BADNJAK I BOŽIĆ Isusovo rođenje dočekano u kafićima, pored "goleda" i na polnoćki

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Sukošanu živo slavljeničko ozračje
Prije molitve i zajedničke večere, kako stoljetni običaji nalažu, u posudi s pšenicom zapaljene su male svijeće za sve članove obitelji, a s tamjanom u žaru se pokadila kuća, rekla je gospođa Davorka
Velimir BRKIĆ
Zagrljaj kod "golede" u Vanjakovima

Za dolazak Božića vjernici u Sukošanu u došašću ili adventu pripremali su se na svakodnevnim ranojutarnjim zornicama u  župnoj crkvi sv. Kasijana. Mještani koji su na Badnju večer napustili svoje tople kuće u ovom općinskom središtu mogli su na raznorazne načine  dočekati i proslaviti svetkovinu Isusova rođenja.

Jedni su bili pokraj jedne od deset "goleda", velikih koleda, koliko ih je  bilo u sukošanskim kvartovima i zaseocima. Poneki su uz "goledu" na  ražnju vrtjeli janje ili odojka, a ponegdje su se mogle čuti božićne pjesme.

Drugi su uz elektronsku glazbu i društvo bili u kafićima, pjevali i zabavljali se. Prvi puta u jednom od kafića je bila i živa glazba, nazočne je zabavljao Ivica Ićo Sikirić.

Blagovijest

Za onaj vjernički puk koji je u župnoj crkvi sv. Kasijana s posebnom toplinom, nadom i molitvom svjedočio rođenju Sina Božjega, bila je to jedinstvena noć, ispunjena pjesmom i radošću koja se teško do kraja može  opisati.

- Tu radost izražavamo u euharistiji koja je proslava Božje blizine i  Božje ljubavi u Isusu Kristu, kazao je don Domagoj Kelava, župnik Sukošana i Debeljaka.

U svetoj božićnoj noći anđeo je pastirima, kaže župnik, navijestio nevjerojatnu vijest: Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za  sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.

- Doista, ta blagovijest je velika vijest, jer je Bog novorođeno dijete koji  se rodilo bez ljudske pompe. Ne pojavljuje se u ljudskoj uspješnosti, već  dolazi kao dijete. Neka novorođeni Božji Sin u jednostavnosti i skromnosti naše duše nađe svoj trajni smještaj, poručio je don Domagoj.

Dvije polnoćke

U župnoj crkvi u Sukošanu održane su dvije polnoćke, treću godinu za  redom u 19 sati za mlade s prigodnom dječjom božićnom priredbom te  ona uobičajena točno u ponoć. Polnoćka u debeljačkoj crkvi Velike Gospe je započela u 22 sata, a prethodila joj je polusatna, fascinantna  božićna priredba koju je kao i u Sukošanu pripremila časna sestra Davida Dizdar.

- Prije molitve i zajedničke večere, kako stoljetni običaji nalažu, u posudi s pšenicom zapaljene su male svijeće za sve članove obitelji, a s  tamjanom u žaru se pokadila kuća, rekla je gospođa Davorka.

Na Božić se odmaralo, pohodilo na tzv. malu i veliku misu te se u obitelji blagovalo uz bogat stol.

Izvan obiteljskog okruženja ljudi su čestitali jedni drugima Isusov  rođendan, nažalost ne toliko uživo koliko putem društvenih mreža.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno