Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BADNJAK I BOŽIĆ Isusovo rođenje dočekano u kafićima, pored “goleda” i na polnoćki

27.12.2018. 12:21
BADNJAK I BOŽIĆ Isusovo  rođenje  dočekano u  kafićima,  pored  “goleda” i na  polnoćki


Za dolazak Božića vjernici u Sukošanu u došašću ili adventu pripremali su se na svakodnevnim ranojutarnjim zornicama u  župnoj crkvi sv. Kasijana. Mještani koji su na Badnju večer napustili svoje tople kuće u ovom općinskom središtu mogli su na raznorazne načine  dočekati i proslaviti svetkovinu Isusova rođenja.
Jedni su bili pokraj jedne od deset "goleda", velikih koleda, koliko ih je  bilo u sukošanskim kvartovima i zaseocima. Poneki su uz "goledu" na  ražnju vrtjeli janje ili odojka, a ponegdje su se mogle čuti božićne pjesme.
Drugi su uz elektronsku glazbu i društvo bili u kafićima, pjevali i zabavljali se. Prvi puta u jednom od kafića je bila i živa glazba, nazočne je zabavljao Ivica Ićo Sikirić.


Blagovijest
Za onaj vjernički puk koji je u župnoj crkvi sv. Kasijana s posebnom toplinom, nadom i molitvom svjedočio rođenju Sina Božjega, bila je to jedinstvena noć, ispunjena pjesmom i radošću koja se teško do kraja može  opisati.
– Tu radost izražavamo u euharistiji koja je proslava Božje blizine i  Božje ljubavi u Isusu Kristu, kazao je don Domagoj Kelava, župnik Sukošana i Debeljaka.
U svetoj božićnoj noći anđeo je pastirima, kaže župnik, navijestio nevjerojatnu vijest: Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za  sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.
– Doista, ta blagovijest je velika vijest, jer je Bog novorođeno dijete koji  se rodilo bez ljudske pompe. Ne pojavljuje se u ljudskoj uspješnosti, već  dolazi kao dijete. Neka novorođeni Božji Sin u jednostavnosti i skromnosti naše duše nađe svoj trajni smještaj, poručio je don Domagoj.


Dvije polnoćke
U župnoj crkvi u Sukošanu održane su dvije polnoćke, treću godinu za  redom u 19 sati za mlade s prigodnom dječjom božićnom priredbom te  ona uobičajena točno u ponoć. Polnoćka u debeljačkoj crkvi Velike Gospe je započela u 22 sata, a prethodila joj je polusatna, fascinantna  božićna priredba koju je kao i u Sukošanu pripremila časna sestra Davida Dizdar.
– Prije molitve i zajedničke večere, kako stoljetni običaji nalažu, u posudi s pšenicom zapaljene su male svijeće za sve članove obitelji, a s  tamjanom u žaru se pokadila kuća, rekla je gospođa Davorka.
Na Božić se odmaralo, pohodilo na tzv. malu i veliku misu te se u obitelji blagovalo uz bogat stol.
Izvan obiteljskog okruženja ljudi su čestitali jedni drugima Isusov  rođendan, nažalost ne toliko uživo koliko putem društvenih mreža.