NAJUSPJEŠNIJI ULJARI 2018. Ante Vulin osvojio dvije titule šampiona

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
OD ULJA OD LANJSKE BERBE ULJARI I MASLINARI S PODRUČJA ZADARSKE ŽUPANIJE OSVOJILI ČETIRI ŠAMPIONSKE TITULE
Kod mene je ova sezona bolja nego lani što se tiče uroda. Ali, generalno se može reći da su ulja za nijansu slabije kakvoće. Zbog suše u srpnju i kolovozu, izostala su gorčina i pikantnost, a tko je brao kasnije svoje je uradila i maslinova muha pa su kod takvih ulja povećane slobodne masne kiseline i preoksidni broj, kaže Mladen Dušević, koji je za svoju oblicu od lanjske berbe osvojio titulu šampiona u slovenskom Ankaranu
Arif SITNICA
OSVAJAČ DUPLE KRUNE - Ante Vulin šampion Prvog festivala mladih maslinovih ulja općine Pakoštane i šampion 20. Međunarodne manifestacije Dani masline Zadar 2018

Godina na izmaku bila je uspješna za maslinare i uljare s područja Zadarske županije. Pogotovo ako se gledaju rezultati koje su sa svojim uljima postigli na domaćim  i međunarodnim smotrama.  Od onih u New Yorku, Milanu,  Japanu  i Sloveniji, do Nadina, Vodica, Omiša i Noćnjaka, kojega svake godine u drugom mjestu organizira Zadružni Savez Dalmacije.

No, recimo odmah, da su četiri šampionske titule osvojili za ulja od lanjske, a tek jednu od ovogodišnje berbe.

Lanjska maslinarska godina je i po urodu i kvaliteti ploda, posebice u Dalmaciji, bila neusporedivo bolja od ovogodišnje, u čemu su suglasni i stručnjaci i maslinari. Ali,  ne svi!

Vulinova formula uspjeha

- Kod mene su kvalitetna ulja i od ovogodišnje berbe, kaže  Ante Vulin, sve uspješniji maslinar iz Pakoštana. On je ove godine osvojio čak dvije šampionske titule. Prvu na Prvom festivalu mladih maslinovih ulja općine Pakoštane u Maškovića hanu i drugu na jubilarnoj smotri 20. Međunoarodni Dani masline 2018 u Zadru. 

- “Pobjediti u svom mistu velika je stvar, ali titula šampiona na jubilarnim 20. Međunarodnim Danima masline, izborena u jakoj konkurenciji , objektivno više “piza”, rekao je Vulin, nakon što je iz ruku županijskog pročelnika Danijela Segarića , preuzeo plaketu, zlatnu medalju i veliki šampionski pehar.

Uz njega pehar je dobila i uljara u kojoj je Vulinovo šampionsko ulje prerađeno, a to je Uljara Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka.

Vulin je utemeljitelj  tvrtke za proizvodnju kruha, peciva i slastica “Kroštula”, vođenje koje sve više prepušta sinu, a on se još više posvećuje maslinarstvu. - "Sva moja zemlja je pod maslinama”, kaže Vulin koji ima 500 stupi maslina.

Neke od njih su stare više od 100 godina. Dio, koje je zasadio s ocem, pokojnim Vjekoslavom, sada imaju između 40 i 50 godina. Najveći broj, 350 stabala posadio je prije 8 godina. One su već dvije godine na rodu. -“Sadio sam tako da mogu imati 5 sortnih ulja. Tri od domaćih Oblica, Krvavica i Levantinke te dva sortna ulja od Leccina i Coratina”, kaže Vulin koji, uz sve ostalo, puno pozornosti poklanja berbi maslina. - “Berem zasebno svaku sortu kad je optimalno vrijeme”. S vremenom će, kaže, vidjeti koje sorte spajati da se dobije maksimalan rezultat.

-“Želim dobiti najbolju kvalitetu”, kaže Vulin, Na pitanje da li ulje prodaje, Vulin je odgovorio: “Prodajemo, ali u pogačama”. To je novi proizvod kojega, osim u prodavaonicama Kruštule, plasiraju u Interšparovim lancima u Zagrebu, a u zadnje vrijeme i u Tomyevim samoposlugama na zadarskom području.

Ulja u pogačama

“Meni će u budućnosti trebati 2.000 litara ulja jer planiramo nove proizvode s dodatkom maslinovog ulja i maslina”, otkriva Vulin koji tako maslinovom ulju i pekarskom proizvodu pridodaje dodanu vrijednost. Masline praktički njeguje na ekološki način iako nema niti je još tražio certifikat. U prihrani koristimo uglavnom organska gnojiva, stajski ovčjak u refuži i u granulama. A za zaštitu modru i zelenu galicu, bakar i sumpror kad je najnužnije, govori Ante Vulin, koji na svim smotarama uljara od Nadina do Noćnjaka i zagrebačkog Festivala maslina osvaja uglavnom zlatne  medalje.

