Ide zima, a s njom često i gripa i prehlada. Dakako, ako nas tako nešto snađe nastojat ćemo si na sve načine olakšati tegobe, bilo da pijemo čajeve, sirupe za kašalj, aspirin, kokošju juhicu i slično. No uz sve to nemojmo zaboraviti ni na med, koji se već gotovo od pamtivjeka u narodnoj medicini koristio za ublažavanje prehlade, kašlja i mnogih drugih bolesti.
On se sve do masovne proizvodnje šećera iz šećerne repe i šećerne trske koristio i kao sladilo, pa bismo mogli reći da je on tada i preventivno djelovao, te su ljudi na prehlade i na druge bolesti bili otporniji.
Umjesto šećera
Često se pitamo što je to u medu da djeluje ljekovito i kakva je razlika između meda i običnog šećera, osim što je šećer barem deset puta jeftiniji od meda. A evo zbog čega bismo trebali upotrebljavati med umjesto običnog šećera – saharoze, gdje god je to moguće.
Šećer osim što ima energetsku vrijednost ili narodski rečeno puno kalorija, ne sadrži baš nikakve hranjive tvari. Med se, međutim, sastoji od drugih vrsta šećera: 75% glukoze i fruktoze, te nešto maltoze i dekstrina, a saharoza, naš obični šećer, u njemu je zastupljena tek sa 5%. Osim toga on sadrži sastojke iznimno važne za zdravlje, vitalnost i fizičku kondiciju ljudi kao što su jabučna, limunska, jantarna i neke druge organske i amino kiseline, te čitav niz minerala, fermenata, hormona i mnoge druge tvari koje ljudski organizam ne može proizvesti sam već je neophodno da ih unese hranom. U medu se nađe i dosta peludnih zrnaca koja sadrže gotovo sve što je potrebno za život i razvoj biljaka ali i ostalih živih bića. I napokon, med sadrži i razne tvari koje djeluju poput antibiotika i uništavaju bakterije, viruse i druge mikroorganizme ili ih sprečavaju u njihovom razvoju. Stoga su nekada naši preci i rane ponekad mazali medom koje su se tada brže iščistile i zacjeljivale. A upravo zbog svog sastava i zbog tih svojih svojstava, med djeluje i unutar tijela i ono se lakše i na prirodan način bori protiv raznih bolesti.
Žvakanje
Od naših se pčelara često može nabaviti i med u saću. Žvakanje ovog meda preporučuje se kod problema s grlom, bronhijama, sinusima, zubnim mesom, a pomaže i kod nekih alergija.
I napokon, valja znati da sve vrste pravog meda moraju brže ili sporije kristalizirati, a ako on jako dugo ne kristalizira tada možemo posumnjati da nešto s njim nije u redu, odnosno da sadrži i nešto što prirodni med ne smije sadržavati. Bagremov med, na primjer, sporo kristalizira, pa i do godinu dana ostaje tekuć dok šumski med i med od metvice poslije vrcanja brzo kristaliziraju. Valja znati da im se kvaliteta pri tom ne mijenja. Ako želimo ponovno dobiti tekući med morati ćemo ga otopiti, ali na temperaturi ne većoj od 40-45 stupnjeva, kako ne bi uništili njegove ljekovite sastojke.
Ne manje važno je i kako uzimati med. Najbolje ga je koristiti tako da se polako otopi u ustima jer tada se kroz sluznicu usta najbolje upije i njegovi ljekoviti sastojci brzo dospijevaju u krv. Nakon što ga progutamo dobro je popiti vodu ili čaj kako ne bi naglo potakao lučenje želučane kiseline i izazvao žgaravicu. I još nešto. Valja ga piti u mlakom, a ne u vrućem čaju kako bi svi njegovi ljekoviti sastojci ostali sačuvani. Tek ako tako postupamo med će nam biti najbolji saveznik u predstojećoj sezoni prehlada i gripa.
Medene mješavine
Meda od samo jedne vrste bilja gotovo i nema. Naime, sve su vrste meda zapravo mješavine koje pčele same naprave, jer one skupljaju nektar s raznih biljaka, pa o tome koliko je pojedina biljka zastupljena u medu ovisi da li će se taj med moći nazvati sortni. Tako ni med od kadulje, na primjer, ne potječe samo od kadulje već u njemu ima i primjesa drugog bilja koje cvate istovremeno s kaduljom. Koliko je kadulje u takvom medu može se ustanoviti tek peludnom analizom odnosno prebrojavanjem peludnih zrnaca u njemu. Slično je i s drugim vrstama meda koje tek ako sadrže propisan postotak peludnih zrnaca određene biljke, mogu ponijeti naziv sortni, iako mogu biti vrlo dobre prirodne mješavine meda potekle od različitog bilja. (Mirta BLAŽEVIĆ, dipl.ing.agr.)
najnovije
najčitanije
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
POTPORE
Dodijeljene su potpore Turističke zajednice Zadarske županije, evo tko je dobio sredstva
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
DHMZ
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku
Style
Manje kalorija
Veganska prehrana bolja je za mršavljenje i snižavanje kolesterola od mediteranske
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Zadar
legendarni veslač