Puljić: "U rođenom djetetu Isusu dogodio se Božji poklon svim ljudima i svim vremenima"

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Najradosnija kršćanska svetkovina rođenja Gospodinova- Božić svečano je proslavljen u svim župama Zadarske nadbiskupije. Uvod u ovaj blagdan, rođendan Isusa Krista, kada je sin Božji postao čovjekom radi nas ljudi i radi našeg spasenja, i utjelovio se u liku maloga djeteta, bile su mise polnoćke kada se u gotovo svim crkvama točno u ponoć slavila sveta misa. Na zadarskom Poluotoku slijevale su se rijeke automobila, a Zadrani su hrlili na polnoćke u crkve sv. Šime, sv. Frane i naravno u katedralu sv. Stošije.

Svečano koncelebrirano misno slavlje na polnoćku u zadarskoj prvostolnici predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kao i dnevnu božićnu misu u 11 sati kada katedrala nije mogla primiti sve vjernike, pa su neki misu pratili i ispred crkve.

- Prije 2000 godina dogodio se Božić u maloj zemlji Palestini, u gradu Betlehemu. Dogodio se kao običan zemaljski i dragi događaj. Marija zaručena s Josipom rodila je dijete kojem dadoše ime Isus. I položiše ga u jaslice, jer u betlehemskim kućama nije za njih bilo mjesta. U drugim sličnim okolnostima kad se rodi dijete sretni roditelji odmah to javljaju rodbini, susjedima, prijateljima i znancima. Nakon toga počnu stizati čestitke, dobre želje i prikladni darovi za malu bebu. Ovaj događaj, međutim, odudara od tih standarda. Isusovo rođenje, naime, zbilo se u nepoznatom judejskom selu, u nečijoj zabačenoj štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. Josip i Marija nisu imali komu javiti sretno rođenje sina jer nikoga u mjestu nisu poznavali. A ni telefona nisu tada imali. Tada se nebo uključilo, a Bog se poslužio svojim obavijesnim sustavom. Odredio je svojim anđelima neka tu radosnu vijest hitno prenesu okolnim pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. "Ne bojte se", rekoše anđeli preplašenim pastirima, "evo javljam vam blagovijest i veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin"! Potrčaše presretni pastiri dok se iza njih nebom razlijegala gromoglasna pjesma nebeskih glasnika: "Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim". Kad su zadihani dotrčali pred vrata štalice, bacili su se na koljena i zahvaljivali Bogu što se toliko iščekivani trenutak ispunio te noći, kazao je nadbiskup u svojoj propovijedi istaknuvši kako ovom osobitom događaju ne treba tumačenja. Sve je u njemu rečeno. Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku.

- Gospodin je obznanio spasenje svoje i svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega. Sva zemljo poklikni Gospodinu. Raduje se kliči i pjevaj! U rođenom djetetu Isusu, koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon - dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima. Zašto se Bog utjelovio? Zašto je postao čovjekom? Zašto je silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Zašto? Ostajemo nedorečeni pred tim pitanjem i pred tajnom rođenja Bogo-čovjeka Isusa Krista. Nemamo adekvatnog odgovora osim slutnje da je to učinio jer je čovjeka volio. Kako je to lijepo i utješno, istaknuo je nadbiskup Puljić, zaželjevši na kraju svima čestit Božić.

- Neka vas Isus obdari svojim blagoslovom i u Novoj 2015. godini. Neka njegov mir i blagoslov počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima njezinih žitelja. A on neka vas ispuni vašu dušu čežnjom za nebeskim dobrima, poručio je nadbiskup brojnim vjernicima na božićnoj misi u zadarskoj katedrali Sv. Stošije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno