Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SVE ZA DOBRU PRIČU “Jednom me mještanin nosio preko požarišta da ne izgorim noge”

27.12.2018. 12:03
SVE ZA DOBRU  PRIČU “Jednom me  mještanin  nosio preko  požarišta da  ne izgorim  noge”


Kad je prije 20 godina došla studirati u Zadar, Nikolina Radić, novinarka RTL-a, sigurno nije mislila da će ovdje ostati raditi i živjeti,  a kamoli primati nagrade za doprinos ovoj sredini. Ona samo radi svoj  posao, kaže, ali jako je lijepo kad je to priznato. Nikolina je nedavno dobila nagradu Nasmiješeno sunce za medijsko praćenje turističke sezone,  a prije nekoliko dana i piznanje Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga za praćenje njihovih humanitarnih akcija i svega što je značajno  za Zadar.


Posebno draga nagrada
– Nije uobičajeno da lokalna samouprava, turistička zajednica ili Gospodarska komora daju nagrade novinarima jer, kako ne propuštam pohvaliti ono što jest za pohvaliti, tako se ne libim ni kritizirati nešto što treba mijenjati. Drago mi je što je prepoznato da to ne radim tendenciozno  već sa svrhom da se neke stvari poprave. Ako se u tome uspije, i to je još i  prepoznato, onda je to za mene dvostruki gušt. A upravo i je zadatak nas  novinara da budemo korektiv u društvu, ističe Nikolina dodajući kako joj  je posebno drago što je upravo grad koji je odabrala za život nagradio  njezin trud.
– Svaka nagrada bi mi bila draga, ali ova ima posebnu težinu, kazala je  Nikolina koja ne propušta priliku da spomene i svoj rodni Klis, a ni priliku da ga posjeti.
Ono što se nekima čini najnapornije kod njenog posla – sad si u  Otočcu, popodne u Kninu, sutradan u Gračacu…, Nikolini baš odgovara.
Nekad joj se, kaže, i Šibenik činio daleko, a sad kad je sestra pozove na  kavu kaže "evo da skočim do Šibenika po izjavu pa se vidimo".
– Kad ostajemo u Zadru, nemam osjećaj ni da sam radila taj dan. Danas si na pašnjaku, sutra u izmještenom uredu predsjednice, to mi je  najbolji dio posla. Ali bude tu svakakvih nepredvidivih situacija. Primjerice, ljeto je, idemo ujutro na dolazak ministra u Šibenik. Za fini događaj,  obučemo se fino. I tako ja obučem haljinu i sandale, idemo na dolazak  ministra, kad ono bukne neki veliki požar. I onda moram u haljini i sandalama na požarište. Jednom me čak jedan mještanin nosio preko  požarišta da mi ne izgore noge, govori Nikolina dodajući da u automobilu imaju uvijek čizme, jakne, ali nemoguće je biti spreman za sve što se  može dogoditi.


