Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Druženje zadarskih Makedonaca

Autor: Irena Jurjević

26.12.2012. 23:00
Druženje zadarskih Makedonaca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dokumentarne filmove je društvo “Biljana” dobilo od makedonske televizije i njima je željelo obilježiti dvadeset godina samostalnosti njihove zemlje, pojasnila je predsjednica udruge Mirjana Majić


Malo filma, malo  jela – tako je otprilike izgledalo druženje zadarskih  Makedonaca iz makedonskog kulturnog društva “Biljana” u srijedu u sklopu Dana makedonskog filma koji  se ove godine održavaju u  prostorijama Udruge dijabetičara Zadar.
Dokumentarne filmove je  društvo “Biljana” dobilo od  makedonske televizije i njima je željelo obilježiti dvadeset godina samostalnosti  njihove zemlje, pojasnila je  predsjednica udruge Mirjana Majić. Za sada su pogledana dva dokumentarca  “Makedonija pod Osmanlijskim Carstvom” te “Stvaranje Kruševačke Republike”, a  ostale će nastojati pogledati  do Nove godine. Ako im to  ne uspije, uvijek mogu produljiti i u prvim danima nove  godine, kazala je Majić.
Ipak, to nisu jedine aktivnosti društva “Biljana”.  Već danas popodne u prostorima Udruge dijabetičara  Zadar održat će se dodjela  darova najmlađim članovima udruge nakon čega slijedi  zajedničko druženje.  Druženje za odrasle održat  će se pak u subotu, a za tada  je zakazano i novo gledanje  dokomentaraca. Ukupno su  ih od makedonske televizije  primili pet, a njihov autor je  makedonski redatelj Pole  Popov. Ovogodišnji Dani  makedonskog filma osmi su  po redu i do sada se ova  manifestacija održavala diljem grada, počevši od Znanstvene pa do Gradske  knjižnice. Ovaj put, projekcije su odlučili smjestiti u  prostorije Udruge dijabetičara.
– Kako je ovo blagdansko  vrijeme, odlučili smo obilježiti i katolički Božić, jer  kod nas ima puno članova  koji slave dva Božića. Upravo zato, pala je odluka da se  zajedno družimo i na taj  praznik kako bismo svi osjetili i katolički Božić, jer  bogatstvo je u raznolikosti,  zaključila je Majić.