Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HRVOJE VISKOVIĆ Autor citiranog teksta iznosi potpuno paušalne, populističke i neistinite tvrdnje kojima se stvara pogrešna atmosfera u javnosti te neosnovano i bez razloga potkopava povjerenje građana u pravosudni sustav

27.12.2018. 13:45
HRVOJE VISKOVIĆ Autor citiranog teksta iznosi potpuno paušalne, populističke i neistinite tvrdnje kojima se stvara pogrešna atmosfera u javnosti te neosnovano i bez razloga potkopava povjerenje građana u pravosudni sustav


U četvrtak 20. prosinca 2018. godine Hrvatski helsinški odbor (HHO) poslao je priopćenje redakciji Zadarskog lista u kojemu se osvrnuo na puštanje iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca (31) kojemu se sudi za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Lorene Gurlica.
S izrečenim u priopćenju HHO-a nisu se složili na zadarskom Županijskom sudu kojemu predsjeda sudac Boris Babić, te su na navedeno priopćenje poslali svoje kojim demantiraju navode HHO-a.
Priopćenje koje potpisuje glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković, prenosimo u cijelosti.


Dana 21. prosinca 2018. godine u Zadarskom listu na str. 3. te na portalu Direktno.hr od 19. prosinca 2018. godine, objavljen je članak pod nazivom ,"Narušena su prava optuženika i oštećenice“, a zapravo je riječ o priopćenju Hrvatskog helsinškog odbora, vezanom za slučaj puštanja iz istražnog zatvora Darka Kovačevića zvanog Daruvarac.
U tekstu se između ostalog navodi i sljedeće ,,. "Nije ovo prvi puta da se svojim ponašanjem i svojim (ne)djelovanjem i Općinski i Županijski sud u Zadru nalaze u žarištu javnosti, kako zbog svog postupanja tako i nepostupanja. Stoga držimo kako bi nadležne pravosudne institucije trebale izvršiti vrlo ozbiljan i temeljit inspekcijski nadzor nad radom oba suda, a posebno bi nadzorne radnje trebalo usmjeriti na predsjednike Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Prema našim saznanjima, bilo bi tu posla i za USKOK, temeljem brojnih zahtjeva i tužbi koji su već upućeni tom tijelu, kao i drugim nadležnim tijelima, a vezano za rad tih sudova."
Koristimo priliku da nadležna tijela HHO-a podsjetimo na sljedeće:
– Prema čl. 204. st. 1. Zakona o kaznenom postupku svatko je dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti (a predmeti iz nadležnosti USKOK-a to po svojoj naravi jesu), koje mu je dojavljeno, ili za koje je saznao,
– Da su Općinski i Županijski sud u Zadru bili pod redovnim nadzorom inspekcije Ministarstva pravosuđa i to Županijski sud posljednji put u razdoblju od 14.-18. svibnja 2018. godine, s tim da je izvješće nadzora zaprimljeno 9. srpnja 2018. godine i u bitnome je bilo pozitivno u svim segmentima,
– Na Općinskom sudu u Zadru posljednji nadzor inspekcije Ministarstva pravosuđa obavljen je u razdoblju 4.-8. rujna 2017. godine, a izvješće o tom nadzoru zaprimljeno je 8. siječnja 2018. godine koje je također pozitivno u svim bitnim segmentima.
– Prema postojećim rezultatima Županijski sud u protekloj godini ostvario je najbolje rezultate u posljednjih dvadesetak godina jer nikada nije bilo manje neriješenih, a pogotovo tzv. "starih predmeta
– Podsjećamo da Općinski sud u Zadru, aktualno djeluje u uvjetima spajanja s Prekršajnim sudom u Zadru, da uz to ima veliki broj stalnih službi koje su dislocirane (Biograd na moru, Benkovac, Obrovac, Pag), više postupaka obnova zemljišnih knjiga koji se vode "na terenu" pa unatoč tome ostvaruje vrlo dobre rezultate (pad broja neriješenih kao i tzv. "starih" predmeta).
S obzirom na sve gore navedeno pozivamo Vas da sva svoja saznanja o eventualnim nepravilnostima i nezakonitostima u radu ova dva suda prijavite nadležnim tijelima (policija, Državno odvjetništvo i USKOK), što je uostalom dužnost svakog građanina pa tako i autora teksta.
Rezultati svih provedenih inspekcija nalaze su u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske pa upućujemo autora teksta da izvrši uvid u iste kako bi mogao iole argumentirano pisati o stanju na ova dva suda. Na način na koji je to autor učinio u gore citiranom tekstu isti iznosi potpuno paušalne, populističke i neistinite tvrdnje kojima se stvara pogrešna atmosfera u javnosti te neosnovano i bez razloga potkopava povjerenje građana u pravosudni sustav kao jedan od temeljnih sustava društvenog uređenja uopće, istaknuto je u priopćenju kojega potpisuje glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković.