Snage zadarskog poljodjelstva

Slika korisnika admin
Autor: 

Unatoč tome što je županija proživjela tešku ratnu opustošenost 1991-95. i poharanost sela koja se još uvijek osjeća, u novoj neovisnoj hrvatskoj državi, zadarsko poljodjelstvo koncem 2012. doživljava neslućeni napredak.

Što je najvažnije promijenjena je nepovoljna poljodjelska struktura.

Konačno, u prvi plan izbija maslinarstvo i vinogradarstvo.

Maslinici kriju veliko blago od gotovo milijun novih stupi maslina.

Maslinarstvo se temelji na suvremenim agrotehničkim zahvatima, i preradi koja koristi stare tehnologije, što je polučilo neviđen porast kakvoće ulja.

Vina su ranije bila neprepoznatljiva.

Danas zadarska vina dobivaju svjetska odličja, a u nacionalnim okvirima igraju sasvim ravnopravnu utakmicu.

Na desetke malih vinara zbilja, zadivljuju kakvoćom svoje proizvodnje.

U zadarsko poljodjelstvo uspješno se ubacuje ljekovito, začinsko, aromatično i medonosno bilje, koje se kultivira na sve većim površinama.

Voćari i povrćari osvajaju sve više površina. Ribari drže korak u većinskom udjelu hrvatskog ulova i stalno povećavaju uzgojnu proizvodnju ribe.

Paški ovčari održavaju proizvodnju sira i ovčjeg mesa na vrhuncu svojih mogućnosti.

Ostali dio županije, zbog smanjenog seoskog pučanstva nakon domovinskog rata, smanjuje proizvodnju stočnih proizvoda.

Kada se do kraja provede razminiranje Ravnih Kotara i razriješi vlasništvo, poljodjelska proizvodnja još brže će rasti.

Ekološki proizvodi, proizvodi ulja, vina, ribe, voća, povrća, ljekovitog bilja i sredozemnog stočarstva, postaju sve važniji gospodarski čimbenik i zaštitni znak Zadarske županije.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno