Svake godine u prosjeku desetak teže ozlijeđenih!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OPASNA ZABAVA
Posljednjih godina primjećujemo manji broj stradalih, ali i dalje prosječno desetak djece u danima blagdana, a posebno oko Nove godine, zaprimamo zbog ozljeda od petardi, a najčešće se radi o ozljedama prstiju, opekotinama ruku, stradavanju bubnjića, kaže dr. Robert Karlo
U zadarskoj Općoj bolnici potvrđuju blagi pad broja ozlijeđene djece

Posljednjih godina primjetan je trend smanjivanja broja ozlijeđenih osoba od pirotehničkih sredstava, zahvaljujući prije svega MUP-ovoj tradicionalnoj preventivno-sigurnosnoj akciji "Mir i dobro", kao i sve većoj svjesnosti roditelja o opasnostima od petardi, posebno onih II. i III. razreda. No, iako i u zadarskoj Općoj bolnici potvrđuju blagi pad broja ozlijeđene djece, i dalje se svake godine tijekom božićno-novogodišnjih blagdana za neke zadarske obitelji veselje pretvori u nesreću, pa i tragediju.

Amputacija prstiju, ozljeda oka

- Posljednjih desetak godina primjećujemo manji broj stradalih, ali i dalje prosječno desetak djece u danima blagdana, a posebno oko Nove godine, zaprimamo zbog ozljeda od petardi, kaže doc. dr. sc. Robert Karlo, specijalist opće i dječje kirurgije u Općoj bolnici Zadar, te navodi kako i ove godine, nažalost, očekuju stradalu djecu zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom.

- Uglavnom se radi o osnovnoškolcima od 11 do 14 godina koji se igraju s petardama bez nadzora odraslih, a nisu dovoljno odrasli da shvate koliko to može biti opasno, ističe dr. Karlo i kaže kako stradala djeca najčešće zadobivaju ozljede prstiju, opekotine ruku, a često im stradavaju i bubnjići odnosno sluh.

- Od desetak slučajeva težih ozljeda, u prosjeku imamo dvije kirurške intervencije, navodi dalje dr. Robert Karlo i upozorava da petarde mogu uzrokovati trajni invaliditet u slučajevima kada je potrebna amputacija prstiju, a može doći i do teškog stradavanja oka, kao što se dogodilo, prisjeća se dr. Karlo, jednom djetetu koje je samo promatralo igru, a kojega je krhotina pogodila u oko.

- Nažalost, događa se i da stradaju promatrači, ali i prolaznici, pa je tako jednoj djevojčici u kapuljaču ubačena petarda koja je eksplodirala i oštetila joj sluh, upozorava još ovaj dječji kirurg i apelira na roditelje da ne dozvole djeci da se sama igraju s petardama.

Smanjenje broja ozlijeđenih, smatra dr. Karlo, može se zahvaliti i većoj kontroli prodaje pirotehnike, koja je posebno opasna kada je loše kvalitete odnosno neispravna, pa eksplodira djeci još u ruci. Također, sve je manje oružja iz tzv. kućne radinosti, koje je ranijih godina, posebno nakon Domovinskog rata tijekom blagdana bilo za mnoge smrtonosno jer takve opasne improvizirane eksplozivne naprave mogu nekontrolirano eksplodirati i izazvati teška ranjavanja, ali i smrt.

Upotreba od danas

No, ova opasna igra još uvijek uzima svoj danak, posebno kod tinejdžera, pa liječnici i ovih blagdana apeliraju na roditelje da nadziru ovakvu vrstu dječje zabave kako bi se izbjegle nesreće i kako bi blagdani svima protekli u miru i veselju.

Napomenimo još kako je jedna od novina ovogodišnje MUP-ove akcije „Mir i dobro“ odredba da se u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, a novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece mlađe od 14 godina koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva I. razreda smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Novim Zakonom povećani su iznosi novčanih kazni za prekršitelje koji sada iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe, te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, podsjetimo, smiju se prodavati od 15. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018., a upotrebljavati od danas, 27. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018. godine.

Kazne za oštećivanje imovine

Da petarde ne ugrožavaju samo ljude već i imovinu svjedoči i slučaj protekloga petka kada je na parkiralištu u Ulici Ante Starčevića u Zadru, na vjetrobransko staklo automobila u vlasništvu 30-godišnjakinje pala aktivirana petarda. Od eksplozije je oštećeno staklo automobila, a materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna. Stoga ovih dana i policija upućuje upozorenje građanima, a prvenstveno roditeljima djece koja se zabavljaju petardama da nestručno rukovanje može dovesti do teškog ozljeđivanja, kao i uništavanja imovine, te podsjećaju na visoke novčane kazne zbog zlouporabe pirotehnike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno