Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kalendar iz mašte kreativnih mališana

26.12.2010. 23:00
Kalendar iz mašte kreativnih mališana


Prvo će svatko od njih odabrati mjesec čiji će dio iz pjesmice pročitati, a potom će, po sjećanju na ono što su pročitali, kao i prema onome što sami znaju, ilustrirati stranicu za određeni mjesec u kalendaru, pojasnila je Melita Zubčić Letinić
U Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice danas je održana dječja radionica “Veseli kalendar” u kojoj su djeca izrađivala kalendare za 2011. godinu. Naime, uz one redovite kreativne radionice koje se tamo održavaju svake srijede, ovo je još jedna u nizu izvanrednih prigodnih radionica, koja je ovaj put zainteresirala i razveselila veliki broj mališana. Stoga su se djeca, školskog uzrasta od prvog do petog razreda, okupila na današnjoj radionici gdje su uz vodstvo knjižničarke Melite Zubčić Letinić kreirali nekoliko živopisnih kalendara, koji će cijelu iduću godinu “služiti” na Dječjem odjelu Ogranka Arbanasi Gradske knjižnice.
– Za danas sam im pripremila pjesmicu “Mjeseci u godini”, autorice Petrane Sabolek, koja je izuzetno prigodna, jer ističe najvažnije karakteristike svakog pojedinog mjeseca u godini. Prvo će svatko od njih odabrati mjesec čiji će dio iz pjesmice pročitati, a potom će, po sjećanju na ono što su pročitali, kao i prema onome što sami znaju, ilustrirati stranicu za određeni mjesec u kalendaru, pojasnila je Zubčić Letinić, istaknuvši kako su njihove radionice uvijek jako dobro posjećene, jer odazivaju im se mališani, koji uistinu vole raditi, a iznad svega vole čitati.
Stoga se i danas desetak marljivih glavica okupilo oko stola gdje su najprije pozorno poslušali uvodnu riječ svoje voditeljice, a potom je uslijedila i kratka rasprava u karakteristikama pojedinog mjeseca u kojoj je svatko od njih istaknuo mjesec u kojem je rođen, kao i onaj kojeg najviše voli. Nakon što su, gotovo jednoglasno, za najbolje mjesece u godini izabrali srpanj i kolovoz, jer to je vrijeme ljetnih praznika, kada se osim suncem i morem ne zamaraju s ničim drugim, započelo je i vrijedno crtanje. Svatko je od njih za zadatak dobio jedan mjesec čije je karakteristike bojicama trebao prenijeti na papir, a u tome im se pridružila i voditeljica, koja je, s obzirom da je bila jedina prisutna rođena u lipnju, imala zadatak ilustrirati lipanj. Nakon što su crteži bili gotovi, zaljepljeni su u kalendare, koji su potom izloženi i knjižnici.
Osim danas naslikanih crteža, za nove kalendare iskoristili su se i crteži koji su nastali u prijašnjim radionicama, a riječ je o izuzetno lijepim crtežima na temu različitih dječjih priča.
– Sličnu radionicu smo imali i prošle godine, ali proveli smo je na nešto drugačiji način. Također smo radili kalendar, ali ne nekoliko manjih kao ovaj put, nego jedan veliki na hamer papiru, kazala je Zubčić Letinić, naglasivši kako je i ova radionica bila jako uspješna, jer djeca su bila uistinu zainteresirana te su se vrlo brzo organizirali i dogovorili tko će što raditi, tko će pisati brojke, a tko crtati.