Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Donatori donijeli dvostruko više ručkova nego lani

26.12.2010. 23:00
Donatori donijeli dvostruko više  ručkova nego lani


Bilo je tamo i pjevača, koji su animirali volontere, a naravno došle su već po tradiciji i poznate osobe iz javnoga života, među kojima su bili gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, dožupan Đani Bunja, dogradonačelnik Darko Kasap, saborske zastupnice Ana Lovrin i Nevenka Marinović, prvi zadarski kuhar Renato Kraljev, a viđeni su i susjedi franjevci iz Samostana Svetoga Frane, te mnogi drugi


I ovoga Badnjaka se spremalo i darivalo božićne ručkove za naše starije, mahom usamljene sugrađane. Čak na 200 adresa u petak prije podne su krenuli bogati ručkovi u okviru akcije “Sto ručkova za starije Zadrane”, koju su prije nekoliko godina osmislile i pokrenule članice Udruge socijalnih radnika Zadar i Dom za starije osobe Sv. Frane. Svake godine je sve više primatelja i sve više zgotovljenih ručkova, koji su i sve bogatiji. Ovoga puta je prema riječima glavne pokretačice akcije, ravnateljice Doma Sv. Frane Maje Pletikose pristiglo čak 400 ručkova, mnogo više nego lanjske godine, tako da su neki s popisa primatelja dobili i po dva ručka, osobito ako u domaćinstvu živi više od jednoga člana.
Bilo je i vina…
Sve te ručkove su pripremili i darovali zadarski restorani i hoteli, a prvi put je pristiglo i vino, koje su darovali poznati ovdašnji vinari, poput Rade Bobanovića ili pak vinara Anića, Jurjevića… Između ostaloga, donatori su darovali i četiri odojka, te 20 kilograma pečenog mesa.
U dvorištu Doma Sv. Frane na Badnjak poslije 10 sati je bilo vrlo živo, stigli su nosači ručkova, među kojima je bilo najviše studenata zadarskoga Sveučilišta, učenika pojedinih škola, najviše iz Medicinske i Pomorske. Bilo je tamo i pjevača, koji su animirali volontere, a naravno došle su već po tradiciji i poznate osobe iz javnoga života, među kojima su bili gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, dožupan Đani Bunja, dogradonačelnik Darko Kasap, saborske zastupnice Ana Lovrin i Nevenka Marinović, prvi zadarski kuhar Renato Kraljev, a viđeni su i susjedi franjevci iz Samostana Svetoga Frane, te mnogi drugi.
Svi su oni dobili vrećice s upakiranim ručkovima i božićnim čestitkama, kao i adrese primatelja, a prvi put je probijena gradska “barijera”, pa su ručkovi odneseni i na nekoliko adresa izvan Zadra, u Privlaku, Murvicu i u Bibinje. Osim starijim građanima na Poluotoku, a bilo ih je u tome dijelu grada oko 30, ručkovi su ovoga blagdana odneseni i u druge dijelove grada, na Brodaricu, Voštarnicu, Put Bokanjca, u Skročine, Špadu, Maslinu, na Petriće, Stanove itd. Najviše novinara je bilo u pratnji gradonačelnika Zvonimira Vrančića i ravnateljice Doma Sv. Frane Maje Pletikose s kojima je bio i dogradonačelnik Darko Kasap. Ta poveća skupina se uputila na Poljanu Plankit u središtu grada kod Renate Bukovec, Zadranke koja živi sama, iako je oboljevši od glaukoma zadnjih 16 godina potpuno slijepa. No, ova naša sugrađanka premda u godinama je vrlo vitalna, dobroga je zdravlja, a u kućnim poslovima joj pomaže patronažna sestra iz službe Kućne njege koju također organizira Dom Sv. Frane.
Priča Renate Bukovec
Gradonačelnik se s njom zadržao u srdačnom razgovoru, jer kao liječnik dobro razumije oboljele. Kad je saznao da ne izlazi vani, jer ona sama to ni ne može, predložio je da joj se pomogne na neki način, a Maja Pletikosa je obećala da će joj povremeno poslati neku od volonterki da je izvede malo u šetnju. Jer, kako kaže Renata Bukovec, u sat vremena koliko bude kod nje gospođa Boška iz Kućne njege (koju korisnica i plaća), a koja joj održava stan i brine o ostalim kućnim poslovima, nema vremena i za odlazak u šetnju. Renata Bukovec ima i dvije kćeri, unuke i praunuka, no svi oni imaju i svoje obveze, pa se ne može osloniti samo na njih.
Posjetitelji su saznali i da je gospođa Bukovec rođena Zadranka, da je čak 40 godina i sama bila volonterka, vodila je izviđačku organizaciju, kroz koju su prošli mnogi Zadrani. Išla je s njima i izvan zemlje, nerijetko na skijanje, jer joj je pokojni suprug bio i skijaški instruktor. Naglašava da bi ljudi više trebali pomoći nemoćnima, više volontirati. Ona ne može gledati televiziju, ali je sluša, kaže da prati čak i saborske sjednice, te da govornike prepoznaje po glasu. Inače, najviše slušajući čita knjige, koje su putem discova prilagođene slijepim osobama. Tako krati vrijeme i nije joj dosadno. Dosta vježba, tako da nadoknađuje manjak hodanja, pa se, kako kaže osjeća dobro i fizički i psihički, što smo mogli i samo zaključiti.
Podjestimo i da je župan Stipe Zrilić, također u pratnji novinara ovoga Badnjaka posjetio poznatog Zadranina Josu Mudražiju, kojega mnogi pamte kao autora iz medija, novina i Radio Zadra, za koje je pisao desetljećima, na svoj jedinstveni način, svakodnevno je javljao male kroničarske vijesti iz svoga grada. Danas, nakon šo mu je umrla supruga, živi sam, ali ne i usamljeno.