Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Što zadarski političari daruju najdražima

Autor: Krešimir Bukvić

26.12.2008. 23:00
Što zadarski političari daruju najdražima

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedini koji sigurno ovog Božića nikome neće ništa kupiti je Duško Vuković iz Hrvatske stranke umirovljenika. Kaže nam da si darove jednostavno ne može priuštiti kao ni velika većina zadarskih umirovljenika koji nemaju dovoljno ni za najosnovnije životne potrebe
Zadarski političari, sudeći prema našoj anketi, drže do običaja darivanja. Drago im je razveseliti najdraže, izmamiti im osmijeh na lice, obradovati ih uglavnom sitnicama skromne vrijednosti, no darovanima od srca. Tako je bilo i ovih blagdanskih dana kad su pod bor položili svoj dar za najbliže. Skupe darove, kažu nam, zaobilaze u širokom luku jer – dar od srca nema cijene.
Bližnjima će darovati nešto praktično, partneru nešto intimnog “pečata”, dok će šira obitelj i prijatelji najčešće za dar dobiti jednu toplu usmenu božićnu čestitku. Uostalom, većinom religiozni, naši sugovornici nastoje zaživjeti Božić u njegovom pravom smislu, što dalje od potrošačke histerije, nažalost, tako prisutne na svakom koraku ovih blagdanskih dana.
Značaj važniji od vrijednosti
Vesna Sabolić iz HNS-a kaže da jako drži do običaja darivanja. Priznaje da joj darovi puno znače, da voli kupovati, a posebice umatati kupljeno. Riječ je uglavnom o sitnicama, no sitnicama s porukom.
– Nastojim da moji darovi znače nešto. Obično darivam umjetničke predmete koje najčešće kupujem u mojih prijatelja. Ove sam godine sve darove kupila kod svoje prijateljice, zadarske umjetnice Silvijane Dražević, otkriva Vesna.
Darovi su na popisu blagdanskih obaveza i Omerke Šarić iz SDP-a. Kaže da obavezno daruje, uglavnom svoju obitelj. Darove prigodno umota, pa ih postavi pod bor, kako bi ugođaj darivanja bio potpun.
– Jako držim do toga, uvijek vodim računa da pronađem nešto praktično, nešto što će moji bližnji moći i upotrijebiti. Bilo da se radi o nekakvom parfemu, šalu ili toplim zimskim čarapama, obradovat ću voljene, kao i oni mene, naglašava Omerka. Skupe darove ne kupuje, a ni ne dobija ih. Naravno, ima izuzetaka, jednom prilikom joj je suprug poklonio nešto jako vrijedno, no nije nam htjela otkriti što.
Iako, kako ističe, po svojoj naravi nastoji izbjeći svaki postupak koji ima formalni karakter, Zvonimir Vrančić iz HDZ-a, ipak daruje.
– Božić treba doživjeti kroz njegovu suštinu, kroz jednu poruku ljubavi i privrženosti, pa u skladu s time i dar treba prenositi emociju, ljubav. Nije bitno koliko košta, što je njegov sadržaj, već to da je darovan od srca. Ove sam godine bio u Domu umirovljenika, posjetio te stare ljude i osjetio njihovu radost i sreću zbog činjenice što netko misli na njih. To me je tako razveselilo, ta spoznaja da im je dan bio radosniji no inače. Njihov mi je osmijeh bio dar vrijedniji od bilo čega, ganuli su me toliko da mi je bilo teško napustiti ih, priča Vrančić.
Svjetska gospodarska kriza odrazila se na planove darivanja Damira Kasapa iz HSLS-a. Kaže da su supruga i on odlučili da 2009. vjerojatno neće dočekati s darovima ispod božićnog drvca.
– Darovi nisu loša ideja, pokazuju da vam je stalo do nekoga, no ove ćemo ih godine u mojoj obitelji nastojati zaobići. Da se ima, rado bih sebe počastio kakvim autom i jahtom, no ovako naći će se darova samo za moju desetogodišnju kćerkicu Lenu i sedmogodišnjeg sina Luku, priča kroz smijeh Kasap. Ako što ostane naći će se nešto i za suprugu Željku, naravno fino upakirano, kako to i priliči situaciji.
Za djecu se darova uvijek nađe
Supruzi Aniti nešto prigodno darovat će i Rade Škarica iz HSP-a. Naglašava kako će kupovina darova biti obavezno na popisu njegovih blagdanskih zadaća, no samo skromne materijalne vrijednosti. Škarica, kao i svi ostali političari koje smo kontaktirali, drži do Božića, no prije svega u religioznom smislu.
– Smisao blagdana nije u darivanju, već u zajedničkom druženju, čekanju našeg spasitelja. Manijakalno trošenje u ove dane uistinu nema ništa zajedničkog s Božićem i njegovim značajem, ističe Škarica. No, i on je jednom popustio, priznaje nam, i supruzi kupio jednu skupu zlatnu narukvicu, svidjela joj se, kaže, i nisam mogao reći ne, objašnjava Škarica.
Za suprugu Branku “kesu” će odriješiti i Marijan Maroja iz HSS-a. Za druge, manje – više, no za svoju životnu partnericu mora se naći nešto posebno. Nakon nje, na red dolazi i kćer Petra te sin Ivan. Nažalost, kako kći Petra zbog poslovnih obaveza na televiziji Nova, gdje glumi u najnovijoj AVA sapunici, i nije uvijek u prilici provjeriti što se krije ispod bora, Marijan će joj dar isporučiti i mimo blagdanskih dana. Kaže nam da je najskuplji poklon koji je ikada kupio bila jedna ogrlica supruzi čije se cijene ne može sjetiti, no bila je poprilično skupa.
Jedini političar koji ove zime nikome neće ništa kupiti je Duško Vuković iz Hrvatske stranke umirovljenika. Kaže nam da si darove jednostavno ne može priuštiti.
– Mi umirovljenici malo toga možemo kupiti. Možda djeci i unucima tek neku sitnicu, no i to jako teško. U Zadarskoj županiji 37 tisuća umirovljenika živi od 1.600 kuna mjesečno, a to je 70 posto svih umirovljenika. Nemaju oni ni za osnovne životne potrebe, a kamoli za darove. Nedostaje nam ono što su nam oduzeli, pa u takvoj situaciji rijetko tko od nas razmišlja o darovima, ističe Vuković.