Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Svetac izrastao iz duha evanđelja

Autor: Marija Ćurko

26.12.2008. 23:00
Svetac izrastao iz duha evanđelja


Koliko smo spremni svjedočiti svoju vjeru u obitelji, poslu i radu, u Crkvi Božjoj koja bi trebala bez ikakvog kompromisa čvrsto se držati Kristova i Stjepanova primjera u ispovijedanju kršćanskih načela, zapitao je u propovijedi nadbiskup Ivan Prenđa
Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa predvodio je misno slavlje u crkvi Sv. Šime u Zadru na blagdan Sv. Stjepana.
Crkva Sv. Šime nekada je bila posvećena svetom Stjepanu. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo važnost ljubavi i praštanja, a za to je potrebno imati duha svetog Stjepana, zapravo duha Evanđelja iz kojega je izrastao ovaj mučenik.
– Na blagdan Sv. Stjepana, prvomučenika, sjećamo se i povijesnih zbivanja koja su obilježila ovaj grad vjere i kulture. Odmah nakon Božića i pjesme našem novorođenom Kralju, Crkva nam stavlja pred naš vjernički pogled lik mučenika, koji je podnio mučeničku smrt kamenovanjem. U onoj mjeri u kolikoj smo spremni u svom kršćanskom životu znati u duhu riječi svetog Stjepana o opraštanju, doći do izvornog kršćanstva, postajemo Kristovi nasljedovatelji. Koliko smo spremni svjedočiti svoju vjeru u obitelji, poslu i radu, u Crkvi Božjoj koja bi trebala bez ikakvog kompromisa čvrsto se držati Kristova i Stjepanova primjera u ispovijedanju kršćanskih načela? To su pokazali mnogi pojedinci u povijesti Crkve koji su uvijek iznova potvrđivali to pravilo te ne želeći se osvećivati i mrziti slijedili vjernost Božjoj Riječi. Oni koji idu u mučeništvo zbog Krista su uistinu heroji ljubavi. To čine zato jer ljube, rekao je mons. Prenđa.
Nadbiskup je na kraju propovijedi pozvao na nasljedovanje Kristove ljestvice ljubavi i praštanja u svakodnevnom životu.