U 2018. s novim plovidbenim redom i kartama skupljim do čak 20 posto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Novogodišnja čestitka
Najveće povećanje, kako se saznaje od Denisa Barića, predsjednika Otočnog sabora, odnosi se na cijene karata za putnike na trajektnim linijama koje će u 2018. godini biti od 10 do 20 posto veće
Andrina LUIĆ
Trajektno pristanište u Preku

Loša vijest za otočane stiže prvog dana nove godine. Agencija za obalni i linijski promet naime povećala im je cijene otočnih karata. Najveće povećanje, kako se saznaje od Denisa Barića, predsjednika Otočnog sabora, odnosi se na cijene karata za putnike na trajektnim linijama koje će u 2018. godini biti od 10 do 20 posto veće.

- Primjera radi na trajektu koji vozi od Zadra za Mali Lošinj cijena karte za otočane bit će veća za 10 do 15 posto, rekao je Barić, dodavši kako su otočne cijene karata za vozila ostale iste, a do promjena, ali manjih, došlo je u cijenama karata na brzobrodskim linijama.

Također, nisu ispoštovali zahtjev otočana da se broj češćih linija, odnosno ljetni plovidbeni red uvede od 1. svibnja do 1. listopada kako bi se produljila turistička sezona na hrvatskim otocima.

- Dobro ćemo analizirati poskupljenja na svim linijama, trajektnim, brodskim, za putnike i vozila pa ćemo odlučiti koje ćemo radnje poduzeti, Sigurno ovo neće ostati na tome i spremni smo žaliti se i tražiti promjene, najavio je Barić.

Prema priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet, od 1. siječnja 2018. godine na pojedinim državnim linijama doći će do promjena cijena putnih karata. Na nekim linijama one će biti više, a na nekima niže, tvrde u Agenciji. Stoga priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sve to rezultat je usklađenja cijena putnih karata s odredbom  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu iz 2016. godine, koja propisuje da visina popusta za povlaštene, odnosno otočne karte može iznositi najviše do 50 posto od  sezonske cijene karte.

Agencija je uskladila cjenike s navedenom odredbom u natječajima za obavljanje javnog prijevoza za održavanje državnih linija koji su provedeni ove godine, a za dodjelu ugovora s primjenom od 1. siječnja 2018. godine.

Također, Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na 22. sjednici održanoj 20. prosinca 2017. razmatralo je mogućnost poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju te uputilo Preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata u iznosu od 20 osto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje).

Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od dva mjeseca, i to  početkom 2018. godine a za sljedeće kategorije: osobe, djeca od 3 do 12, osobni automobil (do 9 sjedala) do 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, osobni automobil (do 9 sjedala) preko 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, motocikl, moped, motocikl s prikolicom, tricikl, četverocikl, bicikl.

Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe te preporuke, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke“.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno