Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obrtnicima zakup gradskih poslovnih prostora na rok od pet godina

26.12.2016. 23:00
Obrtnicima zakup gradskih poslovnih prostora na rok od pet godina


Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta informirao je Gradsko vijeće, na inače burnoj i dugotrajnoj sjednici, o jednoj hvalevrijednoj odluci u korist obrtnika zakupaca prostora u vlasništvu grada Zadra, a kojom im se zakup poslovnog prostora ubuduće ugovara na pet, umjesto dosadašnje dvije godine.
– Inicijativu predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Kneževića uvažili smo cijeneći složene prilike u obrtu i poduzetništvu, kao i njihov doprinos ukupnim gospodarskim i društvenim kretanjima u gradu. Svjesni smo da je poslovanje s rokom raspolaganja prostorom od dvije godine opterećeno mnogim nepoznanicama te sam smatrao da je takav zahtjev opravdan i u korist posla, a time u obostranom interesu, kazao nam je gradonačelnik Božidar Kalmeta.
– Ova je naša inicijativa išla kao pismeni upit, a na tragu traženja i potreba o kojoj se raspravlja dugo vremena. Naši su kolege obrtnici do sada izloženi i nesigurnosti, a i pretjeranim troškovima svake dvije godine kad traže produljenje ugovora za prostor. Pripadajući dokumenti, solemizacija, itd. značila je i novac i vrijeme. K tome dvije godine za ozbiljan posao premalo su razdoblje. Mnogi zbog toga nisu mogli ni do kredita, a isto tako teško je bilo upuštati se u bilo kakve značajnije investicije jer znamo da povrat u tako kratkom roku nije moguć i značio je veliki rizik. Zahvalio bih gradonačelniku i kolegiju na prihvaćanju ove naše inicijative u korist tretmana obrtnika kao partnera grada što oni istinski jesu. Mislim da će korist od takve odluke biti obostrana, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević. Dodao je i da je zadovoljan brzom reakcijom gradonačelnika u odnosu na podnijeti zahtjev, kao i činjenicom da je iz vijećničkih pitanja i inicijativa na Gradskom vijeću vidljivo da su svi vijećnici bili skloni toj ideji.
Naravno treba kazati da sve ovo vrijedi od početka 2017. samo pod uvjetom redovnog i propisnog obavljanja posla i – podmirivanja svojih obveza. I s ovim olakšanjem obrtništvo će nastaviti biti ugroženo, ali će se uvjeti barem utoliko poboljšati. Želje će obrtnika, za pomoć i potporu u poboljšanju uvjeta poslovanja, ostati.