Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obitelj kao zajedništvo ljubavi

26.12.2010. 23:00
Obitelj kao zajedništvo ljubavi


Obitelj je zajedništvo ljubavi, ona je sveto i nepovredivo vlasništvo, koje moraju čuvati svi i boriti se da se ono sačuva, rekao je mons. Želimir Puljić poručivši kako obitelj ne može ništa zamijeniti


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misno slavlje na blagdan Svete obitelji i Dan iseljenika u katedrali Sv. Stošije u Zadru te istaknuo veličinu obiteljskog poziva koji se ugrađuje u život Crkve i naroda.  Na ovom euharistijskom slavlju tradicionalno su se okupili i članovi Udruge obitelji s četvero i više djece.
– Crkva nas poziva poći u Nazaret, do Svete obitelji i prisjetiti se milosnog događaja kad je Isus svojim rođenjem u obitelji posvetio sve obitelji. Dolaskom u našu povijest Isus je blagoslovio svakog čovjeka, a osobito je blagoslovio i posvetio obitelj, uvodne su misli mons. Puljića.
– Prekrasne smo tekstove slušali u kontekstu Svete obitelji. Sirah savjetuje svojoj djeci: “Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Sine moj, ne žalosti oca svoga, ako mu razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti koji si u punoj snazi”, riječi su kojima je nadbiskup istaknuo važnost poštivanja i ljubavi prema roditeljima, jer to je preduvjet obiteljske sreće. 
– Ovih dana je potvrđeno da će nas posjetiti i njegov nasljednik Benedikt XVI., 4. i 5. lipnja. Tim povodom će biti organiziran i Nacionalni susret hrvatskih obitelji u Zagrebu, koji će se odvijati pod motom “Zajedno u Kristu”. Ovo je geslo odabrano kako bi naše zajedništvo, obiteljsko, narodno i crkveno došlo do punog izražaja. I zbog toga će naše pastoralne aktivnosti u vremenu do lipnja biti obilježene obiteljskom tematikom, kazao je mons. Puljić propovijedajući zatim o obiteljskom poslanju.
– Očevi i majke, drage obitelji, vi ste važni za župu, za crkvu i cijelo društvo. Vi ste put Crkve i naroda. Normalno je, naime, da dijete ima obitelj u kojoj raste, uči i napreduje. Obitelj je njegovo obzorje preko kojega umrežuje svoje odnose s drugim ljudima i obiteljima. Božja zamisao s obitelji zorno je opisana na prvim stranicama Biblije. Tamo stoji da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i u srce im usadio zakone života i ljubavi. Božji Sin Isus Krist svojim utjelovljenjem i dolaskom u obitelji sjedinio se sa svakim čovjekom i sa svakom obitelji. Radio je svojim rukama i ljubio ljudskim srcem, a rođenjem od Djevice Marije postao je jedan od nas, nama u svemu sličan, osim u grijehu. Velik dio života proveo je u obitelji, u nazaretskoj skrovitosti, bio je poslušan Josipu i Mariji, rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom, riječi su poglavara zadarske Crkve.
  Obitelj je zajedništvo ljubavi, ona je sveto i nepovredivo vlasništvo, koje moraju čuvati svi i boriti se da se ono sačuva, rekao je mons. Želimir Puljić poručivši kako obitelj ne može ništa zamijeniti.
– Očevi i majke, neka vam ovo vrijeme pripreme za Nacionalni susret hrvatskih obitelji bude prigoda obnoviti i produbiti ove velike vrednote o kojima Pavao VI. govori kad govori o obitelji. Neka vam bude prigoda obnoviti obećanja koja ste na vjenčanju dali pred Bogom i ljudima. Neka vam Gospodin dade duha Kristove mudrosti kako biste se othrvali napastima ovoga svijeta, a posebice oca laži, koji se ne umara zavoditi ljude putovima punim pogibli i opasnosti. Ostanite stoga čvrsti u vjeri i postojani u nadi Božjoj.  Neka vas Sveta obitelj prati svojim moćnim zagovorom da ostvarite građansko i crkveno poslanje što ste ga prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza, nadbiskupove su poruke upućene obiteljima.