Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najbolji bakalar u Zadru sprema se u konobi “Stomorica”

Autor: Krešimir Bukvić

26.12.2009. 23:00
Najbolji bakalar u Zadru sprema se u konobi “Stomorica”

Foto: Adam VIDAS



U pripremi “Bakalara na badnji” natjecalo se devet gradskih restorana i konoba: Na po ure, Stomorica, Malo misto, Armory-Arsenal, Zadar-Jadera, Kornat, Kaštel-hotel Bastion, Stipe i Roko čiji su kuhari imali ne lak zadatak pripremiti tradicionalno badnje jelo na što originalniji način


U konobi “Stomorica” priprema se najbolji bakalar u Zadru. Odluka je to peteročlanog žirija u sastavu: Ivica Maštruko, diplomat u mirovini, Drago Sikirić i Petar Pera iz Ugostiteljske škole, glumica Tamara Šoletić, te Ana Vukić, bivša direktorica hotela “Borik” na 3. Gastro natjecanju zadarskih ugostitelja u pripremi bakalara “Bakalar na badnji” koje je u četvrtak održano u Callegro centru u sklopu manifestacije “Advent na Poluotoku”. Natjecalo se devet gradskih restorana i konoba: Na po ure, Stomorica, Malo misto, Armory-Arsenal, Zadar-Jadera, Kornat, Kaštel-hotel Bastion, Stipe i Roko čiji su kuhari imali ne lak zadatak pripremiti tradicionalno badnje jelo na što originalniji način. Jer upravo je ta osobina pobjedničkog jela i presudila – nov, za ove prostore dakako, originalniji pristup bakalaru. U Stomorici su, kako su nam ispričali, bakalar zapekli u pećnici što mu je dalo jednu posebnu aromu.
– Imalo smo friške namirnice, dobro domaće maslinovo ulje, dobar i nešto skuplji bakalar te puno ljubavi prema poslu. Neke posebne dodatke nismo koristili, no potrudili smo se pripremiti bakalar na nešto drukčiji način od uobičajenog što se na naše veliko zadovoljstvo svidjelo žiriju, ispričali su nam u Stomorici.
 U spomenutoj su konobi osvojili oba prva mjesta, u obje ocjenjivane kategorije: hladno predjelo i glavno jelo. U kategoriji hladnog predjela treće mjesto zauzeo je restoran “Kornat”, drugo mjesto osvojio je restoran “Zadar”. U kategoriji glavnog jela treće mjesto zauzeo je restoran Roko, dok je konoba “Na po ure” bila druga.
Program proglašenja najbolje pripremljenog bakalara vodila je Doris Pinčić, a okupljene je građane, koji su sve pripremljeno imali priliku i degustirati, zabavljala je klapa Ardura. Kako to zadarski ugostitelji pripremaju bakalar došli su vidjeti i degustirati zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić te dogradonačelnik Darko Kasap.
Organizator događanja bilo je Udruženje obrtnika Zadar u čije je ime predsjednik Stipe Knežević istakao kako oni u Udruženju obrtnika zajedno s Gradom Zadrom i TZ Grada Zadra uvijek nastoje građanima prezentirati gastro ponudu zadarskih ugostitelja, a to je upravo i bio povod ove akcije.
– U našoj je tradiciji priprema bakalara, pa smo se stoga i odlučili na ovo događanje, za razne načine pripreme bakalara. Danas smo ovdje imali priliku uživati u čak devet načina pripreme bakalara što je svakako bio jedan od načina da naši građani na ljepši i svečaniji način dočekaju Božić, naglasio je Knežević.
Dok su se bakalari pripremali gradski su poglavari u društvu gradske vijećnice Maje Pletikose obišli i kućicu Djeda Mraza na Kalelargi što ju je vizualno osmislila zadarska umjetnica Silvijana Dražović koja je ove godine angažirana na dekoraciji grada.