"Lex šerif" doveo do bratskog odnosa između načelnika i oporbenih vijećnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Na posedarskom Vijeću izglasan proračun od 14,4 milijuna kuna
U Općinskom vijeću HDZ ima većinu, od 13 ima sedam vijećnika. Aktualni načelnik Ivica Klanac ima petero vijećnika sa svoje nezavisne liste, dok MODES ima jednog vijećnika, što je ukupno šest od 13 vijećnika, no načelnik Klanac i zamjenica Crnjak ne trebaju se bojati za svoje čelne pozicije
Velimir BRKIĆ
Na sjednici Općinskog vijeća Posedarja nazočilo svih 13 vijećnika

Primjereno zajedništvo, principijelnost i dobra pripremljenost svih sedmero vijećnika HDZ-a za tzv. proračunsku sjednicu, prihvaćanje svih njihovih amandmana te nova odredba "lex šerif" dovela je do jedinstvenog presedana u Općini Posedarje, proračun za 2018. u iznosu od 14.445.000 kuna, vjerojatno još od 1993. godine i uspostave Općine, izglasan je jednoglasno, 13:0.

U Općinskom vijeću HDZ ima većinu, od 13 ima sedam vijećnika (Marin Galić, Ivica Predovan, Ivica Zurak, Linda Šalina, Josip Bertović, Josip Rončević, Mate Lerga), od kojih je Galić predsjednik Vijeća, a Predovan i Zurak zamjenici.

Aktualni načelnik Ivica Klanac ima petero vijećnika sa svoje nezavisne liste (Boris Magaš, Ivan Klanac, Dražen Dežmalj, Marko Brala, Luka Breulj), dok MODES ima jednog vijećnika (Ivica Klanac, sin Dragutina), što je ukupno šest od 13 vijećnika.

Načelnik pun razumijevanja

- U općinskom HDZ-u smo dogovorili da predloženi proračun podržimo prihvaćanjem naših amandmana. Kako će biti za sljedeće izglasavanje proračuna, otom-potom za godinu dana, sukus je odgovora upitanih vijećnika HDZ-a.

Riječ je o tzv. "lex šerifu" po kojem bi neizglasavanje proračuna odvelo Općinu Posedarje na izvanredne izbore za Općinsko vijeće, ali ne i nezavisnog načelnika Ivicu Klanca i zamjenicu Mariju Crnjak. Tek u slučaju da i novo Vijeće ne izglasa proračun za 2018. izbori bi išli i za predstavničko tijelo i za općinsko čelništvo.

"Lex šerif", suprotno mnogim negativnim pisanjima i tvrdnjama oporbenih čelnika i saborskih zastupnika, ovim činom u Posedarju iskazao je, za ne povjerovati, svoju najveću moć, doveo je do gotovo "bratskog" odnosa između neposredno izabranog čelnika lokalne samouprave i suprotstavljenih vijećnika u predstavničkom tijelu.

Predlagatelj proračuna načelnik Klanac bio je prepun fleksibilnosti i razumijevanja te je podržao čak 10 amandmana HDZ-ovaca te dva amandmana svojih vijećnika. Da se tražila i izgradnja skijaške skakaonice vjerojatno bi se odobrila barem sredstva za projektnu dokumentaciju. Naime, usprkos ponekoj žustrijoj raspravi i sporadičnoj svađi vijećnici su svih 12 amandmana prihvatili jednoglasno, s trinaest glasova, kao i proračun.

Za istočni vodovodni pravac 150 tisuća kuna

Za sve su najviše "platile" nerazvrstane ceste i pomoćno nogometno igralište HV Posedarje od kojih su iz proračunskih stavki "uštipnuta" gotovo sva sredstva. Doduše, mogu se po potrebi povećati rebalansom proračuna u idućoj godini, naravno uzimanjem od drugih stavki.

Josip Bertović imao je amandman u visini 300.000 kuna za projektiranje biciklističke staze Posedarje, pristao je na 100.000 kuna. Linda Šalina amandmanom je tražila 60.000 kuna za sanaciju otpada na ulazu u Podgradinu, dogovoreno je 30.000 kuna. Josip Rončević uspio je izboriti 10.000 kuna za autobusno okretište u Grguricama i 50.000 kuna za projektnu dokumentaciju nogostupa Zeleni hrast – Grgurice.

Marinu Galiću usvojen je amandman u visini od 100.000 kuna za obnovu crkve u Islamu Latinskom, a Mati Lergi 70.000 kuna za okretište autobusa na ulazu u Vinjerac. Ivica Zurak, bivši načelnik, za glavni projekt istočnog vodovodnog pravca "dobio" je 150.000 kuna, a za ležeće policajce u Ždrilu 5.000 kuna. Ivici Predovanu u proračunsku stavku za vanjsku rasvjetu uvrstit će se 20.000 kuna za rasvjetu od trgovine Doli do škole.

Sasvim nova općinska zgrada

Predovan je tražio i 200.000 kuna za nadogradnju postojeće općinske zgrade, dogovoreno je 50.000 kuna za projektu dokumentaciju, ali sasvim nove općinske zgrade s vatrogasnim domom i uredima za udruge.

Postojeća zgrada se ne može nadograđivati, a o mogućoj novoj lokaciji na Čelinki razmislimo, predložio je načelnik Klanac.

Jednoglasno su prihvaćena i dva amandmana nezavisnih vijećnika, Marka Brale i Borisa Magaša. Za uređenje Parka kod crkvice Uznesenja Marijina u Posedarju od nogostupa za Islam uzeto je 100.000 kuna. Za izbore za Vijeća mjesnih odbora u proračunu je planirano 250.000 kuna.

U Posedarju unatoč spomenutom odnosu vijećničkih snaga, iduće godine neće biti izvanrednih lokalnih izbora. Načelnik Klanac i zamjenica Crnjak ne trebaju se bojati za svoje čelne pozicije sve do idućeg prosinca i izglasavanja proračuna za 2019., jer zasad je teško očekivati da će se skupiti dvije trećine vijećnika (9 od 13) da raspišu referendum za nove izbore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.8 (6 glasova)