Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na Badnjak “gorio” cijeli Sukošan

26.12.2011. 23:00
Na Badnjak “gorio” cijeli Sukošan


Iz svake kuće se širi miris bakalara. Nedostajalo je tek više žive božićne pjesme i natjecanja s mendulama da ova betlehemska noć podsjeti na one iz drugih vremena, sjetno će društvo treće životne dobi pred početak ponoćke


I u ovogodišnjoj Badnjoj noći Sukošan je jednostavno gorio od brojnih “goleda”, odnosno velikih koleda, badnjaka na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gornja vrata, do prije četrdesetak, pedesetak godina, gorjela samo jedna “goleda” od Badnjaka do Tri kralja. Asfaltirala se Gornja vrata, tek nekoliko godina je potom “izdržao” Ruševac nasuprot župne crve.
Danas su neka druga vremena, bilo je, koliko se uspjelo nabrojiti, čak 14 “goleda”, od zaseoka Makarska do Marine, od nogometnog igrališta Zlatne luke do Punte, za što su izgorjeli deseci kubika drva. Usto su se vrtjeli janjad, odojci i tuke.
– Iz svake kuće se širi miris bakalara. Nedostajalo je tek više žive božićne pjesme i natjecanja s mendulama da ova betlehemska noć podsjeti na one iz drugih vremena, sjetno će društvo treće životne dobi pred početak ponoćke.
Ovu Badnju večer svojevrsnu pobjedu su odnijeli, moglo bi se reći, mladići na Ruševcu.
Nakon sedam godina stanke gorjelo je i na Ždralovcu, a nakon čak 35 godina i u Dijanovima.
– Kako je krenulo, vrlo brzo će gorjeti u svakom dvorištu. Šteta, jer bi se mogli sasvim otuđiti, predviđaju pesimisti.
Ipak, veliki korak naprijed prema zajedništvu napravila je Mirjana Nadinić-Veleslavić pod čijem su vodstvom prvi put podignute velike božićne jaslice kod crkvice Gospe od Milosrđa iz 17. stoljeća na trgu Gornja vrata. Sve je začinjeno na Badnju večer postavljanjem u jaslice novorođenog Isusa, božićne pjesme Župnog zbora uz neizostavne sukošanske frite i domaće crno vino.
Pucnjave iz pirotehničkog arsenala bilo je, ipak u manjoj mjeri nego prijašnjih godina.
– Nekada se uz pomoć ‘garbure’ ili karabita pucalo iz ‘važova’ s poklopcem, danas iz topovskih čahura, kažu nam sukošanski veterani na “garburu”.
Nakon prigodnog 45-minutnog programa koji su izvela sukošanska školska i predškolska djeca, koje je uvježbala s. Antonija Topalović iz zajednice Klanjateljice Krvi Kristove, blagdan Kristova rođenja proslavljen je ponoćkom. Za jedinstvene božićne jaslice, pravo remek-djelo, drugu godinu zaredom je zaslužan samozatajni Damir Matošić Šašulo.
Brojni vjernici sudjelovali su u misnom slavlju. Osim prepunih kafića koji su radili u Badnjoj noći i župna crkva Sv. Kasijana, u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio župnik don Tomislav Sikirić, bila je pretijesna da primi sve Sukošance i vikendaše tako da je velika većina njih za ponoćku, ali i na Božić svetu misu slušala u dvorištu crkve.
Bilo kako bilo, u Sukošanu su Badnjak i Božić prošli u miru i blagoslovu, bez zabilježenog incidenta, ali i bez ozljeda, usprkos “tonama” pirotehnike.