Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Snage zadarskog poljodjelstva

Autor: Ante Kolega

26.12.2012. 23:00


Unatoč tome što je županija proživjela tešku ratnu opustošenost 1991-95. i poharanost sela koja se još uvijek osjeća, u novoj neovisnoj hrvatskoj državi, zadarsko poljodjelstvo koncem 2012. doživljava neslućeni napredak.
Što je najvažnije promijenjena je nepovoljna poljodjelska struktura.
Konačno, u prvi plan izbija maslinarstvo i vinogradarstvo.
Maslinici kriju veliko blago od gotovo milijun novih stupi maslina.
Maslinarstvo se temelji na suvremenim agrotehničkim zahvatima, i preradi koja koristi stare tehnologije, što je polučilo neviđen porast kakvoće ulja.
Vina su ranije bila neprepoznatljiva.
Danas zadarska vina dobivaju svjetska odličja, a u nacionalnim okvirima igraju sasvim ravnopravnu utakmicu.
Na desetke malih vinara zbilja, zadivljuju kakvoćom svoje proizvodnje.
U zadarsko poljodjelstvo uspješno se ubacuje ljekovito, začinsko, aromatično i medonosno bilje, koje se kultivira na sve većim površinama.
Voćari i povrćari osvajaju sve više površina. Ribari drže korak u većinskom udjelu hrvatskog ulova i stalno povećavaju uzgojnu proizvodnju ribe.
Paški ovčari održavaju proizvodnju sira i ovčjeg mesa na vrhuncu svojih mogućnosti.
Ostali dio županije, zbog smanjenog seoskog pučanstva nakon domovinskog rata, smanjuje proizvodnju stočnih proizvoda.
Kada se do kraja provede razminiranje Ravnih Kotara i razriješi vlasništvo, poljodjelska proizvodnja još brže će rasti.
Ekološki proizvodi, proizvodi ulja, vina, ribe, voća, povrća, ljekovitog bilja i sredozemnog stočarstva, postaju sve važniji gospodarski čimbenik i zaštitni znak Zadarske županije.
Vaš Bage