Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Djelo koje je nedostajalo zadarskoj publici

Autor: Pavao Jerolimov

26.12.2012. 23:00
Djelo koje je nedostajalo zadarskoj publici

Foto: Pavao JEROLIMOV



Abdulah Seferović Sefi napisao je jedno izuzetno literarno djelo, usudim se kazati, koje je na neki način i nedostajalo zadarskoj, a i široj, čitalačkoj publici. Šetnja gradom, u doslovnom smislu, kao i šetnja kroz povijest čitatelju otkriva bogatstvo, ljepotu, raskoš i tragediju Donatova grada
Prošlog je tjedna u zagrebačkom muzeju Mimara predstavljena najnovija knjiga Abdulaha Seferovića Sefija “Stari Zadar – gospodar zlata i srebra”. O knjizi su krasnoslovili Zvonko Festini, Miljenko Domjan te Bože Čović u ime izdavača i Dražen Grgurović u ime Poglavarstva grada Zadra. Na lijepim riječima, pred ne brojnom ali biranom publikom uglavnom starijih zagrebačkih Zadrana, predstavljačima se na kraju zahvalio i sam autor. Koliko su predstavljači bili u pravu krasnosloveći o Sefijevom najnovijem uradku nazočnici su se mogli vrlo brzo uvjeriti već i površnim prelistavanjem knjige.
Knjiga “Stari Zadar – gospodar zlata i srebra” objavljena je u nakladi Zagrebačkog holdinga – podružnica AGM, a urednici su Bože Čović i Grozdana Cvitan. Sadržaj knjige podijeljen je u devet smislenih međusobno povezanih cjelina, a svaka cjelina sadrži mnoštvo manjih zasebnih izuzetno zanimljivih priča. Takvim pristupom autor je svoju knjigu učinio vrlo zanimljivom i korisnom, a ako tome dodamo kako je jezik pisanja jednostavan, razumljiv, lišen mnoštva stručnih povijesnih pojmova i izraza, onda se mora kazati kako je knjiga lako čitljiva, pregledna, i za ljude koji se ne bave povijesnom strukom. Abdulah Seferović Sefi iskusni je novinar, pa nema sumnje da zna prići čitatelju, a dodamo li tome i njegovu izuzetnu ljubav prema Zadru, možemo kazati kako su to najmanje dva razloga da se knjiga uzme u ruke ili još bolje da se ima u kućnoj biblioteci. Vrijedno je naglasiti kako je knjiga bogato ilustrirana što joj daje dodatnu uvjerljivost, zanimljivost i ljepotu. Kažimo i to kako knjiga ima 320 stranica A-4 formata te na kraju bibliografske podatke izvora (slikovnih, fotografskih i tekstualnih) korištenih u knjizi i kazalo imena. Šteta što nedostaje, pa makar i kratki, životopisni prikaz samog autora.
Abdulah Seferović Sefi napisao je jedno izuzetno literarno djelo, usudim se kazati, koje je na neki način i nedostajalo zadarskoj, a i široj, čitalačkoj publici. Šetnja gradom, u doslovnom smislu, kao i šetnja kroz povijest čitatelju otkriva bogatstvo, ljepotu, raskoš i tragediju Donatova grada. Naslov knjige uostalom sve kazuje “Stari Zadar – gospodar zlata i srebra”. Zadar nije samo zlato i srebro iz fundusa crkvenog blaga, nego svaki kamen, “kantun” … Knjiga zasnovana na povijesnim činjenicama, a lišena povijesne terminologije, knjiga je na neki način i oveći turistički vodič, knjiga je to s mnoštvom bajkovitih priča za “laku noć” ili podsjetnik na svojedobni podlistak “Zadranima malo poznato” ili kako god drugačije gledali na nju možemo kazati kako svojim raznovrsnim sadržajem vrvi od emocija i ljubavi, kao i radosti življenja u Donatovom gradu. To je knjiga koja se i čita i gleda kao slikovnica. Sefijeva zadnja knjiga “Stari Zadar – gospodar zlata i srebra” spada u one knjige koje naprosto morate imati u svojoj kućnoj biblioteci.