Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krv mučenika sjeme je novih kršćana

Autor: Ante Rogić

26.12.2012. 23:00
Krv mučenika sjeme je novih kršćana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svečano misno slavlje u povodu blagdana Sv. Stjepana sinoć je u crkvi sv. Šime predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Dan nakon Božića obilježava se ovaj blagdan u kojem Crkva slavi svog prvog mučenika. Nadbiskup Puljić slavio je svečanu misu skupa s nekoliko svećenika, ali i đakona i bogoslova koje je na početku homilije pozdravio u crkvi sv. Šime u Zadru koja je prvotno bila posvećena Stjepanu prvomučeniku.
U svojoj homiliji nadbiskup Puljić prisjetio se slavlja Božića te istaknuo kako je u Božiću ostvarena veza neba i zemlje, Boga i čovjeka.
– U došašću smo slušali kako je Krist knez mira. Slušali smo zaziv ‘Nebesa, kišite odozgor’. Zato su naše crkve bile radosne, ispunjene pjesmom. Jučer rođendan Isusa Krista, danas smrt đakona Stjepana. Jučer se Bog do kraja ponizio, da bi danas čovjeka do neba uzvisio. Na djelu je divna simfonija Božje i ljudske suradnje, istaknuo je nadbiskup Puljić, podsjetivši kako nas je Papa pozvao da iznova ispitamo sadržaje vjere. Istaknuo je kako su u misnom čitanju apostoli zadržali glavni poziv, a to je molitva i služenje riječi. Da bi to mogli, izabrali su sedam muževa, a jedan od njih je upravo Stjepan.
– Nakon ubojstva Stjepanova došlo je do progonstva kršćana u Jeruzalemu i to je bilo prvo pravo progonstvo. Stjepanova povijest mnogo nam govori. Prije svega, kako ne treba odvajati socijalno, karitativno od navještaja riječi. Milosrđe i navještaj riječi su neodvojivi. Drugo, jako bitno, je to da u povijesti Crkve nikad nije bilo i neće biti vremena bez progonstva. “Krv mučenika sjeme je novih kršćana.” Vrijednost svjedočanstva je nenadomjestiva. Crkva slavi euharistiju, euharistija izgrađuje crkvu, kazao je među ostalim nadbiskup Puljić u svojoj homiliji.
Tijekom jučerašnjeg misnog slavlja bogoslov Luka Ćustić primljen je u kandidaturu, kako bi kroz neko vrijeme mogao postati svećenik.