UOČI NAJLUĐE NOĆI Godišnje tri do pet slučajeva težeg ranjavanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dr. Robert Karlo upozorava na opasnosti od pirotehnike
U danima oko Nove godine uglavnom svakodnevno primamo ozlijeđene zbog nestručnog i neopreznog rukovanja petardama, što očekujemo i ove godine. Radi se uglavnom o lakšim ozljedama, no godišnje bude 3 - 5 slučajeva težeg ranjavanja, kaže doc. dr. sc. Robert Karlo
Marin GOSPIĆ
Doc. dr. sc. Robert Karlo, specijalist opće i dječje kirurgije u Općoj bolnici Zadar

Zahvaljujući sve većoj osviještenosti roditelja o opasnostima  od nekontrolirane igre s pirotehnikom, kao i dugogodišnjoj MUP-ovoj  akciji na prevenciji i kontroli prodaje eksplozivnih sredstava „Mir i dobro“, posljednjih godina smanjuje se broj ozlijeđene djece od eksplozije  pirotehničkih sredstava. Osobito je manje slučajeva stradavanja u danima oko Božića koji se sve više i „na ulicama“ doživljava kao blagdan mira, te je pirotehnička zabava rezervirana uglavnom za Silvestrovo i par  dana uoči samog dočeka Nove godine.

Opasna zabava

Ipak, i dalje svake godine tijekom ovih blagdana u zadarskoj bolnici  zbrinjavaju se ozlijeđeni od petardi, a riječ je najčešće o maloljetnicima.

- U danima oko Nove godine uglavnom svakodnevno primamo ozlijeđene zbog nestručnog i neopreznog rukovanja petardama, što očekujemo i ove godine. Radi se uglavnom o lakšim ozljedama, no godišnje  bude 3 - 5 slučajeva težeg ranjavanja, doznajemo od doc. dr. sc. Roberta  Karla, specijalista opće i dječje kirurgije u Općoj bolnici Zadar, koji upozorava da ozljede od petardi mogu ostaviti i trajne posljedice. Iako se  često radi o lakšim ozljedama poput razderotina i lakših ozljeda šake ili  prstiju, eksplozija petarde u ruci često uzrokuje, ističe dr. Karlo, i opekline 2. i 3. stupnja, teže ozljede šake i prstiju zbog čega je potrebna kirurška obrada, pa čak i amputacija. Također, često dolazi i do stradavanja bubnjića i sluha, kao i teških ozljeda oka. Zadarski liječnik upozorava  i na činjenicu da žrtve mogu biti i promatrači opasne pirotehničke zabave, kao i slučajni prolaznici, te apelira na roditelje da kontroliraju djecu  dok se igraju s petardama.

- Najčešće žrtve su stariji osnovnoškolci, učenici od 4. do 8. razreda  koji se igraju s petardama bez nadzora odraslih, a još nisu dovoljno  odrasli da shvate rizike takve igre, ističe dr. Karlo i prisjeća se kako je najviše ozlijeđenih od pirotehnike, ali i od oružja u danima božićno-novogodišnjih blagdana bilo u godinama nakon Domovinskog rata kada je  bilo mnogo oružja, pa i onoga iz tzv. kućne radinosti, te su takve improvizirane eksplozivne naprave često uzrokovale teška ranjavanja, pa i  smrt.

Zabrana bi bila kontraproduktivna

- Zabrana petardi bila bi kontraproduktivna jer djeca uvijek nađu  načina da se domognu ovih proizvoda, stoga je važno da tijekom igre s  petardama roditelji budu uz njih i da nadziru njihovu zabavu, apelira još  dr. Robert Karlo na roditelje kako bi svi Novu godinu dočekali u miru i  veselju, i kako se kratkotrajna bučna zabava ne bi u trenu pretvorila u hitan odlazak u bolnicu, pa i u tragediju.

Podsjetimo još kako policija i ove godine, od 15. prosinca do 8. siječnja, provodi tradicionalnu, 25. po redu operativnu akciju „Mir i dobro“ s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i  nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme.  Tako se pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju prodavati od 15.  prosinca 2018. do 1. siječnja 2019., a upotrebljavati od 27. prosinca 2018.  do 1. siječnja 2019. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno