Josipović pobijedio i u Zadru

Slika korisnika admin
Autor: 
izbori09_sdp
Zvonko KUCELIN
Zadarski stožer Ive Josipovića

Ivo Josipović uvjerljivi je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora, pokazala je izlazna anketa koju je za Novu TV i RTL obavila agencija Ipsos Puls na uzorku od deset tisuća birača. SDP-ov kandidat je, po toj anketi, dobio 32,7 posto glasova, a prava gužva vladala je oko  ulaznice za drugi krug izbora. Tamo su se u okviru statističke pogreške (od tri posto), smjestila čak tri kandidata - nezavisni ex-SDP-ovac Milan Bandić (14,1), HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang (12,1) i nezavisni bivši HDZ-ovac Nadan Vidošević (11,7 posto).

Valja uzeti u obzir da je anketa rađena samo u Hrvatskoj, dakle nije uzela u obzir glasove dijaspore, u kojoj je pravo glasa imalo nešto manje od deset posto od ukupnog broja birača.

Iza vodeće četvorke, po anketama se nalazila HNS-ovka Vesna Pusić (7,6 posto), te još jedan HDZ-ovac koji je izbačen iz stranke zbog predsjedničke  kandidature, Dragan Primorac, s 5,8 posto. Drugu polovicu liste od 12 kandidata za Mesićevog nasljednika predovde IDS-ovac Damir Kajin sa 4,1 posto glasova i Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, sa 3,5 posto glasova. Na dnu su Josip Jurčević (2,6), iznenađenje prošlih predsjedničkih izbora Boris Mikšić (2 posto) te Vesna Škare-Ožbolt (1,6 posto) i Slavko Vukšić (0,6  posto glasova). U trenutku zaključenja ovog izdanja još nisu bili objavljeni prvi rezultati Državnog izbornog povjerenstva, pa je bilo nemoguće točno procijeniti tko će u drugi krug uz Ivu Josipovića.

Kandidati uglavnom nisu komentirali rezultate izlaznih anketa do zaključivanja ovog izdanja.

Najzanimljivija je bila reakcija iz stožera Dragana Primorca, odakle je najavljeno formiranje nove stranke. Direktor kampanje Nikica Gabrić izjavio je da je Primorčeva kandidatura politički eksperiment grupe prijatelja da se vidi može li nezavisni kandidat bez stranke biti uspješan, a ovo je pokazalo "da Primorac nije politički mrtvac". Gabrić je za proljeće najavio osnivanje nove stranke koje neće biti "ni desno ni lijevo, već jednako distancirana i od SDP-a i od HDZ-a", a mogući naziv stranke je Demokratski savez za promjene.

U stožeru Ive Josipovića ankete su dočekane s pljeskom, ali bez euforije.

- Očekivali smo ovakav rezultat, naš kandidat cijelo je vrijeme kampanje bio favorit.  Bilo tko da mu se pridruži u drugom krugu, uvjereni smo u pobjedu Ive Josipovića. Zato nam je svejedno tko će od protukandidata izboriti drugi krug - izjavio Mirando Mrsić, direktor kampanje. S puno većim nestrpljenjem u Josipovićevom stožeru očekivalo se, međutim, prvo očitovanje predsjednika Mesića. Prema informacijama ljudi iz stožera, Mesić je odlučio već u izbornoj noći javno obznaniti svoju potporu Josipoviću.

"Sigurno ulazimo u drugi krug", ustvrdio je po objavi izlaznih anketa direktor Bandićeve kampanje, Duško Ljuština, koji je ocijenio vrlo dobrim rezultat SDP-ovog kandidata Ive Josipovića, te naglasio kako je Bandić dosad na svim izborima po izlaznim anketama imao lošiji rezultat nego što ga je na kraju ostvario.

"Hebrang ide u drugi krug, tu nema nikakve dvojbe. Naš kandidat ima 4,5 posto glasova prednosti pred trećeplasiranim", komentirao je Ratko Maček, šef izbornog stožera HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga, pozivajući se na podatke koje su u HDZ došle s terena.

"Mi smo i dalje optimisti", bilo je sve što je  rekla glasnogovornica Nadana Vidoševića, Martina Sokač Saraga, dok je petoplasirana kandidatkinja Vesna Pusić kazala kako se nadala boljem rezultatu i izrazila nadu da će on do kraja večeri doista biti takav.

Prvi krug izbora obliježio je i slab odaziv birača, po podacima DIP-a do 16 sati na birališta je izišlo 1.293.264 birača, odnosno 33,87, što je za čak osam postotnih poena manje od odaziva na predsjedničke izbore 2005. godine. Najbolji je odaziv zabilježen u Varaždinu (41,52 posto), Čakovcu (41,44) i Zagrebu (39,12), dok je najmanje birača do 16 sati biračkim kutijama prišlo u gradovima na krajnjem istoku i jugu Hrvatske, Vukovaru (20,17) i Dubrovniku (28,35 posto). Po županijama, najbolji je odaziv također zabilježen na sjeveru, u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (39,63 i 39,50 posto), a najslabiji opet na istoku, u Vukovarsko-srijemskoj županiji (24,49 posto).

