Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Završen prvi program plivanja

Autor:

26.12.2008. 23:00
Završen prvi program plivanja


Kao najbolje od svega istaknula bih da smo ove godine u program uspjeli uključiti čak tri skupine za razliku od prošle godine kada je u ovaj program bila uključena samo jedna skupina djece, kazala je Vesna Penjalov
Škola plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju koja je prvi put organizirana prošle godine i to zahvaljujući humanitarnom karakteru najvećeg ljetnog spektakla “Millennium jump & dance”, uspješno nastavlja s radom i ove godine. Podsjetimo, naime, kako su sva sredstva prikupljena spomenutom manifestacijom i ovog ljeta bila usmjerena za pomoć Dječjem vrtiću “Latica”, vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno Školi plivanja koja se zahvaljujući prilozima prikupljenim kotizacijom akreditacija za sudjelovanje na Millennium jump & danceu nastavila i ove jeseni te zime.
Nastavak u proljeće
Kako navodi Vesna Penjalov, treninzi su započeli početkom listopada, a trajali su sve do sredine studenoga, kada su zbog zatvaranja bazena u hotelu Pinija, gdje se ovaj program održava, morali biti prekinuti.
– Do sada smo prošli tek jedan program jer ovisimo o bazenu koji je trenutačno zatvoren, a s obzirom da je tako bilo i prošle godine, te da smo s radom nastavili otprilike u vrijeme Uskrsa, nadamo se da ćemo i ovog puta već u proljeće nastaviti s radom. I ovogodišnje je iskustvo jako korisno, nismo imali nekih izvanrednih problema s adaptacijom djece, a kao najbolje od svega bih istaknula da smo ove godine u program uspjeli uključiti čak tri skupine za razliku od prošle godine kada je u ovaj program bila uključena samo jedna skupina djece, kazala je Penjalov, pojasnivši kako su osim skupine jedanaestero djece s motoričkim i govorno-jezičnim poteškoćama ove godine uključili i skupinu od petero djece s višestrukim poteškoćama u razvoju, ali i nastavili s obukom skupine djece, koja su prošle godine uspješno završila Školu plivanja.
– Ovogodišnji je program bio iznimno koristan za prošlogodišnje polaznike koji su se ove godine gotovo u potpunosti usavršili i postali pravi plivači.
Hidroterapija
Posebno mi je zadovoljstvo što smo uspjeli uključiti i djecu s višestrukim poteškoćama i to djecu u dobi od četiri i pol do šest godina starosti, a s obzirom da su to djeca s visokim stupnjem oštećenja s njima su na treningu bili i roditelji, kazala je Penjalov, pojasnivši kako je iznimno korisno i to što su ove godine u program uključili i mlađu djecu, onu u dobi od tri i pol godine što je također iznimno pohvalno jer činjenica je da je, kako bi rezultati bili što uspješniji, svaku terapiju potrebno započeti što ranije.
Kako pojašnjava ravnateljica, prošle godine je na samom početku bilo dosta straha, što je normalno i što je bilo za očekivati i ove godine.
Kao i prošle godine, s djecom su i u ovom programu svakog dana radila dva instruktora iz Plivačkog kluba Zadar te dva do tri defektologa i fizioterapeuta ovisno o tome o kojoj je skupini djece riječ, a koji i inače rade u samom vrtiću i s kojima su djeca upoznata.
Kako ističe Penjalov, prilagodba novih članova na instruktore je prošla uspješno, a odbijanja “do kraja” nije bilo.
– Hidroterapija je najvažniji dio programa. To je višestrukturni dio rehabilitacije koji pomaže sve od samog opuštanje do motorike pokreta. Želja nam je stoga i ubuduće nastaviti s ovim, za nas, dopunskim programom, odnosno korakom više u našoj osnovnoj rehabilitaciji, kazala je ravnateljica, pojasnivši kako je hidroterapija za njih jako primamljiv sadržaj i to zato jer su zbog vode djeca dodatno motivirana, što itekako oplemenjuje i olakšava samu rehabilitaciju.