Trijumf braće Mađerića

Godinu na izmaku pamtit će i braća Brane i Budislav Mađerić iz Pašmana na istoimenom otoku. Njihovo ulje je asolutni šampion jubilarnog 20. Noćnjaka, prestižne međunarodne smotre maslinara i uljara održane u Vodicama. Od mogućih  100 osvojili su svih 100 bodova, što se rijetko događa.  

- Ovo je veliki uspjeh, ali titula šampiona ne pripada samo meni. Još veće zasluge ima moj brat Brane koji se maslinama bavi duže od mene, rekao je za Agroklub  Budislav, neposredno nakon što je iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova primio veliki šampionski pehar i krunu od maslinovih grančica. Braća Mađerić na Pašmanu imaju 150 starih maslina koje su obnovili i 50 novoposađenih koje su došle na puni rod.

- Ubrali smo tri tone ploda i dobili oko 400 litara maslinovog ulja, kaže Brane, koji ulja na natjecanje šalje već punih 17 godina. Dosad su braća osvajala medalje, a ovu godinu titulu apsolutnog šampiona - prvu u povijesti svih zadarskih otoka.

Zanimljivo je da su uzorak ulja poslali na ime Budislava, a to je, kažu, zato jer je njihov OPG registriran na njegovo, Budislavovo ime.  U svakom slučaju, njihov uspjeh je još jedna potvrda stare izreke:  Kad se bratska srca slože i titula apsolutnog šampiona se osvojiti može.

Duševićeva oblica najbolja u Ankaranu

OPG Dušević, oca Mladena i sina Mate iz Ljupča u svibnju je postao šampion sa uljem od sorte oblica  na prestižnoj manifestaciji Zlata oljčna vejica 2018 ( Zlatna maslinova grančica)  u slovenskom Ankaranu. Duševići kažu da nisu  pozvani na nedavnu svečanost u zgradi Zadarske županije gdje su dodatno nagrađeni najuspješniji maslinari.

 - Ne znam zašto nismo pozvani. Nisam upućen ne znam po kojim kriteijima su pozivani uspješni maslinari i uljari, kaže Mladen Dušević, koji je i na nedavno održanima Danima mladih maslinovih ulja Dalmacije u Vodicama osvojio zlatnu medalju i to za ulje od ovogodišnje berbe. - Kod mene je ova sezona bolja nego lani što se tiče uroda. Ali, generalno se može reći da su ulja za nijansu slabije kakvoće. Zbog suše u srpnju i kolovozu, izostala su gorčina i pikantnost, a tko je brao kasnije svoje je uradila i maslinova muha pa su kod takvih ulja povećane slobodne masne kiseline i preoksidni broj, kaže Mladen Dušević. 

Neopisiv osjećaj Šime Pavičića

Njegove riječi potvrđuju i rezultati ocijenjivanja na nedavnoj 10. Degustaciji maladih vina i maslinovih ulja u Nadinu. Na ocjenjivanje su pristigla 82 uzorka, znači manje nego lani kada su maslinari dostavili 93 uzorka. A i rezultati su znatno slabiji. Ekstra djevičanskih ulja je 46 dok je 38 djevičanskih, znači čak 46 posto. Za usporedbu lani  je 68 maslinovih ulja ili 73 posto bilo ekstra djevičanskih, a 25 uzoraka ili 27 posto djevičanska. Dodijeljeno je 30 zlatnih, 24 srebrene i 14 brončanih odličja. Vlasnici djevičanskih ulja, njih 38 i ove godine su ostali bez odličja.

-“Medalje se dodjeljuju samo za ekstra djevičanska maslinova ulja od kojih je 16 zlatnih, 18 srebrnih i 12 brončanih”, pojašnjava  Tomislav Glavić. Prema njegovim riječima uzrok slabije kvalitete je prerođenost, ali i ubodi maslinove muhe, tog najvećeg neprijatelja maslinara. U takvoj situaciji razumljiva je bila radost maslinara koji su za svoja ekstra djevičanska ulja dobili odličja.

 “Osjećaj je neopisiv”, rekao je Šime Pavičić iz Škabrnje čije je višesortno ulje s najvećim brojem bodova (103) proglašeno šampionom ovogodišnje smotre u Nadinu.

Za mlada ulja od ovogodišnje berbe  sličan o ovogodišnjoj kvaliteti ulja nametnuo se  i nakon manifestacije u Vodicama.

Ulja od ovogodišnje berbe slabija i u Vodicama

Od ukupno 259 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara pretežno iz Dalmacije, te Istre, Hrvatskog primorja i iz susjednih država BiH-a i Slovenije pristiglih na 8. Međunarodnu manifestaciju Mladih maslinovih ulja u Dalmaciji Vodice 2018, čak 62  nije zadovoljilo kriterije za kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Za razliku od prošle godine kada je, od ukupno 282 uzorka,  u toj najvišoj ekstradjevičanskoj klasi podijeljeno 196 zlatnih medalja, a djevičanskih ulja bilo je   samo 22.