Izbori su protekli mirno, kako je DIP izvijestio na svojoj poslijepodnevnoj tiskovnoj konferenciji, MUP ih je izvijestio o samo jednom incidentu, u Zaboku, gdje su dvije osobe narušavale javni red i mir pa je morala intervenirati policija.

 A u mjestu Majići-Jasena kod Vrgorca, cijelo selo bojkotiralo je izbore zbog - imena sela. Naime, 69 glasača iz ovog mjestašca traži da se obližnji čvor na autocesti pored preimenuje iz Ravče u Majić-Jasena, te da se na njihov mjesni odbor vrati natpis s imenom sela.

 TREĆINA ZADRANA IZIŠLA NA PREDSJEDNIČKE IZBORE

Do 16 sati na području Zadarske županije na izbore za Predsjednika Republike izišlo je tek nešto više od 30 posto birača.

- Do 16 sati imali smo podatke za 193 od 241 biračkog mjesta, a na izbore je izišlo 47.185 od 156.528 upisna birača što je 30.14 posto. Što se tiče Grada Zadra, također do 16 sati, imali smo podatke za 61 od 68 biračkih mjesta, a na izbore je izišlo 21.414 od 66.396 birača ili 32.25 posto, kazao je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Antun Klišmanić.

Na području Zadarske županije GONG je, kako je izvijestio Hrvoje Štajduhar, izbore promatrao posredstvom dva "fiksna" i dva mobilna tima koja su obišla 23 biračka mjesta.

- Nije bilo mnogo primjedbi i pritužbi, svakako mnogo manje nego na lokalnim izborima. Na biračkim mjestima Arbanasi i Crvene kuće paravani nisu služili svojoj svrsi, bilo da su bili pored prolaza ili da su stajali tako da je birač bio okrenut prema biračkom odboru, ali to je, kako su nas izvijestili, riješeno u dogovoru s Gradskim izbornim povjerenstvom. Dojavljeno nam je kako je na Olibu jedna osoba sama krenula nositi birački materijal u Gradsko izborno povjerenstvo. Mi nemamo mogućnost to provjeriti, ali smo prijavili GIP-u, jer ni u kojem slučaju jedna osoba sama ne bi smjela otići s biračkim materijalom, kazao je Štajduhar.

Promatrači u Poličniku, Suhovarama, Dračevcu Ninskom i Pridrazi, javili su se u stožer SDP-a s primjedbom kako su ih legitimirali policajci.

-Ovaj slučaj je prijavljen Gradskom izbornom povjerenstvu i ispostavilo se da su policajci samo željeli stupiti u kontakt s predsjednicima biračkih odbora kako bi razmijenili brojeve telefona za slučaj da bude potrebno intervenirati. Što se tiče otoka, jedan član Gradskog izbornog povjerenstva odlazi brodom i zajedno s članovima biračkih odbora na otocima kontrolira podatke, kazao je Klišmanić.

 
UZ BANDIĆA KAPOVIĆ I MEŠTROVIĆ

Do zatvaranja ovog broja Zadarskog lista u stožeru Milana Bandića, smještenom u Hotelu Kolovare, još uvijek nisu raspolagali rezultatima koje je ovaj nezavisni kandidat postigao na području Zadarske županije.

- Milan Bandić je pobijedio u Viru, spremno je, međutim, kazao  Kristijan Kapović, SDP-ov načelnik Općine Vir.

Večer je u Bandićevom stožeru proveo i Mladen Meštrović, inače predsjednik zadarske Hrvatske stranke prava "Dr. Ante Starčević". Podrška Bandiću, pojasnio je, njegova je osobna, a ne stranačka. Meštrović je u Bandićevoj kampanji obavljao dužnost koordinatora za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju.

 
SDP: JOSIPOVIĆ POBIJEDIO U ZADRU, NINU, PAGU, OBROVCU...

