Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Badnjak s Antom

Autor: Jelica Farkaš

26.12.2008. 23:00
Badnjak s Antom

Foto: Jelica FARKAŠ



Kolika je njegova veličina i humanost najbolje govori i podatak da je on bio suglasan s održavanjem ovog humanitarnog događanja, no sav prihod koncerta preusmjerio je za pomoć djeci s posebnim potrebama u Biogradu. Takav je moj Ante, rekla nam je Antina teta Marija iz Pakoštana
Neće nestat nomen, dok je meni riječi, jer nomen est omen, nek Dinarom ječi, ime vojskovođe koj probudi vilu, tko god silom dođe, otić će na silu. Ante imenjače ti si velik ratnik i od toga jače. Ja sam samo patnik, uči si me vješto kako doć do Knina, zajedničko nešto nam je – domovina. Ovi stihovi kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića – Šutre, bili su bez sumnje najupečatljiviji dio priredbe, koja se pod nazivom Badnjak s Antom održala na Badnji dan u školskoj sportskoj dvorani u Biogradu na Moru. Naime, na inicijativu biogradskog Gradskog poglavarstva, a uz pomoć lokalne postaje BnM radija, upriličena je velika humanitarna priredba, čiji je prihod namijenjen generalu Anti Gotovini.
Humanitarni je koncert imao poruku.
– Ako je Božić vrijeme kada se sjećamo naših najmilijih, zar bi se mogli ne sjetiti se i njega? Uz činjenicu što je blizak žiteljima ovog područja, on je počasni građanin grada Biograda, kazao je ovom prigodom biogradski gradonačelnik Ivan Knez dodavši da je koncert najmanje što se može učiniti za njega i njemu u čast.
– Kolika je njegova veličina i humanost najbolje govori i podatak da je on bio suglasan s održavanjem ovog humanitarnog događanja, no sav prihod koncerta preusmjerio je za pomoć djeci s posebnim potrebama u Biogradu. Takav je moj Ante, rekla nam je Antina teta Marija iz Pakoštana, koja je redovita sudionica svih događanja koja su vezana uz njezinog Antu. Sa suzama u očima pričala nam je kako ga je othranila i školovala.
– A sada, eto, samo molim Boga da još poživim, da mi se vrati, da ga zagrlim…
Teti Mariji nije teško putovati, ništa joj za njezinog Antu nije teško. Samo oko srca, kaže, kada ga vidi tamo u Haagu, a neki koji su zlo činili naočigled i tu po Škabrnji, pušteni su i šetaju.
I dokle će to više trajati dokle, pita se starica sa suzama u očima. A i mi svi ostali.
Koncertu se odazvao velik broj sudionika, a među njima biogradska Gradska glazba, klapa Biograd te klapa Cantus iz Svetog Filipa i Jakova, Berekini, Free way… Bile su tu i zvijezde domaće zabavne glazbe – Mladen Grdović, Zoran Jelenković, Ivan Sikirić Ićo, Đani Maršan te mnogi drugi.
Članice biogradskog KUD-a Kralj Tomislav goste su nudile fritulama, a priredbu je vodila Branka Pelicarić, voditeljica i novinarka lokalne radio postaje BnM.
Posjetitelji su doista mogli uživati u rijetko kvalitetnom koncertu s tako puno dobrih izvođača, a nije potrebno posebno napominjati kako su svi od reda zaželjeli generalu sretan Božić i što skorije viđenje s njim.