Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Banić: Uskraćeno mi je građansko pravo

Autor: Anamarija Bilan

26.12.2009. 23:00
Banić: Uskraćeno mi je građansko pravo

Foto: Zvonko KUCELIN



Ne želim čekati da se komisija spusti do mene kako bih mogao glasovati jer smatram da me se i na taj način diskriminira i ponižava, kao da mi netko daje milostinju, već želim da mi se omogući da mogu ući u biračko mjesto i glasovati, zaključio je Soni Banić
Osjećam se diskriminirano jer se ne mogu popeti uza 20-ak stepenica, koliko ih ima do mog biračkom mjesta, i obaviti svoju građansku dužnost, glasovati na predsjedničkim izborima. Zašto nitko nije razmislio o tome da ima osoba s invaliditetom i starijih osoba koje se ne mogu popeti stepenicama? Zašto nisu organizirali biračko mjesto u obližnjoj osnovnoj školi koja ima pristup osobama s invaliditetom ili negdje drugdje?, pitao se jučer Soni Banić, koji se teško kreće i koristi hodalicu. Njemu je danas bilo nemoguće popeti se preko 20-ak stepenica kako bi došao do biračkog mjesta u Arbanasima i dao svoj glas. Međutim, nije samo on imao problema s dolaskom do biračkog mjesta, već i starije osobe koje se teže kreću.
– Smatram da mi je uskraćeno građansko pravo i da sam diskriminiran. I moram istaknuti kako ovo nije slučaj samo na mom biračkom mjestu već da je od svih biračkih mjesta na području grada tek njih pet, šest prilagođeno osobama s invaliditetom, kazao je Soni Banić koji je nedavno s prijateljem obišao većinu biračkih mjesta i uvjerio se u trenutno stanje.
– Ne želim čekati da se komisija spusti do mene kako bih mogao glasovati jer smatram da me se i na taj način diskriminira i ponižava, kao da mi netko daje milostinju, već želim da mi se omogući da mogu ući u biračko mjesto i glasovati, zaključio je Soni Banić.
Jadranka Nižić Peroš, zamjenica predsjednika izbornog povjerenstva za Zadarsku županiju nam je rekla kako članovi biračkih odbora poduzimaju sve kako bi se svim građanima omogućilo glasovanje. Posebna pažnja pridaje se osobama s invaliditetom koji zbog nepristupačnosti biračkim mjestima nisu u mogućnosti pristupiti glasovanju. Naime, objasnila je Nižić Peroš, ako građanin nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, birački će odbor otići do te te osobe kući ili će izaći ispred biračkog mjesta i tako joj omogućiti da glasuje.
– Biračka mjesta su u većini slučajeva smještena u školama ili mjesnim odborima do kojih se dolazi preko stepenica i imaju arhitektonske barijere koje onemogućavaju osobama s invaliditetom dolazak. Birački odbor ne može učiniti više nego izaći iz biračkog mjesta i prići osobi koja ne može doći do biračkog mjesta, te joj na taj način omogućiti da ispuni svoju građansku dužnost, zaključila je Nižić Peroš dodajući kako na taj način žele što većem broju građana omogućiti da sudjeluje na izborima.