Prema podacima koje je zadarski SDP dobio od svojih promatrača, do zaključenja ovog broja Zadarskog lista na području Zadarske županije, isključujući područje Grada Zadra, Ivo Josipović vodio je s 28 posto, dok su drugo mjesto s po 20 posto glasova podijelili Nadan Vidošević i Andrija Hebrang, a Milan Bandić je bio četvrti s 13,7 posto glasova. Riječ je podacima dobivenim nakon obrade 30 posto glasačkih listića. U SDP-u su raspolagali i podacima po kojima je Josipović pobijedio primjerice u Privlaci, Salima, Pašmanu, Obrovcu gdje je dobio 334 glasa, Pagu s 478 glasova, i Ninu s 290 glasova. Prema njihovim podacima u Gradu Zadru, u trenutku kada je bilo obrađeno dvije trećine listića,  Josipović je osvojio 34 posto glasova, Hebrang 13 posto, Vidošević 17 posto, Bandić 6 posto, Primorac 5,8 posto, Vesna Pusić 8,3 posto, Tuđman 4,7 posto, Jurčević 3,5 posto, Kajin 2,5 posto, Mikšić 1,5 posto, Škare-Ožbolt 1,5 posto i Vukšić 1,19 posto.

- Rezultatima smo zadovoljni. Zbog samog načina na koji smo mi u SDP-u izabrali Ivu Josipovića kao našeg kandidata bili smo sigurno u to da će polučiti uspjeh,  a i stoga što je riječ o umjerenom, modernom političaru za 21. stoljeće.  Tko god završi s Josipovićem u drugom krugu, mi ćemo ga pobijediti, komentirao je predsjednik ŽO SDP-a Svetko Šarić. (N. R.)

 
HDZ: JOŠ UVIJEK NIJE BILO OBRAĐENO VIŠE OD TREĆINE ŽUPANIJE

U zadarskom HDZ-u komentirali su izborni rezultat na 45 posto obrađenih glasačkih listića. Andrija Hebrang je prema HDZ-ovim informacijama, osvojio 18 posto glasova, a Nadan Vidošević 17 posto. Svi ostali su od 7,62 posto koliko je dobio Milan Bandić do 1,60 posto Vesne Škare Ožbolt.

- Rezultat je kao uvijek, mogao biti bolji. Još uvijek nije obrađeno više od jedne trećine županije. Rezultat će se time sigurno mijenjati. Prema podacima kojima raspolažemo, 98 posto je obrađeno područje Grada Zadra na kojem HDZ tradicionalno polučuje lošiji rezultat.

- Vidi se da je 28 posto glasova koliko su postigli Primorac i Vidošević bilo pripisano Hebrangu, HDZ-ov kandidat bi prošao u prvom krugu. Ipak, ovo su predsjednički izbori koji su nešto posebno, dodao je na kraju Željko Lončar ne želivši komentirati tezu da su i glasovi za Milana Bandića zapravo glasovi za politiku HDZ-a. (S. K.)

 
VIDOŠEVIĆEV STOŽER ZADOVOLJAN

Iako izlazne ankete Nadanu Vidoševiću nisu davale šanse za ulazak u drugi krug, pokazlao se da razlika u postocima između Vidoševića, Bandića i Hebranga "igra" u okvirima statističke pogreške. U Vidoševićevom stožeru u Tankerkomercovoj marini u Zadru, nisu krili zadovljstvo prvim izbornim rezultatima. Sinoć u 21 sat predsjednica zadarskog izbornog stožera nezavisnog kandidata Nadana Vidoševića Iva Rončević rekla je da je na temelju izvješća s 10 do 15 izbornih mjesta, Nadan Vidošević drugi u Zadru, odmah iza Ive Josipovića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Jura
Veliki kraj jedne politike koja se krila iza nacionalnog osjećaja i državnih simbola. Zastave na balkone ovaj put mogu objesiti članovi SDP-a,ali samo zastave svoje stranke koja je uvjerljivo pobjedila. Ne vjerujem da će Bandić uspjeti "kupiti" toliki broj glasača za pobjedu u drugom krugu. Nadam se da drugovi iz SDP-a kada zauzmu Pantovčak neće primjeniti vladavinu predsjednika kao fikusa ili da neće biti u službi svoje Partije. Da li će se taj budući predsjednik usuditi otvoriti nove afere i uprijeti prstom na glave aktere krminala i korupcije, vidjet ćemo. Ne bi trebao imati težak zadatak, jedino ako ga drug Milanović ne zaustavi. Partija ponovo na čelu Hrvatske, i to smo doživili. A Hebrang, ispao karikatura ovog izbora, pa u njega nisu vjerovali ni u njegovoj stranci. Za ovakav uspjeh puno mu je pomogao i sam Kalmeta koji je svojom popularnošću pridonio da se HDZ bude favorit izbora. Bastion HDZ-a je pao, govori li to dovoljno u gradu prosperita i budućnosti, kako je vizionar Kalmeta mogao to dozvoliti. Ne volim DRUGOVE, ali ove KRIMINACE I LOPOVE još manje, ajmo viditi to SVJETLO koje se najavljuje. Nema dugo da je svjetlila CRVENA ZVIJEZDA iznad naših glava, a znamo koliko je dobrog Hrvatskoj donijela, zato DRUGOVI pametno sa onim što je ostalo od ove države.