Stres i sezona kiselih krastavaca
Ono što je prvo naglasila kad smo počele razgovarati o nagradi jest da  je to nagrada za cijelu redakciju RTL-a.
– Sve ono što radimo, cijeli program i prozvod je rezultat rada cijele redakcije i dobre atmosfere u kojoj su svi redom odlični profesionalci, ali i  dobri kolege, uvijek spremni uskočiti, rekla je Nikolina koja ipak najviše  vremena provodi sa snimateljem.
Imala je sreće da se sa svojim snimateljima jako dobro slagala. Bili su  to Marko Lokas i Nikica Hinić, a sad joj je kolega snimatelj Ivan  Stipčević.
– Previše vremena provodimo zajedno i zato je važno da se nekako  nađemo, u poslovnoj suradnji, ali i u ljudskom smislu. Nikad nije bilo nikakvih problema, ni trzavica, osim uobičajenog stresa koji je prisutan u  našem poslu. Najveći stres je u tome što mi svaki dan moramo napuniti  emisiju, donijeti vijesti, a najteže je kad nema događanja, nema ništa zanimljivo, kad je sezona kiselih krastavaca, a mi moramo pronaći temu za  raditi. Suprotno onome što mnogi misle, kad je veliki događaj, zapravo je  najlakše raditi jer te samo nosi inercija događaja. Svi novinari su najbolji  u najtežim situacijama, fokusirani su i nosi ih adrenalin. Koga ne ponese  adrenalin na velikim događanjima, zalutao je u ovu struku, ističe Nikolina.
Sve to što je u pozadini, prijeđeni kilometri, poneki neuspjeli pokušaji  pronalska teme ili sugovornika, silan trud, kao ni taj stres ili adrenalin, u  Nikolininom prilogu, a ni na njenom licu, u vijestima RTL-a se – ne vidi.  Izgleda kao da je sve bilo tako lako, a ona je "full cool".
Ipak, priznaje da je nekoliko puta malo teže suspregnula emocije pri  javljanju uživo.
– Na dan oslobođenja generala iz Haaga pratila sam uživo izricanje  presude s ljudima na trgu u Kninu. Ne samo ja, nego svi novinari, reagirali smo i privatno i bili jako, jako sretni. Takvih je momenata bilo i dok  smo prošlo ljeto pratili Svjetsko nogometno prvenstvo. Skakali smo na  svaki gol naših zajedno sa svima drugima, zaključila je Nikolina.




Zadar bez Zadrana neće biti  zanimljiv ni turistima
S obzirom da je nagradu Nasmješeno sunce dobila za medijsko praćenje turističke  sezone te da kao dugogodišnja novinarka dobro poznaje ovdašnje prilike, pitali smo  Nikolinu koje je njeno viđenje zadarskog turizma.
– Zadar je definitivno jako puno napredovao u turizmu i u tome je puno ljudi vidjelo mogućnost da osiguraju svoju egzistenciju ili dodatnu zaradu. I svi oni sudjeluju  u kreiranju turističkog proizvoda. No, ono što je boljka, ne samo Zadra, nego svih  gradova koji se susreću s velikim turističkim rastom, teško kontroliramo ekspanziju  tog turizma i postoji jako puno prostora za njegovo profiliranje. Ne smijemo dopustiti  da centar grada umre i ostane prazan zato što će postati kulisa za turiste. To se već  dogodilo mnogim gradovima. Moramo pronaći način da to obuzdamo jer Zadar bez  Zadrana neće biti zanimljiv ni turistima, govori Nikolina.


Oduvijek puno priča
Osim što je u samo nekoliko dana dobila dvije nagrade, prije dvije godine Nikolina  je bila proglašena djelatnikom godine Informativne redakcije RTL televizije. A do onda, kaže, jedina nagrada joj je bila – brončana medalja iz natjecanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u 6. razredu.
– I to bismo bili dobili zlatnu medalju da nije bilo mene jer sam stalno zadržavala s  pričanjem pa smo dobivali negativne bodove. Zbog mene smo dobili broncu. Nisam  postala vatrogasac, ali sam postala novinarka i pratim vatrogasce po terenu. I dalje  puno pričam, kaže Nikolina kroz smijeh.


Ponosna Klišanka i Zadranka
Svaki drugi vikend sam slobodna i onda sam u Klisu, a dio Klisa, moja sestra i  nećakinja su mi tu u Zadru. Posebno sam ponosna na Uskočki boj za Klis, manifestaciju u kojoj sudjelujem od prvog dana, kao voditeljica i u organizaciji, jer ona revitalizira povijesnu i kulturnu baštinu Klisa i promovira je.
Osjećam se i dalje kao Klišanka, ali sam u međuvremenu postala Zadranka i zaista Zadar doživljavam kao svoj, kaže Nikolina.
U Zadar je došla studirati i prijavila se za posao honorarnog suradnika u Narodnom listu. Nakon toga je radila u Jutarnjem listu, u agenciji EPH, Slobodnoj Dalmaciji i zadnjih 7 godina na RTL televiziji.