Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Božićni misterij s hrvatskim identitetom

26.12.2010. 23:00
Božićni misterij s hrvatskim identitetom


U organizaciji zemuničke ženske klape “Kandelora” umjetničke voditeljice Martine Stipčević, u župnoj crkvi Kraljica mira – Kraljica Hrvata u Zemuniku Donjem u nedjelju navečer je održan drugi po redu veličanstveni božićni koncert simboličnog naziva “Božić u Zemuniku”. Osim domaćina klape “Kandelora” nastupila je i ženska klapa Libar iz Privlake te muške klape Težaci iz Paljuva, Drniš iz Drniša i Bibinje iz Bibinja.
Pod dirigentskom palicom mlade voditeljice-animatorice Ane Kasap klape su u dobro popunjenoj zemuničkoj crkvi izvele 15 božićnih pjesama koje su vrlo snažno ukorijenjene u hrvatsku nacionalnu i liturgijsku baštinu. U gotovo sat i pol vremena izmjenjivali su se izvođači koji su izvodili božićne skladbe koje fokusiraju samu bit božićnog misterija, jednostavnim riječima vrlo precizno formuliraju dogmatske istine o Božjem rođenju.
Da je riječ o zaista posebnoj manifestaciji koja baštini hrvatski identitet dokazuje i činjenica da sve klape koje nastupaju svoj su repertoar izvele a capella (bez pratnje instrumenata). Tom probranom klapskom društvu prije nešto više od dvije godine sasvim ravnopravno se pridružila i prva ravnokotarska ženska klapa Kandelora.
Marko Alvir, predsjednik KUD-a Sveta Kata, u povodu blagdana Sv. Stjepana pročitao je Čitanje Djela apostolskih. Čestitajući Božić, Alvir je poželio svima da ljubavlju pobjeđuju sve poteškoće kao što je Sv. Stjepan ljubavlju pobijedio mučitelje.
– Hrvatske su božićne pjesme kulturološko i povijesno nacionalno blago. Božić je dio duhovne baštine hrvatske nacije, poručio je načelnik Josip Marušić, poželjevši svima čestit Božić i ‘na tom mladom ljetu svega obilja’.
Svi izvođači utkali su u ovaj lijepi glazbeno-duhovni događaj mnogo srca, čime su klapskim izričajem pridonijeli ozračju svetkovine Božića. Svi su izvođači završili svoj program uz prave ovacije razdragane, vidno oduševljene zemuničke publike. Istovremeno su solo dionice “bibinjskog tića” Ivice Iće Sikirića, pobjednika prve večeri dalmatinske i mediteranske glazbe Festivala zabavne glazbe Zadar 2010., zajedno s klapom” Bibinje” jednostavno podigle publiku na noge. Fanatični aplauz trajao je minutama.
Nakon što je domaćin prigodno zahvalio svim sponzorima i pokroviteljima (Općina Zemunik Donji, Župni ured Kraljice mira, KUD Sv. Kata, Mladen Paleka, Pekara Centar, Ante Škaulj, Mladen Pinčić, Ivica Šarić, Ivica Šarić Karlo, Željko Šarić, Trpimir Perić, Maraska Zadar, Ardria reklama…), izvođačima, publici te načelniku Marušiću i predsjedniku KUD-a Alviru uručio je prigodne zahvalnice i darove. Opravdano je izostao župnik don Zdenko Dundović.
U nadi da će nadolazeću godinu svi ljudi provesti u zdravlju, sreći i veselju, koncert su zajedno s raspjevanim Zemuničanima zaključili svi sudionici prigodnom božićnom skladbom “Veselje ti navješćujem”.