Pristigla ulja ocjenjivalo je 20 certificiranih kušača iz profesionalnih panela tri dalmatinske županije, a kao najbolje ocijenjeno je ulje Dragana Čurkovića, vlasnika OPG-a Čurković iz Suhača kod  Sinja. Njegovo višesortno ulje od krvavice, oblice, lastovke, istarske bjelice, mastrinke i nekoliko introduciranih talijanskih sorti osvojilo je najviše bodova pa je postalo i apsolutni je pobjednik.

Pavlica vicešampion Vodica

Podsjetimo i da je drugo mjesto i titula vicešampiona u kategoriji višesortnih ulja pripala je mladom zadarskom maslinaru magistru agronomije Josipu Pavlici. - “Po urodu i kod mene  je ova godina podbacila. Sa 66 stabala maslina ubrao sam 500-tinjak kila ploda i dobio 60 litara ulja”, kaže Josip, čije ulje je i prije osam dana u Nadinu osvojilo visoku zlatnu medalju.

- “U Nadinu sedmi, u Vodicama drugi. Nije loše”, kaže uz karakterističan osmjeh Josip.

Zanimljivo je da je u njegovu vicešampionskom ulju kao i ulju apsolutnog šampiona Čurkovića prevladavala autohtona sorta krvavica.

-“Pokazalo se da krvavica ima veliki potencijal pogotovo u miksu s oblicom, drobnicom i pendolinom. Dobra je uljarica, a ulje joj se odlikuje voćnošću”, kaže mladi zadarski maslinar, koji uspješno povezuje znanost, struku i praksu.

Sve u svemu,  treba ipak  reći da je  kvaliteta mladih ulja od ovogodišnje berbe  ispod onih prijašnjih godina. Pogotovo od lanjske kada su  plodovi bili izuzetno zdravi, nije bilo štetnika tako da su, primjerice u Nadinu,  gotovo svi uzorci kemijskom analizom postigli maksimalnih 10 bodova.

Ove godine ulja imaju viši postotak  slobodnih masnih kiselina, a i peroksidni broj  kreće se u prosjeku iznad granica uobičajenih vrijednosti (5 meqv O2/kg).  Loša kemija povlači za sobom i slabije organoleptičke rezultate pa su i u Vodicama, u prosjeku slično kao i u Nadinu,  u kategoriji djevičanskih i bez medalja ostala čak 62 ulja.

Za konačne ocjene kakvoće ulja, ipak,  još je prerano. Tek će uslijediti brojne smotre uljara i maslinara u Istri, Festival maslina u Zagrebu, Noćnjak koji će se ove godine održati u Neumu (BiH), Dani masline u Zadru... Tko sa uljima od ovogodišnje berbe postane šampion - svaka mu čast!

ANTE VULIN: Mlada ulja blaža nego lani

Za razliku od većine drugih maslinara Ante Vulin je zadovoljan i urodom i kakvoćom ulja od ovogodišnje berbe.

- Dobio sam oko 600 litara ulja, isto kao i lani. Kemija je jako dobra, a ulje još harmoničnije jer je ove godine bilo više ploda oblice, nego lani kad su prevladavale leccino i coratina. Ulje je blaže, ima ugodnu harmoniju. Više je za gurmane nego za medicinu, kaže Vulin, koji je i ove godine dobro krenuo na natjecanjima. U Nadinu mu je titula šampiona izmakla "za dlaku". Ulje šampiona Šime Pavičića ocijenjeno je sa 103 boda, a Vulinovo 102, znači samo bod manje.

OPG Morović i dr. Vlatković  u svjetskoj maslinarskoj eliti

Ulja maslinara zadarskog kraja postižu izvrsne rezulate i na  najprestižnijim uljarskim manifestacijama u svijetu.

 Tako su dva uzorka OPG Morović, bračnog para Nives i Gorana Morovića, iz maslinika u Žmanu na Dugom otoku  osvojila tri  zlatne medalje u Milanu na najvažnijoj svjetskoj manifestaciji  monosortnih ulja Monocultivarolveoil 2018. Ulje nazvano NAI  3.3. osvojilo je zlata u kategoriji ulja proizvedenih u ekološkom i  nenavodnjavanom uzgoju maslina, zatim u kategoriji navodnjavana uzgoja, a isto ulje je dobilo i zlato za najbolji dizajn pakovine. 

Najpoztnatiji  zadarsko-novigradski maslinar dr.Ivica Vlatković  za čak dva svoja ulja, monosortno od coratine i blend od coratine  i frantoia, dobio je zlatne medalje na najvećoj svjetskoj uljarskoj  manifestaciji u New Yorku World's Best Olive Oils for 2018.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno