Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Koliko može Zadar protiv Cibone?

26.12.2011. 23:00
Koliko može Zadar protiv Cibone?


Blagdansko ozračje čini se kao idealna prilika da se, ove sezone sablazno prazna zadarska dvorana, napokon malo popuni te da usnuli košarkaški grad nakon više mjeseci malo oživi


Za dva dana će se u dvorani Krešimira Ćosića odigrati derbi između Zadra i Cibone. Jedna, eliminacijska utakmica četvrtfinala Kupa Krešimira Ćosića, iz koje će se bolji plasirati na završni turnir u veljači. Blagdansko ozračje čini se kao idealna prilika da se, ove sezone sablazno prazna zadarska dvorana, napokon malo popuni te da usnuli košarkaški grad nakon više mjeseci malo oživi.
Naravno, nije realno očekivati punu dvoranu, jer su mnogi zadarski košarkaški zaljubljenici ove sezone prekrižili Višnjik s liste svojih odredišta, no bit će to dobra prilika da se vidi kakav je u ovom trenutku ovaj novi Zadar. Bez dvojbe je mnogo drugačiji od onoga koji je, primjerice, odigrao prethodna tri dvoboja s Cibonom u 2011. godini. Onaj u ožujku, što je bila posljednja pobjeda Zadra u regionalnoj ligi te dva u Ligi za prvaka, pobjeda od 23 razlike pod tornjem i isti toliki poraz kod kuće. Danas su i Zadar i Cibona, a posebno Zadar, bitno drugačiji i prvi put igraju derbi, a da su u različitom rangu natjecanja.
Sama ta činjenica stavlja Zagrepčane u ulogu favorita, no omjer 7-6 u ABA ligi i poražavajućih 0-6 u Eurokupu, te promjena trenera već početkom sezone, govori da ni njima baš ne cvatu ruže. Potvrdit će to i posljednja utakmica, prije četiri dana, kada su u Domžalama poraženi od Heliosa Zmage Sagadina, koji je do tada imao svega dvije pobjede i deset poraza. Ne treba se zavaravati. Zadar trenutačno nije dorastao momčadima iz regionalne lige, što uostalom nije ni bilo planirano, ali sasvim sigurno ima potencijala da jednom odličnom utakmicom, koja bi morala biti uvjerljivo najbolja ove sezone, iznenadi momčad poput Cibone.
Zato se, dakako, treba poklopiti više stvari. Osim izvrsne zadarske predstave, trebala bi se dogoditi i slabija Cibonina, a tu su ipak iskusni igrači poput Žižića, Kusa, Rozića, Amerikanca Barboura, zatim Rudež, Zubčić, Suton, Marčinković, Kovačević pa novopridošli američki razigravač El Amin.
U svakom slučaju, momčad Danijela Lutza sastavljena je za mnogo veće dosege od onih dosad ostvarenih i nipošto ne želi zaključiti godinu ispadanjem iz Kupa. Zadrani to znaju i trebaju biti spremni na veliku borbu od prve minute, jer će gosti doći s ciljem da što prije slome zadarski otpor, ne želeći da pred kraj utakmica bude u neizvjesnim vodama. Zadrova šansa je upravo u tome da što dulje drži aktivan rezultat i onda u završnici pokuša prirediti iznenađenje.
A za to će mu biti itekako potrebna i podrška s tribina. Odavno je već jasno da nikakva pisana riječ i marketing u Zadru ne mogu privući gledatelje onako, kako to može rezultat. Ipak, ova nova momčad je zaslužila priliku. Zaslužila je da ju se dođe pogledati i podržati, a kako većini to nije zanimljivo protiv A-1 ligaša, onda je derbi s Cibonom prava prilika. Zaslužila je i da ju se ne osuđuje nakon prvih nekoliko grešaka, koje treba očekivati, jer je to danas zadarska realnost.
Realnost je i da je Cibona bolja, kvalitetnija momčad od Zadra, ali u jednoj utakmici to ne mora ništa značiti. Stara je to sportska priča, naročito u kup natjecanjima. Uostalom, još je u svježem sjećanju prošlosezonsko zadarsko čudo u polufinalu protiv Cedevite. Stoga, zašto ne vjerovati da Zadar ovaj put može pobijediti Cibonu? Ukoliko želite vidjeti je li to moguće, morat ćete doći u četvrtak u 19 sati u dvoranu Krešimira Ćosića.


 ABA LIGA: DOBRA POZICIJA HRVATSKE




Nakon nepotpunog prvog dijela regionalne ABA lige (Maccabi ima dvije utakmice manje, a Zagreb, Radnički, Široki i Hemofarm po jednu), Hrvatska je u velikoj prednosti nad Srbijom po pitanju nacionalnog koeficijenta (zbroj pobjeda, podijeljen s brojem klubova), koji će na kraju sezone odrediti koja će od te dvije federacije dobiti još jednog predstavnika u sezoni 2012./2013. Hrvatska je trenutačno na 8,33, a Srbija na 5,50.
Rezultati 13. kola: Krka – Zlatorog 72:67, Helios – Cibona 78:76, Partizan – Crvena zvezda 85:67, Hemofarm – Cedevita 74:78, Budućnost – Olimpija 63:56, Radnički – Maccabi (danas, 18), Široki – Zagreb (3. siječnja).
Redoslijed: Cedevita 11-2, Maccabi 10-1, Partizan 9-4, Budućnost 9-4, Olimpija 8-5, Cibona 7-6, Zagreb 7-5, Radnički 6-6, Široki 5-7, Krka 4-9, Hemofarm 4-8, Crvena zvezda 3-10, Helios 3-10, Zlatorog 2-11.