Vatre u Badnjoj noći, polnoćke i božićna priredba

Slika korisnika valentinam
Vjernici Zadarske nadbiskupije proslavili Božić
Badnjak u Župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku obilježile su tri redovne nedjeljne mise i isti broj polnoćki. U župnoj crkvi u Sukošanu održane su dvije polnoćke, drugu godinu za redom u 19 sati za mlade s prigodnom dječjom božićnom priredbom te ona uobičajena točno u ponoć
Velimir BRKIĆ
Stare običaje njeguju i najmlađi

Vjernici u Zadarskoj nadbiskupiji proslavili su Božić.

- Iako je najvažniji kršćanski blagdan zapravo Uskrs, Božić je u životima mnogih omiljeniji. Božić je najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji. Božić je blagdan mira i radosti, najvažniji rođendan ljudskoga roda, poručio je župnik don Domagoj Kelava u svojoj propovijedi.

Zbog obilja crkvenih obreda na Badnjak i Božić svete mise i polnoćku predvodio je i don Juraj Župančić, umirovljenik župnik u Župi sv. Josipa Radnika u Klinča Selima - Zdenčini, zapadno od Zagreba, koji živi u sukošanskom zaseoku Makarska.

Badnjak u Župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku obilježile su tri redovne nedjeljne mise i isti broj polnoćki. U župnoj crkvi u Sukošanu održane su dvije polnoćke, drugu godinu za redom u 19 sati za mlade s prigodnom dječjom božićnom priredbom te ona uobičajena točno u ponoć. Polnoćka u debeljačkoj crkvi Velike Gospe je započela u 20 sati, a prethodila joj je fascinantna božićna priredba koju je kao i u Sukošanu pripremila časna sestra Davida Dizdar.

U Sukošanu je opstao rijetki, jedinstven običaj, loženje "goleda", odnosno velikih koledi, vatri-badnjaka u Badnjoj noći na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gonja vrata, do 1962. godine i asfaltiranja trga, gorjela samo jedna "goleda", od Badnjaka do Tri kralja.

Tijekom noći seljanima (Sukošanci) bi se priključili i stanarci (Debeljačani) pa bi uz frite, vino, pjesmu i kolanje zajednički čekali zornicu. U starije doba nije bilo polnoćke već samo zornica koja bi započela u četiri sati ujutro.

Odlaskom vatre iz Gornjih vrata svaki zaseok je počeo ložiti svoju "goledu" tako da ih je na ovaj Badnjak bilo sedam što je ipak dvostruko manje od 14 ili 15 iz rekordne 2007.

- Nekada se uz pomoć "garbure" ili karabita pucalo iz "važova" s poklopcem, podsjećaju stariji mještani.

Na sam Božić na trgu Gornja vrata na pola ili sat vremena oživjela je i nekad hit božićna igra s mendulama, na pogađanje i tko će bliže zidu...

Na Božić se u obiteljima blagovalo uz bogat stol, I čestitao se rodbini i prijateljima Isusov rođendan, nažalost ne toliko uživo koliko putem SMS-ova, e-maila i putem društvenih mreža, uglavnom čestitki na engleskom jeziku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno