Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi silbenski kralj Emil Duvnjak

27.12.2017. 18:03
Novi silbenski kralj Emil Duvnjak


U sklopu ovogodišnje manifestacije „Božićna čarolija na Silbi“, sinoć je po drugi put nakon 200 godina izabran pravi Silbenski kralj!
U staro doba, naime, na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, na Silbi se birao seoski kralj, uz dozvolu mletačkih vlasti. Njegov mandat je trajao 12 dana, odnosno do 6. prosinca, kada se slavi blagdan Sveta Tri kralja, a upravo je sinoćnja svečanost biranja kralja nakon brojnih neizvjesnosti i obrata, krunu donijela Emilu Duvnjaku! Pune ruke posla imala je sinoć ekipa volontera na manifestaciji „Božićna čarolija na Silbi“; oni su, naime vodili računa o pravilnosti glasovanja za Kralja od Silbe, a kako je glasovanje završilo, donijelo je brojne neočekivane situacije.
Najveći broj glasova mještana Silbe sinoć je osvojio Čedo Žorž, koji je pobjegao s mjesta krunidbe kako bi izbjegao odgovornosti koje bi mu donijelo kraljevanje! Mještani su u šali odmah spominjali i da je jedna od prvih dužnosti novoizabranog Silbenskog kralja – da počasti okupljeno mnoštvo, a inače je kralj po tradiciji za vrijeme vladavine imao posebna zaduženja i prava da miri zavađene mještane i raspodjeljuje dužnosti po mjestu. Sljedeći po redoslijedu brojnosti glasova bili su prošlogodišnji Silbenski kralj, Marinko Lovrin i Emil Duvnjak, s jednakim brojem glasova. Mještani su ponovno glasovali, a pobjedu je u drugom krugu napokon odnio Emil Duvnjak. Novoizabrani kralj je svečano okrunjen zlatnom krunom koja se već preko 200 godina pomno čuva u Župnom dvoru na Silbi, a morao je položiti i prigodnu kraljevsku zakletvu. Tako, krunidbom Sibenskog kralja, manifestacija „Božićna čarolija na Silbi“ nastavlja oživljavati 200 godina staru tradiciju ovog otoka, koja se ugasila oko 1814.
Uz folklorni nastup Izvorne folklorne skupine „Silba“, u kojem su uživali brojni turisti, Kralju od Silbe je osobno čestitao, a i zapjevao mu Bepo Matešić, koji je nakon krunidbe održao sjajan koncert, a pridružio mu se i David Ricov!
U  bogatom programu kojeg su ove godine najavili volonteri s otoka Silbe, javljaju i dodatnu vijest, da zbog olujnog juga, Alka u karićima i koncert Zorana Jelenkovića neće biti održani večeras,  27. prosinca, već se kompletan program prebacuje na 30. prosinac.  Ostali programi idu prema najavama, uz glazbene atrakcije 28. prosinca s klapom Cambi Split, 29. prosinca s nastupom tamburaša Iločke bekrije i 31. prosinca s novogodišnjim dočekom, uz klapu Leut!