Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liburnija kupuje 25 eko autobusa

27.12.2017. 11:00
Liburnija kupuje 25 eko autobusa


Zadarska Liburnija planira kroz sljedeću godinu obnoviti vozni park s oko 25 novih autobusa, a što će se financirati sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Naime, zadarski autoprijevoznik ostvario je pravo na 5 milijuna eura bespovratnih sredstava od čega Europa sudjeluje s 85 posto, a resorno ministarstvo s 15 posto.
– Trenutno je studija isplativosti na procjeni, ali kad to završi trebali bismo krenuti u realizaciju. Međutim, ne mogu reći kada bi sve trebalo biti gotovo jer ovisi o postupku javne nabave i rokovima isporuke, koji se nekada znaju i odužiti. Ipak, vjerujem da bi do jeseni sljedeće godine sve trebalo biti gotovo, kazao je direktor Liburnije Edvin Šimunov dodavši kako trenutno imaju 80 autobusa te bi ovom nabavom promijenili gotovo trećinu voznog parka. Istaknuo je kako ova nabava neće ništa koštati ni firmu niti jedinicu lokalne samouprave. Također, dodao je kako je natječajem uvjetovano da se kupe eko autobusi, odnosno oni koji ispuštaju najmanje emisije ugljičnog dioksida, kakve je Liburnija već kupila, ili autobuse na plin.
Na pitanje koliko se u Zadru ljudi koristi javnim gradskim prijevozom dodao je kako imaju oko 9.000 besplatnih pokaza te mnogo onih koji kupuju karte ili pokaze.