Renaultovo novo lice

Slika korisnika admin
Autor: 
Markantni mališan - Renault Twingo

Sjećate li se, ma kako se ne biste sjećali, poznate pjesme Arsena Dedića iz filma Vlak u snijegu "Kad se male ruke slože" u kojoj se ističe poznati stih "Mala iskra požar skriva". E, baš tako, sa sasvim malim pomacima aktualna generacija Renaultovog Twinga, mališana iz A segmenta, pokazala je kako se s nekoliko dobrih dizajnerskih poteza do sada simpatični automobil može učiniti - atraktivnim. Jednostavna maska s prethodne verzije ubacivanjem velikog znaka Renaulta te njegovo spajanje crnim trakama s velikim svijetlima tipičnog oblika i za neke druge modele najprodavanijeg francuskog proizvođača automobila, te dodatnim, niže smještenim okruglim svjetlima vizualno je proširila Twingo učinivši ga markantnijim, moćnijim, većim. Govore tome u prilog i nevelike dimenzije - dužina od 3687 mm ili širina 1654 mm - vizualno djeluju mnogo veće no što to fizika i stvarnost pokazuju.

 K tome, kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, Twingo, te nešto prije njega i redizajnirani kompaktni SUV Koleos, najavljuju "novo lice Renaulta", dizajnerski i strateški zaokret u prezentiranju novih modela među kojima će se iduće godine posebno isticati nova generacija Clia. I straga, na trećim vratima, su svjetla razdvojena pa je i taj dio automobila postao razvedeniji.

Unutrašnjost je kombinacija razigranosti, modernih oblika i velike funkcionalnosti. Instrument ploča je pomaknuta iznad središnje konzole čime armatura dobiva na punini a prostor iza volana se može ispuniti funkcionalnim "ježem" - trokutom s velikim brojem nasumce razbacanih gumenih pipaka što čvrsto drže ma što u njega nabacali. Ima tu još: s detaljima boje karoserije može se dobiti čak i čašu u koju se umeću - šminke. Od maskare za trepavice do sjajila za usne. Pojašnjava to i kojoj je populaciji automobil namijenjen. Da, to jesu mladi ljudi i mlade obitelji, ali još više - s redizajniranom se verzijom posebno želi očarati, te ju dakako privoljeti na kupnju, žensku populaciju. Automobil je dobio i niz novih, osobitih boja od kojih kao posebno privlačne ističemo ljubičastu (službenog naziva "Fucsia") te svijetloplavu ("Azul Bermudas").

Vratimo li se funkcionalnosti otkrit ćemo još čitav niz pretinaca kao i prtljažnik koji se od najmanjih 165 može povećati do golemih 955 litara. Twingo ima četiri zasebna sjedala, a zanimljivo je da se klizno mogu namještati, i preklapati dakako, i stražnja. Na taj se način omogućava veliku varijabilnost i prilagođavanje, kako potrebama prijevoza putnika, tako i stvari.

Redizajnirani Twingo učinio je golemi iskorak i kad je potrošnja u pitanju. U ponudi je nekoliko motora. Benzinci su 1.2 snage 75 KS i 1.2 TC sa 100 KS a dizelaš 1.5 dCi ima opcije sa 75 i 85 KS. Svi iznimno malo troše, primjerice tehnološki najstariji 75 KS snažni benzinac na 100 km u prosjeku potroši samo 4,5 litara uz emisiju CO2 od 104 g/km, a pravi je rekorder manji dizelaš što će se na jednakoj udaljenosti zadovoljiti sa samo 3,4 litre goriva pritom u zrak emitirajući rekordno niskih 90 g/km CO2!

Na stotinjak kilometara zanimljive rute Euskadijom, odnosno Baskijom, provozali smo Twingo sa snažnijim dizelskim motorom. S lakoćom je svladavao vazdazelene brežuljke okupane atlantskom klimom s mnogo kiše, a potrošnja se, kako se i najavljuje, kretala u zoni prosjeka nešto većeg od 4 litre. Mokre prometnice nisu zadavale muke stabilitetu a još nas je jednom oduševio prostranošću na prednjim sjedalima što potvrđuje i 1400 mm prostora od oplate jednih do drugih vratiju.

Hoće li dakle "mala iskra" s maske Twinga prouzročiti i značajniji "prodajni požar", vidjet ćemo od druge polovine siječnja kad će biti obznanjene cijene kao i početak prodaje tog automobila u Hrvatskoj.

 RAST

Prva generacija Twinga proizvodila se nevjerojatnih 14 godina. Omiljeni automobil pronašao je skoro 2,5 milijuna kupaca. Druga je generacija startala 2007. godine a početnih 5 posto prodaje unutar A segmenta ubrzo je digla na današnjih 11 posto. I još jedna povijesno-statistička zanimljivost. Kad se počeo proizvoditi Twingo, A segment je ispunjavalo 9 proizvođača s 12 modela da bi danas u konkurenciji bilo - 15 brandova s 26 modela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno