hrvatske i Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’.
U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac izložba će ostati otvorena za sve ljubitelje likovne umjetnosti do 23. siječnja. Do tada, spontanost kojom autor likovno kreira, te maštovitost u odabiru motiva, sigurno će privući mnogo posjetitelja. Bitno je napomenuti kako je benkovačka Gradska knjižnica idealno mjesto za izlaganje ovih likovnih djela, koja svjedoče o bogatstvu motiva i raskoši krajolika, ove naizgled škrte zemlje i kamenitog područja benkovačkog kraja.