Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zamijenjeno svih 27 dotrajalih kolijevki u zadarskom rodilištu

27.12.2018. 18:28
Zamijenjeno svih 27  dotrajalih kolijevki u  zadarskom rodilištu


Sonik i Gavrilović i ove su godine zajedničkim snagama nastavili s akcijom “Hvala ti za krevetić”, kojom su donirali sredstva za nabavku vrijedne opreme Odjelu ginekologije i porodiljstva OB Zadar.
Naime, u protekle dvije godine prikupljeno je preko 60 tisuća kuna te je tim iznosom zamijenjeno svih 27 dotrajalih kolijevki zadarskog rodilišta (prošle godine zamijenjeno je 17, a ove godine preostalih 10 kolijevki). Nastavno na potrebe ovog odjela, doniran je i pulsni oksimetar te 10 električnih termofora.
Marin Bakotić, voditelj marketinga Sonik trgovina, kazao je kako Sonik već dugi niz godina donira OB Zadar, točnije od 1996.
-Osluškujući potrebe zajednice u kojoj živimo i poslujemo, trudimo se, ne samo u ovo božićno vrijeme, već i tijekom cijele godine, potpomagati rad brojnih udruga, organizacija i ustanova diljem Zadarske županije, s posebnim naglaskom na odjel ginekologije Opće bolnice Zadar te Socijalnu samoposlugu, kazao je naglasivši kako s ovom donacijom ne namjeravaju stati, već će slične akcije realizirati i u skoroj budućnosti.
Pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zadar, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije, Zdenko Matas, uz zahvalu na još jednoj vrijednoj donaciji, kazao je kako se nada i nastavku suradnje. Na novinarski upit što bi sljedeće bilo najpotrebnije Odjelu ginekologije i opstetricije, Matas nije dao konkretan odgovor dodavši kako uvijek nešto treba.
Svaka donacije je vrijedna
-Bolnica i medicina su “rupa bez dna”, stalno je potreba za nečim novim i konstantno se trudimo uhvatiti korak s novom tehnologijom. Donacije poput ove su objektivno bazične, nešto što je potrebno u našem svakodnevnom radu, a što se tiče opreme, stalno dolaze novi zahtjevi i zato ne želim izdvojiti ništa posebno, kazao je.
Na upit o trenutnom stanju nataliteta, Matas je kazao kako, ako se uzme 10-godišnje razdoblje, natalitet u Zadru je u padu, no u posljednjih nekoliko godina ipak se broj novorođenčadi stabilizirao oko brojke 1500.
-Brojka još uvijek nije pala ispod 1500 poroda godišnje u zadarskoj Općoj bolnici, tako neće ni ove godine. Trenutno smo na 1500 rođenih beba, u ovih par dana nadamo se da ćemo nadmašiti prošlogodišnjih 1511 rođenih beba, kazao je dodavši kako se, u njegovih 20-tak godina koliko je na zadarskoj ginekologiji, brojka kretala od cca 1500 do 1800 poroda godišnje, a u dva navrata je bilo i preko 1800.
-S obzirom na val iseljavanja i sve ono što dolazi uz to, zadovoljni smo što, ako se već ne penje, da barem broj poroda ne pada ispod 1500, dodao je.
Novinarski upit o trenutnom brojčanom stanju anesteziologa u zadarskoj OB te je li se što promijenilo po pitanju (ne)dostupnosti epiduralne anestezije za rodilje kratko je prokomentirao dr. Matas, a podulji odgovor dao je rukovoditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Zadar te zamjenik ravnatelja OB Zadar, dr. Edi Karuc.
Matas je naglasio kako mu je, kao pročelniku Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Zadar, žao što još uvijek rodiljama ne mogu pružiti 24- satnu uslugu epiduralne anestezije.
Broj anesteziologa se polako oporavlja
-Mi bi bili najsretniji da ju imamo na raspolaganju cijelo vrijeme i više smo puta to pokušavali. Što se tiče nas kao Odjela ginekologije, i nama bi bilo puno lakše raditi kada bi žena bila mirnija i kad je ne bi boljelo, kazao je Matas te šire obrazloženje prepustio Karucu.
-Da bi dobili jednog liječnika specijalista, konkretno anesteziologa, treba otprilike proći 7 do 8 godina dobre edukacije, znači od fakulteta preko pripravničkog staža, zatim specijalizacije i, s bzirom da je uglavnom riječ o ženama, u međuvremenu bude i porodiljni. To se sve produži na otprilike 10 do 12 godina od kada je osoba upisala fakultet, objasnio je Karuc dodavši kako, uz tu okolnost, postoji još i odlazak sposobne radna snage.
– Naravno da ljudi odlaze gdje su im uvjeti rada bolji, plaće veće i gdje ih se više cijeni i gdje ih se ne napada i ne tuče, dakle ne događa se ništa od onog što smo mi tu doživljavali i doživljavamo, kazao je Karuc dodavši kako zbog toga zadarska bolnica, i općenito hrvatsko zdravstvo, ne može imati na rezervi 1000 anesteziologa (kako bi zapravo trebalo biti).
-No pozitivno je što se zadarska bolnica polako oporavlja. Trenutno imamo 25 anesteziologa, odnosno 17 anesteziologa i 8 specijalizanata koji će doći za godinu, dvije dana nakon čega očekujemo da ćemo napokon moći pružiti ono što se od nas zahtjeva, a to je dostupnost epiduralne anestezije kroz 24 sata, kazao je Karuc.
Nova i kvalitetnija oprema za dojilje i novorođenčad
Električni termofori namijenjeni su dojiljama. Pulsni oksimetar bilježi puls i zasićenost kisikom nakon carskog reza, a namijenjen je i praćenju drugih zdravstvenih stanja koja zahtijevaju pojačani nadzor u babinjača. Visokokvalitetne kolijevke izrađene su od transparentne i čvrste plastike. Prozirne su, prozračne i ergonomski oblikovane za bolji san svake bebe. Vrlo su lagane i jednostavne za korištenje, kako mamama, tako i osoblju rodilišta.