Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na čelo zadarske policije dolazi Josip Ćelić, “policajac bez mrlje”

26.12.2011. 23:00
Na čelo zadarske policije dolazi Josip Ćelić, “policajac bez mrlje”


Josip Ćelić, novi načelnik PU zadarske koji bi za nekoliko dana trebao zamijeniti aktualnog Darka Cara, među kolegama slovi kao čovjek bez mrlje u policijskoj karijeri. Nije “politički obojen”, ima zavidan ratni put te devet državnih odlikovanja za zasluge u ratu


Iako se nakon fijaska famoznog Karamarkovog internog natječaja za načelnike policijskih uprava i postaja, raspisanog svega šest dana prije parlamentarnih izbora, stekao dojam da još neko vrijeme neće biti smjena u vrhovima “plave vlasti”, neslužbeno doznajemo iz Ravnateljstva policije i PU zadarske da je samo pitanje dana kada će aktualni načelnik Darko Car svoju fotelju ustupiti Josipu Ćeliću, dipl. kriminalistu koji trenutačno upravlja PU karlovačkom.
Ćelić je na to mjesto postavljen 2009. godine, a kao isključivi razlog njegova dolaska na čelo karlovačke policije navodio se napor da se tamošnja policija depolitizira. Time je ta postaja dobila prvog načelnika čije se imenovanje nije povezivalo s političkim, odnosno stranačkim predznacima, a upravo to nužno je potrebno i PU zadarskoj koja već godinama muku muči s “politički obojenim” kadrovima, a “metlica” najavljenog načelnika, koji među kolegama slovi kao čovjek bez mrlje u karijeri, zasigurno će dohvatiti i policijske službenike bliske ljudima iz kriminalnog miljea.
Naime, zbog takvog dugogodišnjeg stanja unutar PU zadarske te javnih “linkova” policijskih službenika i ljudi koji se povezuju uz razna kaznena djela, povjerenje građana u rad policije srozalo se prilično nisko, a kako saznajemo, novi načelnik dolazi i da bi to povjerenje povratio.
Ćelić je ranije bio zapovjednik “Kobri”, posebne jedinice MUP-a koja uz nadzor prometa ima i zadatak suzbijanja kriminala na cestama, a u čijem je formiranju, kažu upućeni, sudjelovao od samog početka. Kako se može vidjeti iz njegova životopisa, nedvojbeno ima i zavidan ratni staž i to kao zapovjednik specijalaca iz Lučkog (Alfe), a dobitnik je i brojnih nagrada i odlikovanja za zasluge u ratnim akcijama. Široj javnosti poznatiji je po svom svjedočenju u Haagu 2008. godine vezanom za zločine u Gruborima u predmetu trojice hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača.


 ODLIKOVAN DEVET PUTA




Josip Ćelić, rođen je 26. lipnja 1973. godine. Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi i na Prometnom fakultetu u Zagrebu, a u sustavu MUP-a je od 1991. godine. Nakon završene policijske škole zapošljava se u Antiterorističkoj jedinici Lučko gdje najprije obnaša dužnost policajca specijalca, zatim vođe specijalističke grupe, instruktora za specijalističku obuku, pomoćnika zapovjednika i na koncu zapovjednika ATJ Lučko. Potom odlazi za zapovjednika “Kobri”, a onda u fotelju prvog čovjeka karlovačkih plavaca. Bio je sudionik Domovinskog rata od 1991. pa do 1995., a odlikovan je s devet državnih odličja za zasluge. Oženjen je i otac dvoje djece.